PDV

Katarina Anđelić

Početnik
Poruka
13
Imam nekoliko pitanja vezanih za istem PDV-a, pa se nadam da mi neko može odgvoriti.
1. Zanima me koji je uslov za ulazak firme u PDV sistem? Da li je to promet od 4.000.000 dinara i da li se može dobrovoljno ući u sistem PDV?
2.Kada si u ovom sistemu porez se vraća na prodate proizvode na mesečnom nivou ili?
3.Povraćaj PDV-a na sredstva kupljena za potrebe firme vraća se na godišnjem nivou, mesečnom ili?
4.Kada si u sistemu PDV da li plaćaš neki dodatni porez? Jasno mi je da je tada dodatni trošak knjiogovdja koji obračunava PDV i ostalo,ali da li se još nešto plaća ili ne?

Hvala.

1. Ako firma premasi taj iznos mora u PDV, a moze i dobrovoljno ako ima veliki ulazni PDV i smatra da ce imati koristi od toga (PDV od kupljenih roba);
2. Porez se vraca na kupljene proizvode, to je tzv.ulazni PDV, npr.kupis neku robu koja kosta 100eur i sa 17% PDV-a je 117 eur, tih 17 eur je ulazni pdv.Ako tu robu prodas za 110eur+pdv, tj. za 128.7 eur moras da platis porez na tu sumu, tj.18.7 eur. to je tzv.izlazni pdv.Sad imamo ulazni i izlazni pdv, drzavi moras platiti razliku ta dva, tj.izlazni minus ulazni: 18.7-17=1.7 eur.Sve to se vodi u Upravi za indirektno oporezivanje (BIH), za Srbiju ne znam kako se zove ta institucija, i vodi se na mjesecnom nivou, svakog mjeseca podnosis prijavu za porez toj instituciji do 10.og u mjesecu (koristis knjigu ul.i izlaznih faktura, tzv. KIF i KUF), a oni vode evidenciju o tvom stanju PDV, ako si u pretplati ne placas nista nego se ta preplata "topi", ako nisi onda doplatis koliko treba.A na poseban zahtjev mozes taj novac i dobiti nazad na racun, ali to nije preporucljivo raditi cesto.

Hvala na odgvoru, sada su mi stvari dosta jasnije. Problem je što smo od skoro u poslu a knjigovodja često nema vremena ili ne želi da nam objasni osnovne stvari koje imaju veze upravo sa PDV-om i još nekim stvarima pa ozbiljno razmišljam o promeni istog. Jasno mi je da bez dobrog knjigovodje nije pametno ulaziti u sistem PDV-a. Očekujemo veći uvoz robe i iz tog razloga se premišljamo da udjemo u sistem PDV-a.

Hvala na odgvoru, sada su mi stvari dosta jasnije. Problem je što smo od skoro u poslu a knjigovodja često nema vremena ili ne želi da nam objasni osnovne stvari koje imaju veze upravo sa PDV-om i još nekim stvarima pa ozbiljno razmišljam o promeni istog. Jasno mi je da bez dobrog knjigovodje nije pametno ulaziti u sistem PDV-a. Očekujemo veći uvoz robe i iz tog razloga se premišljamo da udjemo u sistem PDV-a.

To je pravo pitanje za dobrog knjigovodju koji ce razmotriti cijelu situaciju, porazgovarati s vama da vidi kakvi su vasi planovi i mogucnosti, a onda donijeti ispravnu odluku da li uci u PDV ili ne, uostalom, za to su i placeni, taj dio posla moraju da znaju!

Back