Pazi sad...

Red_Zmaja

Domaćin
Poruka
3.210
E dok skidam nesto sa neta da potrosim koji minut i ovde. Moja tema se odnosi na postojanje Boga i Djavola. Po bibliji Djavo je pali andjeo. Znaci slabiji je od Boga. Ako je on stvarno takav kakvim ga opisuju Bog bi mogao bez problema da ga se resi jer po bibliji on je svemocan...Pa pitanje zasto ona to ne uradi...ili on u stvari radi za Boga...malo banalizovano ali ajde...Pa sta mislite... :?: :?: :?: :twisted:

Red_Zmaja:
E dok skidam nesto sa neta da potrosim koji minut i ovde. Moja tema se odnosi na postojanje Boga i Djavola. Po bibliji Djavo je pali andjeo. Znaci slabiji je od Boga. Ako je on stvarno takav kakvim ga opisuju Bog bi mogao bez problema da ga se resi jer po bibliji on je svemocan...Pa pitanje zasto ona to ne uradi...ili on u stvari radi za Boga...malo banalizovano ali ajde...Pa sta mislite... :?: :?: :?: :twisted:

Najjednostavniji i najkraći odgovor je da Bog to još uvek nije učinio zbog svoje pravednosti. Ali kad dođe vreme i to pitanje će se rešiti.

maleni:
Najjednostavniji i najkraći odgovor je da Bog to još uvek nije učinio zbog svoje pravednosti.
Al' me čovek nasmeja, jednim potezom. O "pravednosti" Božjoj dosta se može govoriti, a dovoljno je samo reći da "ko se ne klanja meni - marš u pakao!" (Jovan 12:48 )

A đavola neka, njega neću da uništim, da vidim koga će još da skrene sa jedinog ispravnog puta koji vodi u Spasenje - puta obožavanja mene lično.

Taj Bog je strašno pravedan, najveći egoista u istoriji vremena, napravio je čovečanstvo samo da bi neko imao da mu se klanja, valjda mu je bilo dosadno, šta li?

Sizif:
Al' me čovek nasmeja, jednim potezom. O "pravednosti" Božjoj dosta se može govoriti, a dovoljno je samo reći da "ko se ne klanja meni - marš u pakao!" (Jovan 12:48 )

Još jedna u moru nelogičnosti u hrićanskoj dogmi.

Ispostavlja se da su bog i đavo ortaci, ;) budući da ovaj drugi rukovodi mestom na koje idu oni koji se zamere onom prvom. :roll:

Sizif:
maleni:
Najjednostavniji i najkraći odgovor je da Bog to još uvek nije učinio zbog svoje pravednosti.

Vrlo pametno Sizfe. Već sam ti nekoliko puta rekao da si izabrao pravi nik obzirom na posao koji pokušavaš da uradiš. Kamen koji guraš svaki put se vrati natrag i usput te pregazi. Tako i ovaj.

Bog u ovom stihu ne kaže da je on nekogo osudio već da svaki čovek osuđuje samog sebe i to, zamisli, na osnovu onoga što govori. Isus je došao da nam donese poruku koju treba da prihvatimo. To je vrlo jasno i ne mora se posebno objašnjavati.
Ako je Sotona taj koji unosi pometnju i odvodi nas sa pravog puta, onda je on i krivac za naš pad. Pošto ga je Bog stvorio onda bi neko kao ti mogao da kaže da je i sam Bog posredno krivac za to. Međutim, Bog nas obaveštava i razotkriva našeg neprijatelja i daje nam mogućnost za spasenje i izbegavanje laži i greha.

Bog bi se pokazao kao nepravedan kad bi uništio Sotonu jer tada ni ja, ni ti, niti bilo ko drugi nebi imao mogućnost da sam za sebe odluči o tome šta će biti i šta će prihvatiti. Nebi bilo slobodne volje. Pravedonost Božija se ogleda upravo u tome što sunce saj i "dobrima i zlima", odnosno što svako ima priliku da se odluči šta će biti sa njim. Oni koji se odluče za Boga primaju nagradu od Njega, oni koji se odluče protiv njega, primaju ono što pripada Sotoni.

