Пензије из Хрватске

Лулница

Iskusan
Poruka
5.305
Вероватно има на Форуму оних који су живели и радили у Хрватској, и сада су пред пензију дошли у ситуацију да спајају радни стаж који је остварен овде и онај у Хрватској.

Интересује ме која је даља процедура када се добије потврда из Хрватске да је онај стаж тамо признат.
Како се то спаја, пошто из Социјалног (Фонд ПИО) ког нас кажу да то странка сама треба да покрене. Али како? :dontunderstand:

Речено нам је да се део пензије из Хрватске и овај део овде добијају одвојено.

Заиста би ми значило да ми неко ко је прошао кроз то, или пролази, објасни.

Хвала! :cao:

Poslednja izmena:
Dobro si cula. Moj otac je bio u siuaciji bas kao sto si opisala. Zbog zdravstvenog stanja je morao ici u invalidsku penziju, a veci deo zivota je proveo radeci u hrvatskoj... U srbiji ima oko par godina staza samo... Morao je prvo ici u hrvatsku i traziti da mu prvo tamo obracunaju staz sve u dan, a onda su to oni automatski iz hrvatske poslali za srbiju u nas PIO fond. On, posto je trebao u invalidsku penziju da ide, morao je nositi tamo i papire na uvid, dijagnozu itd... Kada se to zavrsilo onda su mu jos u srbiji sve preracunali i zakljucili penziju, s tim da deo dobija iz hrvatske a deo iz srbije (u zavisnosti koliko je gde imao staza). Ako te jos nesto konkretno zanima, znai, tacno gde je morao da ide, sta je trebao od papira, kome se javljao, posalji mi pp, pa cu da ga pitam da mi objasni u detalje.

Visina penzije u Hr,tj prosjecna starosna mirovina je 2500kn tj 325 Eura,jadno,makar ima onih koji primaju 1000kn(poljoprivredne penzije) i onih koji primaju 10000kn(ratni invalidi,direktori itd)
Sto se tice invalidskih,ima zilijun kategorija i potkategorija.

Moji djedovi i babe primaju 3800kn VSS i 2800kn SSS

Visina penzije u Hr,tj prosjecna starosna mirovina je 2500kn tj 325 Eura,jadno,makar ima onih koji primaju 1000kn(poljoprivredne penzije) i onih koji primaju 10000kn(ratni invalidi,direktori itd)
Sto se tice invalidskih,ima zilijun kategorija i potkategorija.

Moji djedovi i babe primaju 3800kn VSS i 2800kn SSS

Kroasanije hvala ti na odgovoru!

Moja mama bi trebala da dobije Prevremenu penziju...Da li je minimum po godini staža 58kn za mimimalne zarade ili za sve?
Ona je imala dobru platu, ali je radila samo 6 godina u Hrvatskoj pa me zanima koliko bi to moglo biti.

Вероватно има на Форуму оних који су живели и радили у Хрватској, и сада су пред пензију дошли у ситуацију да спајају радни стаж који је остварен овде и онај у Хрватској.

Интересује ме која је даља процедура када се добије потврда из Хрватске да је онај стаж тамо признат.
Како се то спаја, пошто из Социјалног (Фонд ПИО) ког нас кажу да то странка сама треба да покрене. Али како? :dontunderstand:

Речено нам је да се део пензије из Хрватске и овај део овде добијају одвојено.

Заиста би ми значило да ми неко ко је прошао кроз то, или пролази, објасни.

Хвала! :cao:

Kod nas u Republici Srpskoj to pokrece Fond PIO ..tamo predas dokumente i oni se dalje brinu za Francusku,Njemacku ,Italiju itd imaju i prevodioce itd...posle kad se procedrura zavrsi jave ti da im dostavis racun u banci i to je to

iz svake zemlje gde si radio dobijas penziju posebno

Питам за особу која по годинама је већ требала бити у пензији али има недовољно година радног стажа. Дакле пошто никада неће имати пензију да бар узме који динар ако се може. Небитно јел 1 еуро или колико мало. Ипак ако је неко од своје зараде уплаћивао у пензионо сматрам да би имао право, а можда и не, па си ти у праву. Ако шта сазнаш јави. Хвала.

Питам за особу која по годинама је већ требала бити у пензији али има недовољно година радног стажа. Дакле пошто никада неће имати пензију да бар узме који динар ако се може. Небитно јел 1 еуро или колико мало. Ипак ако је неко од своје зараде уплаћивао у пензионо сматрам да би имао право, а можда и не, па си ти у праву. Ако шта сазнаш јави. Хвала.
E to zbilja ne znam. Hrvatska uvodi (ili je trebala) uvesti "nacionalnu mirovinu". Znači "mirovinu" za one koji nemaju pravo na mirovinu ili imaju premalu mirovinu, u iznosu od 800kn (malo više od 100€).
https://www.mirovina.hr/novosti/eks...e-uvjete-za-ostvarivanje-nacionalne-mirovine/
Ali za to moraš biti u Hrvatskoj.
A evo vidi i ovdje
http://www.mirovinsko.hr/

Добио сам одговор од мировинског из Хрватске. Не постоји могућност исплате доприноса. То значи ако је неко нпр. радио 14 година у Хр и нема услове за пензију да је те новце практично држава узела за себе. Не знам да ли је то зато што Србија није чланица ЕУ јер знам да нпр. Немачка исплаћује стаж.. плус поврат пореза и сл.

Добио сам одговор од мировинског из Хрватске. Не постоји могућност исплате доприноса. То значи ако је неко нпр. радио 14 година у Хр и нема услове за пензију да је те новце практично држава узела за себе. Не знам да ли је то зато што Србија није чланица ЕУ јер знам да нпр. Немачка исплаћује стаж.. плус поврат пореза и сл.
Pa da, piše minimalno 15 godina. Zato se i uvodi ta tzv. "nacionalna mirovina", za one s manje od 15 godina staža. Ali samo za državljane RH i to ako su minimalno 20 godina neprestano u Hrvatskoj.
Žao mi je.

Јеси ли ти сад схватио поенту? Колико је милиона светлосних година Немачка испред Хрватске. Колико год да радиш у Де исплатиће те, а у Хр условљавају.
Pa normalno. O čemu ti pričaš, pa uzeo si jednu od najrazvijenijih zemalja svijeta i uspoređuješ ju s Hrvatskom.

Back