Peking još jedan adut u borbi za Kosovo

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
Proglašenjem Kine za četvrti stub spoljne politike Beograda, Srbija je uz Rusiju dobila još jednu zemlju koja će štititi njene interese pred Ujedinjenim nacijama i međunarodnom zajednicom, pre svega po pitanju Kosova. Strateško partnerstvo Beograda i Pekinga prati i najavljena ekonomska saradnja, ali stručnjaci tvrde da je još rano za ocenu kuda bi moglo da vodi umnožavanje oslonaca koje Srbija traži u svetu.

Strateško partnerstvo Srbije i Kine, prema rečima predsednika Srbije Borisa Tadića, proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje i bazirano je na principijelnom stavu Beograda o „jednoj Kini“ i na podršci koju Peking daje naporima Srbije da mirnim putem i poštujući međunarodno pravo brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji. Profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Simić ocenjuje za „Blic“ da je svakako bolje da što više zemalja takvog međunarodnog uticaja kao što je Kina, podržava stav Srbije oko Kosova, ali da treba imati u vidu i ograničenja u politici tih zemalja.
- Ne želim da umanjujem značaj bilo čega, ali velike sile imaju svoje interese, vole real-politiku, i možda u svemu tome ima principijelnosti, ali sigurno da postoje i kalkulacije. Upravo iz ovakvo formulisanog strateškog partnerstva vidi se koliko je samoj Kini bitna podrška oko Tajvana - kaže Simić.
On upozorava da pitanje Kosova ne sme da usmerava položaj Srbije u svetu jer su SAD i najveći broj zemalja EU već priznali nezavisnost Kosova.
- Rano je za ocenu, ali u spoljnoj politici možete da kucate na mnoga vrata. Negde prođete, negde ne. Mera mora da postoji kako se ne bi izgubila doslednost u spoljnopolitičkom nastupu - zaključuje on.
Simićev kolega sa FPN Jovan Teokarević ocenio je za Tanjug da Srbija kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već ima sporazum o strateškom partnerstvu sa EU, dok se saradnja sa Kinom i Rusijom, koje su daleko veće od Srbije i sa kojima Srbija ima veliki trgovinski deficit teško mogu nazvati partnerstvom. Teokarević smatra da je Kina, koja je inače više okrenuta drugim delovima sveta, zainteresovana za Srbiju i Balkan pre svega kao područje koje će uskoro ući u EU.
Inače, Tadić je juče posetu Kini nastavio susretom sa kineskim premijerom Ven Đabaom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom. On je pozvao predsednika Kine Hu Đintaoa da poseti Srbiju, a u kabinetima dva predsednika trebalo bi da se dogovore o datumu posete. Đintao je rekao Tadiću da će mu biti veliko zadovoljstvo da poseti njegovu „lepu zemlju“. Tadić je posetio i Kineski zid u društvu kineskog ambasadora u Beogradu Vej Đinghua.
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić razgovarao je juče sa predsednikom kineske „Eksim banke“ Li Žuoguom o mogućnostima korišćenja povoljnih kredita te banke za infrastrukturne projekte u Srbiji. Prema njegovim rečima, postoje dve vrste kredita, jedan će biti odobren za most Zemun-Borča, a posle studije izvodljivosti vrednost tog projekta biće do 200 miliona evra.
- Pozvali smo kineske partnere na ulaganje i u „Ikarbus“ i FAP - kazao je Dinkić i precizirao da je moguće zajedničko ulaganje ili grinfild investicija.

http://www.blic.rs/politika.php?id=107200Cika Sloba se prevrce u grobu
 
Ма каква Кина,какве глупости.Дај маните се прича за наивне.Кина је држава која је под контролом оних који контролишу и ЕУ и САД.

Иначе,јако су смешне ове причице као да је Кина неки фактор у заштити Космета.Не знам да ли је смешно или тужно.Држава која неће своју самосталност и која своју самосталност не жели да заштити сада треба да се ослања да то чине други.
Колика је количина идиотизма у оваквој политици?
 

Back
Top