A đavola neka, njega neću da uništim, da vidim koga će još da skrene sa jedinog ispravnog puta koji vodi u Spasenje - puta obožavanja mene lično.

Da si čitao Sveto pismo pažljivo video bi da je Sotona na kraju uništen. Ali mora se, radi pravednosti doći do kraja. On na tom putu stvarno pokušava da skrene ljude sa puta Spasenja, ali ne zato što on ima tu moće, nego zato što oni ne žele da koriste moć koju im je Hrist ostavio.
Dakle, Bog jeste pravedan, nije nas ostavio goloruke i nezaštićene. Pitanje je da li mi želimo da se odupremo, a to je već naš problem.

Taj Bog je strašno pravedan, najveći egoista u istoriji vremena, napravio je čovečanstvo samo da bi neko imao da mu se klanja, valjda mu je bilo dosadno, šta li?

Opet čitanje Svetog Pisma. Pročitaj ponovo prva tri poglavlja i videćeš da se niko nikom nije klanjao. Barem ne u toj negativnoj konotaciji koja je prisutna u tvojoj rečenici. Naprotiv, Bog je silazio i provodio vreme sa Adamom i Evom. Ovo je trajalo sve dok oni nisu odlučili da postanu neposlušni. Bog se i tada pokazao pravedan pa se pobrinuo za njih, obukao ih, i več na samom početku pripremio put povratka u zajednicu sa njim.

Evo malo od mene, čisto za poučenje.

Šaptač:
Sizif:

Još jedna u moru nelogičnosti u hrićanskoj dogmi.

Ispostavlja se da su bog i đavo ortaci, ;) budući da ovaj drugi rukovodi mestom na koje idu oni koji se zamere onom prvom. :roll:

Nigde u Pismu nećeš da pronađeš čak ni nagoveštaj toga da žavo upravlja bilo čime, pa ni podzemnim svetom. Doduše data mu je određena vlast u određenom vremenu, ali i ta vlast je više sloboda da čini po svojoj prirodi nego što je stvarna moć upravljanja.

Na to drugo mesto idu svi koji se suprotstvaljaju Bogu i to je mesto patnje za sve. Zar misliš da će se Sotona zabavljati dok se drugi muče? Varaš se. Već i sad, ovde na zemlji, demoni i nečiste sile imaju velikih problema kada se susreću za Duhom Svetim, a kako neće tamo gde je mesto određeno za patnju.

[quote="maleni
Najjednostavniji i najkraći odgovor je da Bog to još uvek nije učinio zbog svoje pravednosti. Ali kad dođe vreme i to pitanje će se rešiti.[/quote]
... i to pitanje ce se resiti. E vidi posto si upucen kad ce sta Bog da radi i ja bih imao nekoliko problemcica, ako mozes preko veze da urgiras... :lol:
Pre nekih sest godina kod mene na faksu (davno li bese) drzao je predavanje svestenik Vozdovacke crkve (zaboravio sam mu ime, ali je neka velika budza u okviru SPC-a, tada je pisao enciklopediju Hriscanstva (ili Pravoslavlja, nisam siguran - verovatno je vec i objavljena), gostovao po tribinama i TV-i ma u ime SPC...)i samo da Vam prenesem zakljucke posle nase diskusije.
1. Mnoge nelogicnosti i natprirodne stvari koje se pominju u Bibliji su unete tu da bi se nepismen narod pre 2000 god. privoleo da pocne da veruje u Hriscanstvo. (Covek definitivno nije branio sve te gluposti)
2. Svrha posta: Jacanje naseg karaktera (uzdrzavanje od stvari koje su nam dostupne) i iz zdravstvenih razloga (cemu li nam sluze lekari?). Nema drugih svrha posta.
3. Hriscanstvo je filozofija zivota. Svrha hriscanstva i sav njegov cilj je da ljudi postuju deset bozjih zapovesti.. Sva prica u Hriscanstvu je podredjena tom cilju (mislim da ce se svi vernici sloziti sa mnom).

