Pecanje na "zastavicu"

s@v@

Početnik
Poruka
3
Molim sve kolege koji imaju iskustva sa ovom tehnikom ribolova da ako imaju volje i vremena da nesebicno podele svoje iskustvo sa svima nama koji bi zeleli da se oprobamo u necem novom. Naglasio bih da na YouTube-u ima 2 snimka, ali da tu nije sve di kraja jasno. Recimo, kako to samo 2g olova, a radi se o brzaku, ili sta ako je dubina 3m, znaci moram da imam stap od min. 6m? Za pocetak toliko, POZDRAV!
 
Na zastavicu se peca u Bosni na brzim rekama uglavnom mrena i skobalj. Ne koristi se plovak. Montaza je takva da se na kraju najlona veze olovo koje moze da se kotrlja a iznad olova udica sa predvezom, moze i vrtilica, tako da stoji 5-10 cm od olova. Moze da se na vrh najlona postavi predvez sa udicom i olovom iznad, predvez se stavlja jer je moguce cesto kacenje za prepreke i kidanje. Olovo ne treba da bude pretesko da bi voda mogla da ga nosi.

Iznad se vezuje kanap ili konac upadljive boje koji stoji iznad povrsine vode da bi se videlo kada riba grize. Po tome je tehnika dobila naziv pecanje na "zastavicu" mada nije neophodno da se koristi a u dubljim rekama i pri daljim zabacajima moze i da smeta.

Mamac treba da je cvrsci da ne bi lako pao, moze da se koristi i vestacka musica.
Baca se nizvodno, zatvara preklopnik masince a prstom dodiruje najlon kako bi se osetio trzaj, povremeno se dize preklopnik i pusta da se olovo kotrlja nizvodno.

Slicno je pecanju riba na moru na prst samo sto se ovde koristi stap i masinica.
 
Cao Majstori! Znas Boki, super si ovo objasnio, i sve mi je jasno, ali ne mogu da skapiram sta kada je dubina mnogo veca od duzine stapa. Videli smo da onaj majstor Zenicanin, zastavicu postavlja na 4m, dubina je 2m, a stap mu je 5m. Uzmimo za prumer da mi je stap duzine 5m, a dubina vode 3m. Znaci zastavica treba da je na 6m. To znaci da prilikom zabacivanja, zastavica je uvucena kroz sprovodnike a u nekim slucajevima i namotana na spulni. Mislim da je to izvodljivo samo ako je zastavica od tankog konca (koristi se u nekim varijantama Match pecanja), a da bi bilo problematicno sa debljom niti, kao sto je nit iz pertle ili neke vunice. Verovatno se iz tog trazloga, ovom tehnikom i nepeca na vecim dubinama od 2-2,5m. POZDRAV!!! za Boki-79 i milanmilanns:gace:
 
Da tako to bi bilo neizvodljivo. Napisao i u sredini teksta gore da nije neophodno da se koristi kanap u boji i da moze da smeta. Glavna signalizacija je vibracija najlona kada udari riba sto se oseca na prstu koji dodiruje najlon iznad masinice.
 

Back
Top