Penzije iz Dembelije -

Da li ste za promene u raspodeli sredstava iz penzijskog fonda

• Ukupno glasova
    11
  • Anketa je zatvorena .
Mora da se pogleda kako je to reseno u ostalim ex-komunistickim zemljama. Ne vredi gledati kako je u Francuskoj, Svajcarskoj, Nemackoj jer su oni imali potpuno drugaciji sistem.

Рекох, сами одаберите земљу. Али нисам баш сигуран да су нам само екс комунистичке земље добар параметар. И оне, али зашто да та база упоредних земаља не буде већа.

Често се и тврди да пензије не смеју да се смањују јер се од тих пензија издржавају 3 генерације. Међутим, ако се пензијом издржавају 3 генерације (укључујући ону средњу генерацију, радно способну) значи да проблем ове земље нису мале пензије већ мала стопа запослености. Ићи ка већем запошљавању смањењем оптерећења на плате и променом Закона о раду који не би био тако крут као данас.

Jel ti čitaš?

Ima previše onih koji nisu zaradili, već su im penzije posledica bliskosti sa prethodnim režimima.

Imamo i deviznih penzionera koji nisu nikad ni videli inostranstvo, a verovatno primaju tu deviznu od Srbije.

Drugo, zaboravih malo pre a bitno, Penzije obavezne uvesti i za one koji nemaju dovoljan radni staž, ili uopšte nemaju!

Spustiti nivo godina starosti na realnost, najviše da starosna granica bude 65-60...

I penzije nemogu ostvariti oni koji imaju aktivne firme!

Jel ti čitaš?

Ima previše onih koji nisu zaradili, već su im penzije posledica bliskosti sa prethodnim režimima.

Ja nenormalnu razliku imam u kuci, i to bez bliskosti sa prethodnim rezimom.

Cale sljakao u spoljnotrgovinskoj firmi - uvozili (dakle odmagali domacoj proizvodnji), zaradjivali ogromne plate.

Keva radila u jedno posrnulom "gigantu", ponosu ondasnje privrede koji se nikada nije izvadio iz gubitaka.

Otac mi ima bukvalno 4 puta vecu penziju od majke! Ej, 4 puta! Za sta bre?! isto su radili, isti broj sati rada nedeljno, isti praznici (29. novembar, 1. maj...) a sada takva razlika. Idiotizam.

Kako smes da ogranicis penziju nekom privatniku koji je u svoj penzioni fond uplacivao mnogo vece pare, da bi imao vecu penziju?
Time bi ga znaci dvostruko kaznio?

Нека приватници буду изузетак.... А кориговати пензије разним првоборцима који кујцем нису мрднули,удбашима и вечитим војним пензосима, па онда разним певаљкама које су добиле "уметничку" националну пензију и слично.... Наравно све се то да законом уредити да не буду закинути они који су поштено радили и зарадили свој динар!

Често се и тврди да пензије не смеју да се смањују јер се од тих пензија издржавају 3 генерације. Међутим, ако се пензијом издржавају 3 генерације (укључујући ону средњу генерацију, радно способну) значи да проблем ове земље нису мале пензије већ мала стопа запослености. Ићи ка већем запошљавању смањењем оптерећења на плате и променом Закона о раду који не би био тако крут као данас.

To je tacno, koristimo penzije kao neku vrstu supstituta socijale za nezaposlene sinove i unuke.

Ja nisam nuzno za smanjivanje (osim ako je neophodno da ne bismo sahranili drzavu), ali sam svakako za neku vrstu izjednacavanja.

Ајде реци како је пензију зарадио Мирослав Илић? Зашто неки партизански борац или удбаш попут Капичића мора да има пензију од 100 000 динара? Којим ку....рцем су они то зарадили?

Mora da ima i treba da ima.

Samo je kod Srba popularna ta maloumna praksa da svom vojniku oduzima prava zbog politickog ubedjenja.

Sutra ce doci neki novi "IZAM" (sistem), pa ce ovim od juce da oduzimaju prava i penzije.

Yebe mi se za Miroslava Ilica, ali je i on placao porez na prodaju ploca 40-50 godina, valjda je zasluzio penziju.

Нека приватници буду изузетак.... А кориговати пензије разним првоборцима који кујцем нису мрднули,удбашима и вечитим војним пензосима, па онда разним певаљкама које су добиле "уметничку" националну пензију и слично.... Наравно све се то да законом уредити да не буду закинути они који су поштено радили и зарадили свој динар!