U sustini da rezimiram. Hriscanstvo je SAMOfilozofija zivota koja se koristi posrednim stvarima ne bi li privolela sve ljude da je postuju.
Ja, a mislim i velika vecina na ovom forumu ne vidi nista lose u tih deset nacela. I bitno je da zivis po pravilima tih deset nacela (ne ubijaj, ne kradi...), ne moras ici u crkvu niti imati bilo sta sa svim tim svecima, cak znati za njih, a bices najveci Hriscanin!
U sustini mene kolje onaj deo sa preljubom :lol: .

U sustini da rezimiram. Hriscanstvo je SAMOfilozofija zivota koja se koristi posrednim stvarima ne bi li privolela sve ljude da je postuju.
Ja, a mislim i velika vecina na ovom forumu ne vidi nista lose u tih deset nacela. I bitno je da zivis po pravilima tih deset nacela (ne ubijaj, ne kradi...), ne moras ici u crkvu niti imati bilo sta sa svim tim svecima, cak znati za njih, a bices najveci Hriscanin!
U sustini mene kolje onaj deo sa preljubom :lol: .[/quote]
Bas htedo da ti to pomene...mislim za preljubu...

strani placenik:
[quote="maleni
Najjednostavniji i najkraći odgovor je da Bog to još uvek nije učinio zbog svoje pravednosti. Ali kad dođe vreme i to pitanje će se rešiti.
... i to pitanje ce se resiti. E vidi posto si upucen kad ce sta Bog da radi i ja bih imao nekoliko problemcica, ako mozes preko veze da urgiras... :lol:
Pre nekih sest godina kod mene na faksu (davno li bese) drzao je predavanje svestenik Vozdovacke crkve (zaboravio sam mu ime, ali je neka velika budza u okviru SPC-a, tada je pisao enciklopediju Hriscanstva (ili Pravoslavlja, nisam siguran - verovatno je vec i objavljena), gostovao po tribinama i TV-i ma u ime SPC...)i samo da Vam prenesem zakljucke posle nase diskusije.
1. Mnoge nelogicnosti i natprirodne stvari koje se pominju u Bibliji su unete tu da bi se nepismen narod pre 2000 god. privoleo da pocne da veruje u Hriscanstvo. (Covek definitivno nije branio sve te gluposti)
2. Svrha posta: Jacanje naseg karaktera (uzdrzavanje od stvari koje su nam dostupne) i iz zdravstvenih razloga (cemu li nam sluze lekari?). Nema drugih svrha posta.
3. Hriscanstvo je filozofija zivota. Svrha hriscanstva i sav njegov cilj je da ljudi postuju deset bozjih zapovesti.. Sva prica u Hriscanstvu je podredjena tom cilju (mislim da ce se svi vernici sloziti sa mnom).

U sustini mene kolje onaj deo sa preljubom :lol: .[/quote]

Strašno razmišljanje!!!! :shock:
A znaš li i za onaj DIO da se MORA VJEROVAT u Boga jedinoga da bi se došlo do raja!! :D
Primjer je Isusov Silazak u AD na Veliku Subotu,sa ciljem da spasi duše onih koji su bili DO NJEGOVOG dolaska pravednici,ali nisu imali prilike biti i vjernici,JER HRIST JOŠ NIJE BIO DOŠAO!!! :wink:
ZA sve ostale je ALTERNATIVA odlučiti se između BOGA (SV.TROJICE),ili SATANE!!!! :shock:
Ja sam za SV. TROJICU,a vi? 8)

Uopšte reći "ne poželi ništa što je tuđe" automatski šalje poznato čovečanstvo u pakao.

Potpuno je besmisleno reći takvu glupost.

Kao i "ne ubij".... pa ljudi ubijaju na svakom koraku, jer ova zapovest ne govori specifično na kakvu vrstu ubijanja se misli.

