Пет фаза туговања

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
31.103
Наводно прави и комплетан ред фаза је:
  • порицање
  • љутња
  • цјенкање
  • депресија
  • прихватање
Незна за вас али код мене то често иде различитим редоследом ... и једно им заједничко .. пете ставке нема ...

Како Ви стојите са фазама здравља гледе распореда и комплетности ...

Недостаје ли вам нека друга ставка/ке ....

• порицање
  • љутња
  • цјенкање
  • депресија
  • прихватање
Незна за вас али код мене то често иде различитим редоследом ... и једно им заједничко .. пете ставке нема ...

Rekao bih da naslov nije adekvatan, tj ovih 5 faza se odnosi na to kako reagujemo na teske/neprijatne/nepozeljne vesti, takodje cini mi se da ovih 5 faza je proces kako resavamo kognitivnu disfunkciju (kad nasa predstava o necemu se razlikuje od stvarnosti). mada i tu ima mnogo varijacija- neko moze ostati na 1 stepenu ili 2 ili mozda nekom od ostalih stepenika i nikad ne prihvatiti realnost. ovo se cesto desava kad se razgovara o politici ili istoriji, i ljudi ne zele da prihvate neke cinjenice ako im nesto ne odgovara i suprotno je njihovom ustaljenom misljenju.

Rekao bih da naslov nije adekvatan, tj ovih 5 faza se odnosi na to kako reagujemo na teske/neprijatne/nepozeljne vesti, takodje cini mi se da ovih 5 faza je proces kako resavamo kognitivnu disfunkciju (kad nasa predstava o necemu se razlikuje od stvarnosti). mada i tu ima mnogo varijacija- neko moze ostati na 1 stepenu ili 2 ili mozda nekom od ostalih stepenika i nikad ne prihvatiti realnost. ovo se cesto desava kad se razgovara o politici ili istoriji, i ljudi ne zele da prihvate neke cinjenice ako im nesto ne odgovara i suprotno je njihovom ustaljenom misljenju.

Па тема је више генеална али са партикуларном локалнм демунитутивном аплицикацијом ... подпуно се слажеМ и са овим

To su faze tugovanja :D
Neverica
Neprihvatanje
Bes
Tugovanje
Prihvatanje

Мени су хемо терапије и зрачење, плус два мања нервна слома спржиле нервни систем. Зато ми сад ментално здравље зависи искључиво од лекова.
Moze se i sa ovim izaci na kraj, eventualno. Dug je to put, no put ipak postoji.
postoji izraz ne eng. "burnout" tj izgaranje, istrazivanja su pokazala da ova pojava mnogo vise pogadja one koji veruju u to, dok ima ljudi koji rade dan i noc i ne dodje do izgaranja. Nervni sistem se moze oporaviti, mozda ne 100% ali u dovoljnoj meri da se vratis na neki nivo normale.

Мени су хемо терапије и зрачење, плус два мања нервна слома спржиле нервни систем. Зато ми сад ментално здравље зависи искључиво од лекова.

Пробај сликати ...
кажу да тај медијуум креције благотворно делује ...
и да треба избегавати музику ..
тон.. .глас .. писање...
Само кичица
Или четка .. Зависи да ли хоћеш платно или мурал изображавати

Moze se i sa ovim izaci na kraj, eventualno. Dug je to put, no put ipak postoji.
postoji izraz ne eng. "burnout" tj izgaranje, istrazivanja su pokazala da ova pojava mnogo vise pogadja one koji veruju u to, dok ima ljudi koji rade dan i noc i ne dodje do izgaranja. Nervni sistem se moze oporaviti, mozda ne 100% ali u dovoljnoj meri da se vratis na neki nivo normale.
Може али под једним условом. Ја сам га осетио давне 2003. год. Само ако БОГ то допусти !! Отишао сам под Острог и доживео "флеш" !! Оно никад нећу заборавити. Шест месеци ја лекове нисам пипнуо ! Нажалост после тога је опет кренуло по старом. Жао ми што Свети Василије Острошки није у потпуности помогао да их више никад не пијем. Када бих само могао да вам опишем ту благодат и додир Светог Духа. И сав ужас и душевну бол демона који у теби урла и вришти као да га живог пеку. Ја сам тад сео јер сам кренуо да паднем....и пола сата нисам могао да устанем од тог бола. Када сам дошао натраг кући, доживео сам да сам се сутрадан пробудио као нова личност. Нисам познавао више себе старог.

To su faze tugovanja :D
Neverica
Neprihvatanje
Bes
Tugovanje
Prihvatanje
Tačno.
Te faze se ponekad prepliću i kontriraju jadna drugoj. Zbunjuju.
Čak sam čula od jednog " stručnjaka "da je za prelazak kroz svih pet faza potrebno oko godinu dana. Meni je trebalo mnogo više.
Čak i danas me, ponekad, preplavi neko od tih osećanja.

• порицање
  • љутња
  • цјенкање
  • депресија
  • прихватање

На које фазе мислиш, на пет фаза туговања, или .. Питам јер не разумем тему, тј о чему треба да дискутујемо овде.

На које фазе мислиш, на пет фаза туговања, или .. Питам јер не разумем тему, тј о чему треба да дискутујемо овде.
мислим да све , а не само туга има таквих некаквих неколико фаза

ово је како углавном апериканци виде специфично процес туговања

мого се и писати са више фаза мање фаза ..о неком другом процесу

.. рецимо рођење принова ( старијима а понеким млађима је то проблем )... нови посао ....

може и овако како је поправљено.. како мислиш .. само туговања...

а нека пишу шта им се пише... да видимо хоће ли неко само губтке сматрати трауматичним

а не добитке

Да ли мислиш да си прошао 5 фаза туговања због хемотерапије и зрачења? Како се сада осећаш?

Tačno.
Te faze se ponekad prepliću i kontriraju jadna drugoj. Zbunjuju.
Čak sam čula od jednog " stručnjaka "da je za prelazak kroz svih pet faza potrebno oko godinu dana. Meni je trebalo mnogo više.
Čak i danas me, ponekad, preplavi neko od tih osećanja.
U suštini, u našoj kulturi davanje parastosa se poklapa sa tim fazama, kao da se ciklus zaokruži sa njima
...prva nedelja, četrdeset dana, šest meseci i godišnji pomen...

Да ли мислиш да си прошао 5 фаза туговања због хемотерапије и зрачења? Како се сада осећаш?
Ма какве фазе !! Цео живот ми један велики стрес ! Добро сам док узимам редовно лекове. Највише два месеца могу без њих. После тога креће тешка криза. Миран сам али у себи осећам пулсирајући бес, фрустрацију, осећај кривице, осећај неког безразложног стида, тешку неодлучност. Осећам као да у секунди морам да донесем неку круцијалну одлуку а ја то не умем. Толико будем физички уништен да не могу ни да причам са било ким. Гарантовано бих се убио да ми није лекова.

Back