Пазите шта пишете у свом блогу

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.e-novine.com/drustvo/30774-Prva-presuda-blogera.html

Kazna zbog klevete
Prva presuda za blogera

:rtfm:

Novinar i bloger Damir Fintić 27. listopada ide u osječki zatvor na 20 dana zbog klevetu bivšeg vukovarskog gradonačelnika i zastupnika HDZ-a Vladimira Štengla koja je, po presudi vukovarskog županijskog suda, objavljena u komentaru te anonimnim reakcijama na komentar ostavljenim na internet stranici, piše "Novi list"

Novinar-bloger i vlasnik internet domene vukovarac.net Damir Fintić 27. listopada mora se javiti u osječku kaznionicu na odsluženje 20-dnevne zatvorske kazne zbog klevete bivšeg gradonačelnika Vukovara i zastupnika HDZ-a Vladimira Štengla i njegove supruge Dragice koja je, po presudi vukovarskog župnijskog suda, objavljena u komentaru na njegovom privatnom web-u, te u dodatnim anonimnim komentarima koje su ispod teksta ostavili drugi, nepoznati korisnici.

Fintić će tako biti prvi novinar u Hrvatskoj koji je zbog klevete završio u zatvoru, a Hrvatska se ovakvim pravosudnim pravorijekom svrstala među rijetke zemlje u svijetu koji blogere zbog komentara kažnjavaju zatvorom, zaključuje list koji dalje iznosi detalje prijava. Da prijava, jer ima ih više.

Obitelj Štengl je naime protiv Fintića pokrenula tri kaznene i još tri građanske parnice i do sada je uspjela ishoditi 50 tisuća kuna za naknadu duševnih boli, a potražuju još 200 tisuća kuna. Zbog blokade cjelokupnih primanja u 2008. godini na konto isplate naknade za duševne boli Štenglovima, bloger Fintić nije mogao prošle godine isplatiti presuđenih 3.000 kuna kazne zbog klevete te je ta kazna u veljači ove godine preinačena u zatvorsku kaznu. Fintić je u utorak dobio obavijest kako se u zatvor treba javiti 27. listopada, a po izlasku iz zatvora čeka ga još 20 dana nove kazne jer, također, nije platio još jednu od presuđenih kazni za klevetu protiv Štenglovih.
“Novac za plaćanje tih kazni nisam imao, a ne želim niti da mi ljudi iz sažaljenja pomognu u skupljanju novca za plaćanje kazne i izbjegavanje zatvora jer ne vidim što sam loše učinio time što sam otvorio forum na kojem svi Vukovarci, razasuti po Hrvatskoj i po svijetu, mogu imati kontakt i komentirati događanja u svom gradu. Za mene je logično i očekivano da, s obzirom na to što je Vukovar prošao i u ratu i u poratnom vremenu, tu bude i žestokih komentara i ofanzivnog jezika, a skidao sam sve komentare koje sam uočio a koje su se mogle tumačiti kao poziv na linč ili bilo kakvo drugo kazneno djelo. Prema statistika najpoznatije udruge za medijske slobode »Article 19« na području EU zabilježeno je nula slučajeva odlaska novinara u zatvor zbog klevete. Eto, nakon 27. listopada moći će tamo staviti recku kod Hrvatske koja se ovim postupkom svrstala u bok zemljama koje su u svijetu nazivaju internet neprijateljima, dakle uz bok Irana, Afganistana, Burme, Sjeverne Koreje”, komentira Fintić, a prenosi Novi list.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera Marko Rakar, čija je stranica pollitika.com nedavno dobila prestižnu nagradu e-Demokracy francuskog World eDemocracy Forum i PoliticsOnline, zgrožen je činjenicom da će Fintić doista završiti u zatovoru.

“Postat ćemo prva zemlja u Europi koja zatvara blogere, a osim toga, kleveta nigdje u demokratskom svijetu nije djelo za koje se ide u zatvor. Onda će se čuditi kada ponovno padnemo na ljestvici ljudskih i medijskih sloboda”, prokomentirao je Rakar.

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je protiv zatvorske kazne za Fintića. “Postoji opasnost da Fintić bude možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete. To bi sigurno narušilo sliku o slobodi izražavanja u Hrvatskoj u uvjetima kad internetska komunikacija nije uopće regulirana zakonima”, stoji u priopćenju koje je HND izdalo na vijest o zatvorskoj kazni za Fintića.

List na kraju iznosi podatak da je obitelj Štengl digla ukupno više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara, što kaznenih, a što parničnih, u kojima ukupno potražuje nešto više od 700.000 kuna.
 
Americka i britanska skola.

Ukucas bomba na Google-u i za petnaest minuta te raspuca 10 SWAT-ovaca :hahaha:

Jos bolje, otkucaj u istom redu, bomba,atentat i ime trenutnog predsednika amerike, zatim takav mail posalji nekom na adresu u ameriku... ispod ispisi nesto na srpskom... pazi ne da ce da je presretnu,nego ce neki tamo jadnik morati da je prevede i shvati da ga deca zezaju :)
 

Back
Top