Pečat Stefana Nemanje se vratio u Srbiju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Pecat+Stefana+Nemanje.jpg

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, otkupljen je od aukcijske kuće “Artemide aste” iz San Marina i biće vraćen u Srbiju, saopštio je Istorijski muzej Srbije.

Jedan od tri sačuvana pečata srednjovekovnog srpskog vladara vratio se u Srbiju posle više od devet vekova nakon što je Istorijski muzej potvrdio da je otkupio ovaj deo kulturno-istorijske baštine na nadmetanju aukcijske kuće Artemida Aste iz San Marina.

Početna cena ovog istorijski neprocenjivo značajnog komada bila je 1.000 evra, a posle 70 ponuda, Istorijski muzej ga je otkupio privatnom nagodbom sa prodavcem uz posredstvo aukcijske kuće 12.000 evra.

Pečat potiče iz druge polovine 12. veka (najranije iz 1166. godine jer je Stefan Nemanja tada postao veliki župan). Napravljen je od olova, težak je oko 21 gram i ima prečnik od 35 milimetara.

Na jednoj strani je prikazan Sveti Stefan, zaštitnik dinastije Nemanjić, dok se na drugoj nalazi natpis na grčkom: “ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ ΝΙΑ” ili u prevodu: “Pečat Stefana velikog župana Nemanje”.

Ovakvi pečati smatraju se ekstremno retkim. Narodni muzej u Beogradu čuva dva slična ovome dok je jedan u Ermitažu u Sankt Peterburgu. Ne zna se ništa o istoriji ovog vrednog predmeta - kako je i kada iznet iz zemlje niti kako je stigao do aukcijske kuće u San Marinu.

Ko je bio Stefan Nemanja
-Rodonačelnik srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića
-Rođen je početkom 12. veka u tvrđavi Ribnica u Podgorici, današnjem glavnom gradu Crne Gore
-Uz pomoć Svetog rimskog carstva i Kraljevine Ugarske sa kojima je ratovao protiv Vizantije osvaja teritoriju Raške kao knez sa sedištem u gradu Rasu nedaleko od današnjeg Novog Pazara u jugoistočnom delu Srbije
-Raškom je vladao kao knez, vizantijski vazal i veliki župan od 1168. do 1196. godine
-Njegov sin je potonji veliki župan i kralj Raške Stefan Prvovenčani, kao i Rastko koji se zamonašio i dobio ime Sava, a kasnije kanonizovan kao svetac u Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog borbe za samostalnost, autokefalnost, ove crkve
-Ostavio je veliki broj zadužbina - manastira od kojih su najpoznatiji Studenica, Đurđevi stupovi, kao i Hilandar na Svetoj gori gde je sa sinom Rastkom proveo poslednje godine života
-Preminuo je 13. februara 1199. godine u Hilandaru gde je proveo poslednje tri godine kao monah Simeon, a kasnije je i kanonizovan kao svetac

1702212827808.jpeg


Ktitorski portret Stefana Nemanje, velikog župana (1168 - 1196), kasnije monaha Simeona, osnivača manastira Studenice.
Freska na zapadnom zidu traveja u naosu Bogorodičine crkve, 1568.g.

( izvor: BBC na srpskom, politikin zabavnik,vikipedija )
 

Back
Top