Maleni, jedno pitanje za tebe, da li si slučajno čitao "Razgovore sa đavolom" od Lešeka Kolakovskog? Ako jesi baš bih rado prodiskutovao sa tobom oko nekih tema iz knjige, jer je to u suštini ovo što prevrćemo ionako po ovim našim diskusijama.

Nigde u Pismu nećeš da pronađeš čak ni nagoveštaj toga da žavo upravlja bilo čime, pa ni podzemnim svetom. .

Djavolu JE DATA MOĆ upravljanja nad paklom pozemnim svijetom,što se vidi iz Novozavjetnog opisa Hristovog drugog dolaska(....i razlućiz će jagnjad od jaradi,jedne za šivot vječni,druge Satani,da ih sažeže ognjom vječitim)A Crkva ni jednim svojim djelom ne negira postojanje Satane,ali njegova vlast nije veća od Božije!!! :D

ISTINA I PRAVDA:
Nigde u Pismu nećeš da pronađeš čak ni nagoveštaj toga da žavo upravlja bilo čime, pa ni podzemnim svetom. .

Djavolu JE DATA MOĆ upravljanja nad paklom pozemnim svijetom,što se vidi iz Novozavjetnog opisa Hristovog drugog dolaska(....i razlućiz će jagnjad od jaradi,jedne za šivot vječni,druge Satani,da ih sažeže ognjom vječitim)A Crkva ni jednim svojim djelom ne negira postojanje Satane,ali njegova vlast nije veća od Božije!!! :D
Da nema njega onda ne bi bilo zla...i iskusenja na koje nas On navodi...pa zasto to Bog ne bi resio...i svi ziveli bez poroka i bili bezgresni... 8) ...jes da ne bi bilo zanimljivo ali...

Red_Zmaja:

Kада би Бог уништио ђавола, што би свакако могао да учини у сваком тренутку, што и ти тврдиш, онда би у вечности, која је такође библијска категорија, остала сумња у дар слободне воље који је дат створењима. Овако, допушта да зло, које потиче од ђавола, достигне свој врхунац или боље рећи дно, да буде доведено до апсурда, да се покаже сва одвратност греха, која то и јесте, да нико никада, ни после молијарду година, не може рећи да Бог није поштовао, слободну вољу, коју је сам даривао својим створењима.

Поздрав свима на форуму!!!!!!!!

Nikodim Ljutic:
Kада би Бог уништио ђавола, што би свакако могао да учини у сваком тренутку, што и ти тврдиш, онда би у вечности, која је такође библијска категорија, остала сумња у дар слободне воље који је дат створењима. Овако, допушта да зло, које потиче од ђавола, достигне свој врхунац или боље рећи дно, да буде доведено до апсурда, да се покаже сва одвратност греха, која то и јесте, да нико никада, ни после молијарду година, не може рећи да Бог није поштовао, слободну вољу, коју је сам даривао својим створењима.
Nikodime, uz izvinjenje, ovo što govoriš je najobičnije filozofiranje.

Bog - ako pretpostavimo da je dobar i svemoćan kako ga Biblija opisuje, nije imao uopšte potrebu da stvori zlo, na prvom mestu. Ako je zlo tu samo da bi dokazalo postojanje slobodne volje, onda taj Bog nije baš mudar kako ga opisuju, mogao je problem i elegantnije da reši.

FARMACEUT:

Ja bih, ako je moguće, da mi citiraš nekoliko stihova iz Novog zaveta koji o ovoj stvari govore na ovaj način kao što si ti napisao. Hvala!

Anarhista®:
Ma da bog ne koci to bi bila potpuna sloboda...oslobadjanje od pravila...

Sloboda ne znači biti oslobođen od pravila već od robovanja.

Ne postoji život bez pravila, kao što ne postoji ni apsolutna sloboda. Svaki čovek je podložan nečemu. Mogućnost odlučivanja u tom odnosu definiše i ličnu slobodu.

