Pециклирана уметност

vučji čopor

Legenda
VIP
Poruka
69.285
Ево једног примера како уметност и иражавање ликовности нема граница.
Џејн Перкинс , британска уметница ствара своја ликовна дела од нађених материјала - дугмади, шкољки, дечијих играчака итд.
Каоособа која је раније радила са текстилом пронашла је начин за фантастично коришћење различитих материјала

1641903551485.jpeg

1641903575161.jpeg

1641903618231.jpeg

Osim što se može preraditi u velikim postrojenjima za reciklažu, otpad se može "oživeti"
na još jedan način - umetnički. Svakoga dana veliki broj ljudi sa originalnim idejama širom
sveta bavi se ovom "granom" reciklaže... ili umetnosti?
Krava-od-satova.jpg

Ono što verovatno nikom od nas ne bi palo na pamet, palo je američkom umetniku
Majklu Robertsu - da od starih ručnih i stonih časovnika kreira skulpture. Konkretno
ova krava, nazvana "Pasture Bedtime", sadrži 2.000 komada satova i na aukciji na
kojoj su prikupljana sredstva za jednu američki dečiju bolnicu, prodata je za 11.500 dolara.

Lobanja-od-posudja.jpg

Lobanja od posudja

Ovu neverovatnu gigantsku lobanju od recikliranog kuhinjskog posuđa dizajnirao je Indijac Subod Gupta.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/369111/umetnicka-reciklaza.html

Talas-od-ploca.jpg

"Zvučni talas" Koreanke Džin Šin nastao je 2007. topljenjem vinilnih gramofonskih ploča.
Postavljen je u Muzeju umetnosti i dizajna na Menhetnu u Njujorku.

Covek-od-elektronskih-kompo.jpg

Čak tri tone je teška ova neobična figura čiji je "skelet" nastao od odbačenih elektronskih komponenti i kućnog otpada. Nosi simboličan naziv "Majušni čovek", verovatno zato što
je visoka sedam metara. Stoji u engleskom okrugu Kornvol i treba da pokaže sa koliko
ovih materijala svaka osoba doprinosi zagađenju životne sredine.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/369111/umetnicka-reciklaza.html

Udruženje građana „Eko Bečej“ i Likovna sekcija „Duga“ pri MKD „Petefi Šandor“
održali su Drugu međunarodnu „Eko koloniju“. Mesto dešavanja je bila Spomen
kuća „Braće Tan“,a slikari su prošetali i do Tise u potrazi za motivima.
I lanjski „prvenac“ je održan u pomenutoj Spomen kući, ne bez razloga, jer je jedan
od znamenite braće Tan, Mor, bio renomirani slikar svog vremena.

-Ima nas četrdesetak slikara, drvorezbara i onih koji prave nakit, rade predmete od
papira, pruća, tekstila… Stigli su nam gosti iz Segedina i Tisaalpara, pa kolonija ima međunarodni karakter, a ostali su iz okoline, Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Zrenjanina, Temerina i članovi naše sekcije,
čuli smo od predsednice Likovne sekcije
„Duga“ Piroške Tot Kasa.

https://mojbecej.rs/druga-eko-kolonija-u-beceju-umetnost-od-reciklaze/

Мислим да грешимо што употребљавамо назив рециклирана уметност поводећи се за лошим преводом енглеског термима. Није уметност рециклирана него се уметност ствара користећи рециклажу..
1641983066572.jpeg

Poslednja izmena:
https://24sedam.rs/slobodno-vreme/z...cic-od-odbacenih-igracaka-pravi-portrete/vest

Mladi umetnik Ivan Kocić je pre 15 godina završio studije na Odseku zidnog slikarstva kao student generacije.
Svoj raskošni talenat i moderni senzibilitet publici je predstavio na 26 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi.
Ono što je za njega specifično je što na originalan način povezuje reciklažu dečijih igračaka sa savremenom umetnošću.

"-Kao i sve dobre ideje, i ova je došla sasvim slučajno ali ne bez prethodnog dugogodišnjeg bavljenja umetnošću i razmišljanja u različitim pravcima, eksperimentisanja. Reciklaža i ekološki osvešćeni vidovi ponašanja, briga za okolinu, sve me je to interesovalo oduvek. Naše društvo nije jedino koje se bori sa zagađenjem i viškovima otpada ali se mi nekako dosta sporo krećemo ka rešenjima za ove probleme. Mene kao angažovanog umetnika ne mogu zaobići različite teme na koje su neophodni odgovori. Prosto, na kraju se ova veza savremene umetnosti i reciklaže sama nametnula. Asemblaž, kao tehnika stvaralaštva, je tu došao kao „poručen“. Poruka koju moji radovi šalju je od početka bila jasna i posebno mi je drago što je tako lepo prenesena najmlađima, deci."

148216_2020-neon-dreams-100100-assemblage1789-300x300.jpg

"-Oduvek su me interesovali portreti pa su bili i glavna tema mog rada još od studentskih dana. Nekada, a i sada povremeno, sam ih slikao, danas ih izrađujem kao asemblaže od recikliranih igračaka. Na ovaj ili onaj način, oni su u centru mog interesovanja pa mi se čini da ću im se posvetiti i u budućnosti. Ljudi, posebno ženski deo populacije, su uvek oduševljeni da budu predmet umetnikove inspiracije. Može zvučati kao predrasuda ili kliše ali iz mog iskustva mogu to da potvrdim. Tako je i dolazilo do narudžbi određenih portreta. Oni su uvek veliki izazov jer je uz umetnički kvalitet potrebno zadovoljiti i jednu dozu sujete kod naručioca. Sa ovim su se susretali mnogi umetnici kroz istoriju pa ni danas nema razlike."

148217_2017-turquoise-eyes-2-100x100-cm-asemblaz-2017-5mb1793-300x300.jpg

"-Igračke dobijam isključivo kroz donacije od roditelja i njihove dece. Jako mi je važno da to budu korišćene igračke koje su deca prerasla pa sada na ovaj način mogu da ih recikliraju kroz moju umetnost. Tako pokazujem da je svaki odbačen predmet moguće reciklirati a i iskoristiti kao inspiraciju. Kod dece to razvija maštu i potiče ih na kreativnost."
148218_2017-southern-beauty-100-x100-cm-asemblaz-2017-31mb1791-300x300.jpg

Jedna tajvanska kompanija da bi promovisala reciklažu, iskoristila je četiri miliona plastičnih
flaša u boji kako bi napravila repliku poznate slike Vinsenta Van Goga, "Zvezdana noć"

Van-Goghs-painting-made-from-bottles-6.jpg

Instalacija zauzima površinu od 53 hektara parka u predgrađu Kilunga, lučkog grada na severoistoku Tajvana, a napravljena je povodom 125 godina od smrti holandskog slikara.

"Naša zamisao je bila da stvorimo umetničko delo, tako što ćemo povezati ideju zaštite okoline
pet ambalažom sa samom okolinom, na taj način svako može da upozna i drugu stranu recikliranja“, otkrio je Aisin Jeh u ime firme "Unison developing", koja je preduzela taj projekat.

Posetioci koji već nedeljama imaju priliku da vide recikliranu repliku Van Gogove slike kažu da
je original, ipak, lepši.

362.jpg

Poznati slikar Van Gog je sliku Zvezdana noć naslikao 1889. godine, godinu dana pre svoje smrti.

https://impulsportal.net/index.php/...an-gogova-slika-od-4-miliona-plasticnih-flasa

Back