Ma nema izuzetaka. Kome je aktivna firma nema penzije! Podrazumeva se da ostvaruje prihod i da nije u buli. :)

Ako će penziju, da preda državi firmu i sve što ide uz to!

Yebe mi se za Miroslava Ilica, ali je i on placao porez na prodaju ploca 40-50 godina, valjda je zasluzio penziju.

Пензија се не заслужује плаћањем пореза већ плаћањем доприноса за ПИО.
Један од услова да се добије национална пензија је да кандидат већ има редовну пензију. Дакле, у зависности од уплата у ПИО (од којих су тада исплаћиване пензије) шутановчевом тасту је одређена пензија. Зашто је добио преко 'леба погаче? И он и сви остали културни или некултурни, глумци, спортисти, диригенти, певаљке...све...националне пензије треба укинути јер СВИ они имају редовне пензије.

Samo je kod Srba popularna ta maloumna praksa da svom vojniku oduzima prava zbog politickog ubedjenja.

Sutra ce doci neki novi "IZAM" (sistem), pa ce ovim od juce da oduzimaju prava i penzije.

Једно је порез,а друго допринос за пензионо осигурање, плаћао је мој ћале порез за приватну фирму и још пензионо и порез на имовину док је радио у МИНЕЛ-у! Што Илић није уплаћивао стаж себи? Имаш ти глумаца који су себи плаћали па имају данас заслужену пензију!
Што се партизана тиче не замерам ја њима што имају пензију, него висину пензије и то што су неки од њих у пензији од 1945. године до данас? Па хебем му све нису они ртатовали валда само због нас,ваљда су ратовали и за своје породице и своје сопствено дупе! Што борци ратова 90'-тих не добију бар дневнице? Партизани су после "победе" освојили нечије поштено зарађене куће,конфисковали нечије фабрике накрали се и напљачкали и сад још треба неко да их 60 година издржава?

Kakvom vojniku? Matori Kapicic je cinio zlocine. On ne zasluzuje da bude na slobodi, a ne da ima "nac.penziju" od 100 000.

Privatniku ne već ogromnom broju penzionisanih policajaca carinika, kapetana potonulog broda i slično.
Poenta nije u tome da ukineš već da pravednije raspdeliš isti iznos.

Ako je drzava rekla zakonom da je privatni i drustveni sektor isto, onda ne mozes diskiminisati ni jedne a ni druge.
Ne moze da se zakonom kaze, za jedne vazi, za druge ne vazi.
Ko si ti, ili ko je bilo ko , da sme i moze da oceni neciji doprinos drustvu, i d ali jeste ili nije zasluzio penziju.
I u to socijalisticko vreme je bilo, i to ne malo, direktora i rukovodilaca koji su se prema drustvenoj svojini odnosili sa paznjom i obzirom kao da je privatna, i koji su ceo radni vek radili posteno.
kako razluciti koji su takvi a koji su paraziti?
Takvo resenje ne postoji.
Svaka prica o ravnomernoj raspodeli, stvar tako karakteristicna za socijalisticko drustvo, obavezno dovodi do problema "manje jednakosti" nekih naspram nekih drugih.

Ma nema izuzetaka. Kome je aktivna firma nema penzije! Podrazumeva se da ostvaruje prihod i da nije u buli. :)

Ako će penziju, da preda državi firmu i sve što ide uz to!
м

:hahaha: Значи треба конфисковати фирму мом ћалету и мени зато што мој ћале има пензију! Еј бре није мој ћале пензију добио од нечије милости има плаћен сваки дан радног стажа, а то што он и данас ради је његова жеља, ни ја га не терам него ради колико хоће и кад хоће и нико нема права да му узме било шта што је својим радом стекао!

м

:hahaha: Значи треба конфисковати фирму мом ћалету и мени зато што мој ћале има пензију! Еј бре није мој ћале пензију добио од нечије милости има плаћен сваки дан радног стажа, а то што он и данас ради је његова жеља, ни ја га не терам него ради колико хоће и кад хоће и нико нема права да му узме било шта што је својим радом стекао!

To što tvoj čale radi u TVOJOJ FIRMI povremeno, to nema veze. Govorim konkretno, znači, ako ti imaš firmu i posluješ pozitivno, imaš izbor, oš penziju ili firmu? :per:

Једно је порез,а друго допринос за пензионо осигурање, плаћао је мој ћале порез за приватну фирму и још пензионо и порез на имовину док је радио у МИНЕЛ-у! Што Илић није уплаћивао стаж себи? Имаш ти глумаца који су себи плаћали па имају данас заслужену пензију!
Што се партизана тиче не замерам ја њима што имају пензију, него висину пензије и то што су неки од њих у пензији од 1945. године до данас? Па хебем му све нису они ртатовали валда само због нас,ваљда су ратовали и за своје породице и своје сопствено дупе! Што борци ратова 90'-тих не добију бар дневнице? Партизани су после "победе" освојили нечије поштено зарађене куће,конфисковали нечије фабрике накрали се и напљачкали и сад још треба неко да их 60 година издржава?

