"Perseida" spektakl u 2023.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
188572_profimedia-0330243300_s.jpg


Avgust je jedan od najuzbudljivijih perioda godine kada je reč o nebeskim događajima, jer nebo na severnoj hemisferi tada "posećuje" čuveni meteorski pljusak "Perseida".

Vrhunac aktivnosti ovog roja, predviđen je za predstojeći vikend - 12. i 13. avgust, kada bi ljubitelji astronomije mogli da očekuju pravi spektakl - više od stotinu meteora po satu, pokazuju podaci NASA.Svaki od meteorita predstavlja sićušne komade kamena i leda, ali koji nailaze na Zemljinu atmosferu takvom brzinom, da u njoj sagorevaju u trenutku, ostavljajući iza sebe blistavi trag.

Prošle godine užitak je pokvario pun mesec, koji je zbog osvetljenosti noćnog neba "Perseide" na njihovom vrhuncu učinio praktično nevidljvim. Međutim, ovog puta će, piše Space, mesec biti svega oko deset procenata osvetljen. Drugim rečima, ako uspete da pronađete neko mesto u kom nema svetlosnog zagađenja, ni oblaka, meteorski pljusak moći ćete da doživite u potpunosti.
Iskusni posmatrači nebeskih događaja, savetuju svima onima koji odluče da "love" "Perseide", da barem trideset minuta posmatraju nebo i da u međuvremenu ne gledaju u telefon ili druge izvore svetlosti, kako bi im se oči prilagodile posmatranju sićušnih svetlosti na nebu.

Perseidi su ime dobili po sazvežđu Perseja, jer deluje kao da iz njega izviru.

Zemlja, inače, u periodu od početka jula, pa do početka septembra prolazi kroz veliki "oblak" svemirskog kamenja koji predstavlja ostatke komete 109P/Svift-Tatl. Reč je o "repatici" koja kruži oko Sunca tokom 133-godišnjeg perioda, a poslednji put je viđena 1992. godine. To znači da će njenom prolasku svedočiti potomci današnjih Zemljana 2125. godine.

Sredinom jeseni, na severnoj hemisferi biće vidljivi Orionidi, u novembru Leonidi, a u decembru Geminidi.
link
 

Back
Top