Razmisli pa mi javi.

Sizif:
Nikodim Ljutic:
Nikodime, uz izvinjenje, ovo što govoriš je najobičnije filozofiranje.

Bog - ako pretpostavimo da je dobar i svemoćan kako ga Biblija opisuje, nije imao uopšte potrebu da stvori zlo, na prvom mestu. Ako je zlo tu samo da bi dokazalo postojanje slobodne volje, onda taj Bog nije baš mudar kako ga opisuju, mogao je problem i elegantnije da reši.

Sizife, već sam ti dao opširan odgovor na tvoje pitanje. Pošto nisi na njega odogovrio ni zarezom pretpostavljam da je ono proteško za tvoju spoznaju.

Ipak, evo još jedan mali odgovor. Bog nije stvorio zlo. Zlo je po svojoj prirodi iskrivljeno dobro. Onaj koji ga je iskrivio je Sotona ili Đavo ili kako god hoćeš da ga nazoveš. Čovek, koji je Božije stvorenje imao je mogućnost da izabere između Božijeg dobra i đavolje ponude. Čovek je izabrao pogrešno. Ali, da nebi sve stvorenje stradalo zbog jednog pogrešnog izbora, Bog je stvorio plan spasenja. Po tom planu, svaki čovek za sebe, pa i ti Sizife, može da odluči u izboru koji su imali Eva i Adam. To je Božija pravednost i sud. Sve ovo će trajati dok se računa vreme. Kraj vremena vidimo u objavi Otkrivenja.

Pokusao sam da Vam prenesem zvanican stav SPC. Pa valjda bi trebalo Vi da vise postujete tu instituciju nego ja :D .
Hriscanstvo kao religija predstavlja filozofiju zivota. Svrha i cilj Hriscanstva je da svi ljudi pocnu da zive po nacelima te filozofije. SVE OSTALO JE SAMO NACIN DA SE DODJE DO TOG CILJA. I ko je gde silazio i ko je koga proterivao samo je PRICA kojom ljudi treba da se ubede u ispravnost vec pomenute filozofije zivota!
Prema tome ne zamlacujte se stvarima koje se koriste samo da bi se doslo do nekog cilja!

maleni:
Zlo je po svojoj prirodi iskrivljeno dobro. Onaj koji ga je iskrivio je Sotona ili Đavo ili kako god hoćeš da ga nazoveš.

Maleni, to što ti govoriš zvuči najblaže rečeno, naivno. Šta znači "iskrivljeno dobro"? To je kao kad bih ja rekao da je anarhija "iskrivljena monarhija" ili nešto slično. Ne možeš zlo predstavljati kao apsolutnu kategoriju, nešto što je za mene zlo za tebe može biti dobro, i obrnuto, bez ikakvog pravila. Zato je besmisleno kada kažeš da je "zlo iskrivljeno dobro" kada ni jedno ni drugo nisu apsolutni nego relativni pojmovi.

Usput, poznato je da je i sam Sotona, manje ili više posredno, delo Božjih ruku koje nije ispalo baš kako treba.

Ja sam samo rekao da biblijski Bog nije baš najinteligentiji kreator, što se s kasnijim razvojem događaja pokazalo itekako tačno...

Borba Boga i Djavola, pojam djavola uopste... predstavlja nasu unutrasnju borbu izmedju dobra i zla, nasu borbu za zivot po nacelima 'kako bog propoveda', odnosno kako ja vise volim da kazem, kako Hriscanstvo kao filozofija zivota preporucuje. Cela ta prica o teranju izmedju Boga i Djavola (gde se oni zamisljaju kao sedi starac i zlocesti crveni coveculjak sa jarecom bradicom koji se vitlaju negde gore po nebu :lol: ) je samo plastican prikaz nase borbe sa nama samima za dobro (kako drugacije da objasnite nepismenim i sujevernim ljudima), za nacin zivota koji bi nama licno doneo srecu.

Ajde da Vas ja kao ateista ne ucim vise religiji. Valjda cete i sami nesto shvatiti!