Ne znam kolika im je penzija, a nisu se ti ljudi penzionisali 45 vec su radili, vojsku sluzili jos 3 dodatne godine dok danas pravite i odgajate p*cke, kopali po radnim akcijama za koru hleba i radili po fabrikama podizuci onu zemlju i ti bi danas da mu oduzimas penziju.
Svaki vojnik u svetu ima privilegije, a samo u nenormalnim vukoyebinama poput Srbije zive dzukele koje pljuju svog vojnika i ako kojim slucajem ostane i invalid ostavljaju ga da crkne ko ker - tu sam ti odgovorio i za te borce 90ih, jer je ispalo da je drzava za koju su se borili jedna obicna qurcina kao i narod koji im je oduzeo sva prava.
Da da, partizani su zauzimali kuce, konfiskovali sebi fabrike, krali i pljackali - daj ne lupaj gluposti.
Dobro je neko reko, ono sto su vam partizani sagradili danas niste u stanju ni da okrecite.

Мој ћале се води као власник фирме,а прнео је управљачка права на мене и прима пензију....

Eto vidiš, to nije u redu. U večini zemalja u svetu se tako nešto nemože dogoditi.

PS

Evo primer JA, od kad primam neku penzijicu na jednog člana svoje obitelji, nemam pravo ni da otvorim firmu!

Blokiran sam!

Poslednja izmena:
Kakvom vojniku? Matori Kapicic je cinio zlocine. On ne zasluzuje da bude na slobodi, a ne da ima "nac.penziju" od 100 000.

Ne lupaj gluposit, sad treba zbog nekog tamo Kapicica svim vojnicima NOBa oduzeti penzije.
Vi ljudi niste normalni, zato vam i jeste tako kako vam je.

- - - - - - - - - -

To što tvoj čale radi u TVOJOJ FIRMI povremeno, to nema veze. Govorim konkretno, znači, ako ti imaš firmu i posluješ pozitivno, imaš izbor, oš penziju ili firmu? :per:

covek koji je radio 30-40g i ostvario penziju, moze da otvorio hotel ako hoce i posluje privatno, ali penziju mora da prima jer ju je zaradio.

Poslednja izmena od moderatora:
Мој ћале се води као власник фирме,а прнео је управљачка права на мене и прима пензију....

То је зато што има предузеће.

А ко има предузетничку радњу, не мора баш ништа да ради, ни да је гаси ни да преноси било каква права, једноставно ради предузетничку радњу а прима пензију.Нпр. Адвокат настави да шљака и даље, само се јави ПИЈУ за пензију, или обућар, или власник кафића...само дођу на шалтер, предају папире и чекају решење а радња шљака и даље. Па онда иде и пензијица, колка је да је капље а и шљака се па се зарађује.

Онај ко је способан да ради и да буде продуктиван и користан и себи и породици и друштву треба да настави да ради и после пензионисања (осим ако није инвалидска или породична пензија) и зато су глупе идеје..еј..што да прима са стране ако већ прима пензију.... јер...ОН ШЉАКА па зарађује додатно а не чека да му пада с неба.

Poslednja izmena:
То је зато што има предузеће.

А ко има предузетничку радњу, не мора баш ништа да ради, ни да је гаси ни да преноси било каква права, једноставно ради предузетничку радњу а прима пензију.Нпр. Адвокат настави да шљака и даље, само се јави ПИЈУ за пензију, или обућар, или власник кафића...само дођу на шалтер, предају папире и чекају решење а радња шљака и даље. Па онда иде и пензијица, колка је да је капље а и шљака се па се зарађује.

Онај ко је способан да ради и да буде продуктиван и користан и себи и породици и друштву треба да настави да ради и после пензионисања (осим ако није инвалидска или породична пензија) и зато су глупе идеје..еј..што да прима са стране ако већ прима пензију.... јер...ОН ШЉАКА па зарађује додатно а не чека да му пада с неба.

Meni su ugasili preduzeće, kad sam počeo da primam penziju za jednog člana obitelji.

Gde vi to živite kad kod vas sve može???

Poslednja izmena od moderatora:

Back