Perimenopauza i menopauza?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.989
1078761828633e7d98d3a45767891786_w640.jpg


Kada će kod žene početi menopauza pre svega zavisi od genetike, načina života, stresova i drugih okolnosti koje su ih pratile tokom života.
Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina pre poslednje menstruacije. U tom periodu događaju se mnoge promene u organizmu žene – hormoni ne rade uobičajeno, nema ovulacije, neredovne su menstruacije ili učestalije krvarenje. S obzirom na to da nema dovoljno polnog hormona, estrogena, javljaju se i druge neuobičajene promene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.

Perimenopauza (predmenopauza) je period tranzicije kada se ženski organizam priprema za menopauzu i nakon izvesnog vremena, postepeno dođe i do potpunog izostanka ciklusa. Promene koje se dešavaju u vreme perimenopauze razlikuju se od žene do žene, ali je jedno izvesno – mogu veoma uticati na kvalitet života.

U perimenopauzalnom periodu postoje fluktuacije u nivou ženskih hormona, zbog čega se simptomi mogu menjati bukvalno od nedelje do nedelje. Tokom ovog perioda nivo estrogena u telu počinje da varira i to neravnomerno.

Najočitiji i najčešći simptom perimenopauze su neredovne menstruacije. Mogu trajati kraće ili biti obilnije, mogu trajati duže, a ponekad mogu i sasvim izostati što može da zavara žene da pomisle da su već ušle u menopauzu.

Naleti vrućine, valunzi se najčešće povezuju sa menopauzom, ali postoji verovatnoća da se sa njima upoznate i pre izostanka menstruacije. Odlikuju se iznenadnim osećajem toplote, crvenilom u licu i jakim lupanjem srca. Ovo traje 1-5 minuta i javlja se nekoliko puta u toku dana. Vrlo često dešava se noću i remeti kvalitet sna.

Variranje raspoloženja – hormoni mnogo utiču na naše raspoloženje, nagle promene raspoloženja koje vam inače nisu svojstvene karakterišu ulazak u perimenopauzu. Ukoliko promenama nivoa hormona dodamo i poremećen kvalitet sna, možemo razumeti zašto dolazi do lošeg raspoloženja.

Promena životnog stila treba da ide u korak sa promenom životnog ciklusa. Najbolje što možete uraditi za sebe jeste da prepoznate simptome na vreme, promenite režim ishrane, uvedete redovnu fizičku aktivnost… Pomoć u borbi sa neprijatnim simptomima možete potražiti i u prirodnim proizvodima.

Menopauza je period o kome se retko i ispod glasa priča, iako svake godine 25 miliona žena prođe kroz ovo stanje: krajnje prirodno i uobičajeno.

Menopauza se najčešće javlja između 48. i 50. godine. Međutim, postoji određeni broj žena koje u klimaks ulaze vrlo rano, oko 42-43, pa čak i pre 40. godine. Kada će kod žene početi menopauza pre svega zavisi od genetike, načina života, stresova i drugih okolnosti koje su ih pratile tokom života. Zahvaljujući supsitucionoj terapiji hormonima, danas je mlađim ženama omogućeno da ne uđu prerano u klimaks. Međutim, da bi ova terapija imala maksimalan efekat veoma je važno da se žena na vreme javi ginekologu. Prvi simptom za blagovremeno reagovanje je neuredan ciklus, izostanak menstruacije ili neregularno krvarenje.

Prema definiciji menopauza zvanično nastupa godinu dana nakon poslednjeg menstrualnog krvarenja. Međutim, nemoguće je odrediti preciznu godinu koja bi važila za čitav ženski rod. Njen početak je određen, pre svega, naslednim faktorom. Mada i način života utiče na ubrzavanje procesa.

Zbog hormonalnih promena dolazi do ubrzanog lupanja srca, viška kilograma, urinarnih infekcija, kao i promena u psihi. Pad koncentracije i depresija su česti pratioci novog stanja. Ulazak u menopauzu stvara promene i na koži. Takođe, ovo je period kada bi žene trebalo da povedu računa o svom zdravlju, da pripaze na razvoj osteoporoze i da redovno odlaze na preventivne ginekološke preglede.

Najčešći simptomi menopauze

Napadi vrućine: iznenadni osećaji vrućine u gornjem delu tela pogađa do 75% žena.
Teškoće sa spavanjem: noćno znojenje, promene raspoloženja i pojačano ,,lupanje srca” mogu otežati spavanje.
Suvoća vagine: iritacija, svrab, osećaj zatezanja. Kao rezultat ove promene, seksualni odnos može biti bolan.
Promene raspoloženja: promenljivi nivoi hormona mogu doprineti stresu, anksioznosti i depresiji.

https://superzena.b92.net/zdravlje-zene.php?yyyy=2022&mm=10&nav_id=2223552

Koja je razlika između periomenopauze i menopauze?

Razlikuju se dve faze perimenopauze: rana i kasna. Rana podrazumeva onaj period kada primetite prve nestalnosti u svom menstrualnom ciklusu. Do kasne faze, menstrualni ciklus već obuhvata pauze od po 60 dana. Hormoni u sistemu žene su nestabilni tokom ovog perioda, i ove fluktuacije mogu biti okidači za simptome kao što su valovi vrućine.

Ako pitate medicinu, u menopauzu ste ušle onoga trenutka kada prođe godina dana, a da vi ne dobijete nijednu jedinu mesečnicu.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.