Hvala svakom ateisti za poučenja o religiji. :)

Ogromna je razlika gledanja nekog ko je sam za sebe centar sveta i nekog ko je religiozan, jer je za njega Gospod centar, a kad se On postavi u centar onda sve dodje na svoje mesto. Teško je preskočiti iz jednog sistema mišljenja u drugo.

Zaista za jednog ateistu Bog može da izgleda kao neki narcis što traži nekakvo klanjanje itd. Ali vidite sledeće. Kada se kaže da je Bog sve stvorio, a vidimo da postoji zlo, onda pitamo što je On to zlo dozvolio. A kada Bog uništi onog ko je nosilac greha onda su tu pitanja zašto uništava svoje suparnike? Šta god da bi On uradio ljudi bi imali poneko pitanje.
Treba shvatiti da uništavanje zla znači uništavanje osobe koja je zla! Uništiti greh znači uništiti Sotonu, a sa njim i sve one LJUDE koji nose greh u svom srcu, koji uživaju u svemu što je nepravda, sebičnost, samoživost, ljutnje, gordosti, razvrat, ne postojanje ljubavi prema bližnjima, slabima, onima koji mrze itd... Pa kad bi Gospod to uradio, onda su tu pitanja "kako sme"? A kada On to ne uradi, onda "zašto trpi zlo, zašto dozvoljava patnje, ubistva itd.?"
Pitanje raja. Tu ima toliko nerazumevanja. Ako Bog zaista jeste Svedržitelj, onda će On u jednom momentu uništiti zlo (kada se svaki čovek odluči za koje će vrednosti da živi), time i osobe koje su ga odabrale, da bi posle toga ponovo bila uspostavljena ona pravila koja omogućavaju radost. Takva radost koju donosi poštovanje Ljubavi, ne žele sva stvorena bića. Njima, naravno, ne bi bilo prijatno tamo. Stoga će za njih biti bolje da ne budu tamo. Zar to nije pravedno? E sad, zašto će opstati oni koji su sa Njim, a ne oni koji nisu, neki to smatraju nepravdom. Ali može li stvoreno biće bolje definisati kako život treba da izgleda od Onoga koji je sam život stvorio?
I opet se sve završava na veri. Ko veruje, sva ta postavljena pitanja lako može da objasni, a ko ne veruje, njemu je sve nejasno i u svemu nalazi protivrečnost.

pozdrav.

Ja bih ovde dodao još nešto. U stvari to je jedna serija pitanja.

Zašto neko ko ne veruje u Boga uopšte postavlja pitanje o njegovoj pravednosti i dobroti? Osim ako ga savest i svest o sopstvenim nedostacima ne tera na to.
Kako takav uopšte može da razume bilo kakav odgovor ako ne veruje da On postoji?

strani placenik:
Borba Boga i Djavola, pojam djavola uopste... predstavlja nasu unutrasnju borbu izmedju dobra i zla, nasu borbu za zivot po nacelima 'kako bog propoveda', odnosno kako ja vise volim da kazem, kako Hriscanstvo kao filozofija zivota preporucuje. Cela ta prica o teranju izmedju Boga i Djavola (gde se oni zamisljaju kao sedi starac i zlocesti crveni coveculjak sa jarecom bradicom koji se vitlaju negde gore po nebu :lol: ) je samo plastican prikaz nase borbe sa nama samima za dobro (kako drugacije da objasnite nepismenim i sujevernim ljudima), za nacin zivota koji bi nama licno doneo srecu.

Ajde da Vas ja kao ateista ne ucim vise religiji. Valjda cete i sami nesto shvatiti!

Imsš stvarno potpuno poremećenu sliku o Bogu. Tvoja slika kao da je izrasla od loših filmova B produkcije. Daj uloži ipak malo truda u temu o kojoj želiš da pričaš. Ne dozvoli da Lesli Nilsen ili Monti Pajton budu oni koji će oslikati Boga u tvom životu.

Back