Pavle Vuisic

Zahvalio bih se postavljaču teme na informaciji da se ova biografija pojavila, jer sigurno ne bih obratio pažnju na kiosku.
paja-1.jpg

toplo preporučujem
 
Procitala sam knjigu.
Toplo je preporucujem svima. Jako je fino i nekako filmicno napisana.
Lako mozete da zamislite sve dogodovstine iz zivota Vuisica i njegovih kolega.
Meni je najdrazi opis Serbedzije i Sonje Savic kako pod njegovim kaputom u kasnim vecernjim satima na snimanju "Zivot je lep" setaju po hladnim vojvodjanskim ravnicama i pricaju...

Zaista divna knjiga. Posle citanja se gotovo osecate kao da ste nekad davno i sami upoznali Pavla.
Jedna od boljih biografija koje sam citala, a definitivno najbolja kad su biografije nasih filmskih radnika u pitanju. Bilo bi lepo kad bi ovakvih knjiga bilo vise, da se ozivi secanje na te velike ljude i priblize se jos jednom publici.

Knjiga ne samo da daje vernu sliku o Pavlu kao osobi i glumcu, vec lepo oslikava stanje u nasoj kinematografiji tada, otkriva detalje sa snimanja znacajnih filmskih dela, takodje su mnogi poznati filmski radnici pomogli u procesu nastanka knjige svojim svedocenjima i govorom o Pavlu.
Knjiga nije samo o njemu, evocira secanje na ta davna vremena, na nase drustvo, svet filma tada... a ko ne zavoli Pavla jos vise posle citanja knjige, taj je lud :)

Znam da imamo jos tako velikih i zanimljivih ljudi iz raznih oblasti, samo treba neko da napise knjigu o njima. To jest da im oda pocast. Knjiga je divan tribute Pavlu!
 
Jedna od najjacih anegdota iz knjige:

"Posle celodnevnog rada,uvece bi Paja sedeo sa svojim prijateljima iz Vrbasa,medju kojima je bio bivsi bokser i trener Kankaras.To je bio uobicajeni ritual.Jednog dana je filmsku ekipu posetio jedan tada vrlo mocan politicar.U kafani je organizovana gozba.Svi su se okupili oko njega,a Paja je sedeo za svojim stolom sa svojom ekipom,pio Vecchia Romagna Brandy i nadgledao gulas koji je svirao iz lonca.Svi su zabavljali vaznog gosta,kotraljale su se anegdote,a izmedju redova se trazio novac za film.Pored dobre zakuske,na stolu je bilo i mnogo servilnosti.
U jednom trenutku mocni funkcioner mu se obratio:
-Vuisicu,zasto vi cutite,sto i vi nesto ne kazete?
-Nemam sta da kazem,imam da pitam.
-Izvolite.
-Interesuje me koliko je vase dupe?
Nastao je tajac,svi su odjednom kolektivno pocrveneli,a on je nastavio:
-Zanima me stvarno koliko je,kad pustate da svi oni ulaze unutra?"

:hahaha::hahaha::hahaha:
 
Verovatno najbolji filmski glumac kojeg su Srbi imali.
Ja cesto citiram Rasu Andrica koji je rekao: Kada me neko pita Al Pacino ili Robert De Niro ja mu odgovorim Pavle Vuisic i Slobodan Aligrudic.

Uz Aligrudica, Slobodana Perovica i Berceka, moj omiljeni glumac.

Iz niza kreacija Pavla Vuisica, izdvojio bih uloge u : Tri koraka u prazno, Budjenje pacova, Ko to tamo peva, Sjecas li se, Doli Bel, Otac na sluzbenom putu. I Kamiondzije, naravno, ma koliko je Pavle prezirao tu ulogu.
 
Knjiga Posle fajronta je super.A testament mu je genijalan!
Citiram:
Pavle Vuisic,
rodjen od oca Misa i majke Radmile, koji dana prvog novembra 1982 godista,, pri cistoj svesti i zdravog uma sastavlja ovu poruku:
Mirjani ženi mi, sve što imam-za slučaj da odapnem-ostavljam...s tijem:
da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju odnosno svoju, a ako to ne bude u stanju da imovinom raspolaže da to samo Sud može uraditi-STOP.
Mirjana ako posle mene ostane ima me sahraniti sa svijem adetima i ćestima Crkve Pravoslavne, sa šest popova, da se pred mojijem telom vide i čuju.
Sahraniti me ima u grobnicu našu.Govor posmrtni ili slično da se čulo nije.Ovijeh šest popova koje za inat hocu, da se ono sto se oko groba radi-rade i sute, cute, neka u sebi pjevajuPošto mnijem mreti-a što bih ionako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunist ni govora, ali niti jedne rječi ne progovori jerbo u grobu ću se prevrnuti, i ne samo prevrnuti već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, i ne samo njemu nego i svima njima koliko ih je na svjetu
***** MATER
PAVLE VUISIĆ, predsmrt kad tad.
 
Poslednja izmena:
a Poseban tretman?

pojavljuje se na možda 6-7 minuta i oduva i Milenu Dravić i Ljubu Tadića i Batu Živojinovića sa stola. najbolji ubedljivo u filmu.

Aligrudić, Laušević, Radmilović, Vujisić :)
 
a Poseban tretman?

pojavljuje se na možda 6-7 minuta i oduva i Milenu Dravić i Ljubu Tadića i Batu Živojinovića sa stola. najbolji ubedljivo u filmu.

Aligrudić, Laušević, Radmilović, Vujisić :)

Aha, scena kada mu Tadic daje pare za pice, koje je inace trazio od sina.Meni je takodje upecatljiva njegova uloga u Petrijinom vencu, sto se da videti po mom avataru i potpisu, a i u Maratoncima, Idemo dalje, Ko to tamo peva, Budjenje pacova, Brat doktora Homera,Sjecas li se Doli Bel,Vise od igre, Otac na sluzbenom putu(mene kad su sunetili, ostala je koza, mogao si mantil napraviti/drugi jebu, a ti se Muzafere kupaj, tako ti je to).Inace, kada smo vec kod tretmana, zanimljivo je da je Vuisic poznavao Paskaljevica, jos od detinjstva, jer se poznavao sa njegovim ocem, koga je spijunirao kad je bio novinar, pa se kasnije sprijateljio s njim.Meni, uz Batu Stojkovica, Zorana Radmilovica, Aliju, najdrazi glumac.
 
Poslednja izmena:
A Bata Stojkovic? :)

e ovako. delim na tri grupe. u prvoj blistaju Aligrudić i Žarko, pa za nijansu manje Radmilović i Paja, pa opet za nijansu manje Bata, Cica Perović i Berček.
Berček bi sigurno bio u prvoj grupi da je ostao na nivou kraja 70ih pa do sredine 80ih. posle uvek ona brada i neki namršteni ili setni deda. odlično on to odglumi ali ..
 

Back
Top