pazite se nove whatsapp prevare: ukoliko vas kontaktiraju, nipošto ne pozivajte ponuđeni broj

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
Prevare putem čet aplikacija nisu ništa novo, ali Rahul Sasi, osnivač i izvršni direktor kompanije CloudSEK koja predviđa sajber opasnosti, je otkrio novu prevaru koja pogađa WhatsApp korisnike.

Nova WhatsApp prevara uključuje telefoniranje žrtve i ubeđivanje da pozove određeni broj.

Ako žrtva pristane na to i kontaktira broj, hakeri mogu da zaobiđu zaštitu WhatsApp aplikacije i brzo preuzmu nalog te osobe. Prema izveštajima, žrtva ne može da otkrije da li je hakovana, jer ne postoji precizan trag.


Ova prevara je navodno "jedan od najlakših i najdelotvornijih načina za krađu nečijeg naloga", jer većina ljudi veruje da hakeri ne mogu da preuzmu kontrolu nad nečijim nalogom kada pozovu broj, slično OTP prevari koja se pojavila u aprilu prošle godine i iznenadila WhatsApp korisnike.

Međutim, ova prevara se lako pokreće, kaže Sasi, koji je identifikovao. "Kada haker dobije pristup nalogu, traži novac od žrtvinih kontakata."


Najviše štete zapravo trpe kontakti osobe kojoj je preuzet nalog, a sve se dešava i pre nego što ta osoba shvati da je izgubila kontrolu. "Pošto pružaoci usluga širom sveta koriste brojeve koji počinju sa "67" ili "405", žrtve će verovatno birati broj bez oklevanja", rekao je Sasi.

Prevaranti koriste WhatsApp da navedu žrtve da kontaktiraju broj telefona kako bi mogli da povrate svoje naloge. Prevaranti preuzimaju potpunu kontrolu nad WhatsApp nalogom žrtve nakon što žrtva odluči da pozove navedeni broj.

https://www.srbijadanas.com/it/vest...niposto-ne-pozivajte-ponudeni-broj-2022-05-31
 

Back
Top