Pčelinji ples

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Jedan od najboljih dokaza pravog životinjskog „govora“ je ples pčela medarica.

Glasovi su zasigurno najbrži oblik komunikacije. Životinje se sporazumijevaju na najrazličitije načine - neke ispuštaju odbojne mirise, druge se koriste vizualnim obilježjima, a neke izvode određene pokrete u svrhu priopćenja informacija. Jedan od najboljih dokaza pravog životinjskog „govora“ je ples pčela medarica za čije je otkriće austrijski znanstvenik Karl Von Frisch 1973. godine dobio Nobelovu nagradu.
Pčele radilice nakon što sakupe pelud i nektar na polju, vraćaju se u košnicu i plešući obaviještavaju
ostale pčele u zajednici gdje se nalazi hrana. Oko pčele plesačice okupljaju se ostale pčele radilice, dotiču je svojim ticalima i promatraju plesne pokrete. Što sve one govore plesom?
Autor: Jelena Jakupić
 
Poslednja izmena:
queen-cup-honeycomb-honey-bee-new-queen-rearing-compartment-56876.jpeg
 
Udaljenost izvora hrane

Pčela pleše kružni ples kada se cvet nalazi u blizini košnice (do 10 metara) ili ples zatkom tako da svojim pokretima iscrtava oblik broja osam kada je cvet udaljeniji od košnice (dalje od 10 metara). Svaki izvedeni krug ili osmica naziva se jednim ciklusom u plesu pčele. Broj otplesanih ciklusa u minuti daje informaciju drugim pčelama radilicama koliko je udaljen izvor hrane na kojem je prikupljala. Broj izvedenih ciklusa obrnuto je proporcionalan udaljenosti hrane - što je hrana udaljenija to će pčela otplesati manje ciklusa u minuti, odnosno što je hrana bliže košnici pčela pleše više ciklusa u minuti.
 
Smer hrane u odnosu na sunce

Plešući sa zadnjicom na vertikalnom saću, ona crta oblik spljoštene osmice.
Prelaskom iz jedne runde osmice u drugu rundu, ona izvodi ravno kretanje tokom kojeg maše zadnjicom levo i desno.
Ugao između ravnog dela oktave u odnosu na vrh košnice označava ugao pod kojim ostale pčele radilice moraju da lete u odnosu na sunce da bi došle do cveta.
Ako se ravni deo pokreta izvodi s leva na desno, onda pod tim određenim uglom lete desno od sunca i obrnuto.
Druge pčele koje je posmatraju specifičnim zvučnim signalom signaliziraju joj da zastane i dodirne je pipcima kako bi "okusile" polen koji je sakupila i tako saznale o kojoj je biljci reč.
 
Pazite na paniku!Opasnost...!

Oni izvode plesove upozorenja kada su uznemireni i upozoravaju druge na opasnost. U takvom plesu obično rade nepravilnim stazama ili iscrtavaju oblik spirale istovremeno mašući zadnjicom levo i desno.

Ples za čišćenje plešu sakupljačke pčele koje se njišu lijevo -desno, gore -dolje kako bi ih pčele u košnici lakše očistile od polena koji se nakupio na njima.
 
Takođe, tokom hladnijih dana, posebno tokom rane jeseni ili kasne zime, kada se hipotermična pčela vrati u košnicu, druge pčele iz zajednice plešu oko nje (ples masaže), dodirujući je pipcima i "masirajući" da se oporavi čim se moguće.
Ko ne bi voleo pčele kada su tako divne životinje? Osim što su zanimljive, veoma su korisne prirode, pa nije neobično što je 1993. godine u Rusiji donet zakon koji zabranjuje ubijanje pčela osim u samoodbrani!
 

Back
Top