"Pažnja, pažnja! vazdušna opasnost za Beograd!"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.085
Avram Izrael, načelnik beogradskog centra za obaveštavanje, je tokom 78 dana izgovarao
ovu čuvenu rečenicu. Upozoravao je građane da počinju vazdušni napadi i da treba hitno
da odu u skloništa...

Screenshot_17.png

78 dana, više od hiljadu aviona je bombardovalo malu Srbiju.
"Smirela" i "Šizela" su se smenjivale u vremenu kada je razum
zakazao, nestao, kada se Beograd tresao od bombi i goreo do
nebesa...

Danas je najvažnije da sačuvamo mir i svoju decu!

Screenshot_20.png

78 dana...
Najstrašnijih 78 dana u našim životima...
od 24. marta 1999. godine do 10. juna 1999. godine...

Screenshot_18.png

Mala Milica bi danas bila svršeni student...

Evo šta danas kaže Avram Izrael:

Screenshot_19.png

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/p...-78-dana-izgovarao-je-cuvenu-recenicu/rthllz4

"Ne!" se ne govori iz pakosti, inata i odbacivanja mogućnosti normalnog odlaska na pijacu.
"Ne!" se govori razložno, u uskoj vezi sa logikom i u odbrani nacionalnog karaktera, i Ne je Ne ma u kom delu spektruma sunčevog zraka da ga gledamo i premećemo.

Sa tugom se prisećam tog perioda, otplakah danas, podilazi me jeza iako sam bila još dosta beslovesno dete u odnosu na veličinu i ozbiljnost dešavanja oko sebe.
Danas se od uspomena lečim i branim ovom Ršumovom pesmom više nego ostalih dana, ma kako blesavo bilo ikome.
Ima tu poruke i za nas kojima je nešto oteto, a i za one koji šape spuštaju na oteto, a to je... kao neka pesmica koju smo svi napamet učili... u kom razredu osnovne škole? Možda drugom ili trećem, sa 8, 9, 10 dodina svog života?
Pa...
Da li je to zaglupljivanje, upovršavanje? Da li je Ršumova funkcija u Čitankama bila da nas zaglupi i učini plitkima?

Љубивоје Ршумовић – ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ​

Домовина се брани реком
и рибом у води
и високом танком смреком
што расте у слободи.

Домовина се брани цветом
и пчелом у цвету
маком и сунцокретом
и птицом у лету.

Домовина се брани књигом
и песмом о небу
сестрином сузом и мајчином бригом
и оним брашном у хлебу.

Домовина се брани лепотом
и чашћу и знањем
домовина се брани животом
и лепим васпитањем.

Ne znam, odlučimo zajedno, jer u razjedinjavanju nismo uspeli da dođemo do nekog za sve nas jasnog stava.

Poslednja izmena:
Evo i ja se sjećam toga, gledao sam stalno na onom mikro Sanyo TV-u vijesti iz Srbije. Definitivno nisam osvetoljibiv, ali je cijela Hrvatska, pa i ja koji nisam Hrvat to gledala s idejom "Došla maca na vratanca", i u tome su gledali pravdu jer su svi znali kao zvuči vazdušna uzbuna. Meni se npr. naročito dopalo to što su civili demonstrirali sa etiketama "Target", i time sprječili rušenje mosta ili mostova. Taj detalj dosta govori o građanima Srbije, ali i o NATO paktu.

Back