Pavle Vs. Nenad

HRVAT(cekac)

Početnik
Poruka
48
Neće, on kao isvaka duhovna institucija ima pravo pozvati narod, na razmišljanje, konkretne poteze i sve što smatra da je u interesu njegovog naroda i očuvanju vjere. To mu ne može niko zabraniti.. Ni pravna država ni pojedinci.,i to je u redu. Čak bih rekao da je to i dužnost vjerskih čelnika, makar sam se ponaosob jako razočarao u vjerske čelnike i to ne tajim. Slučaj prvi, kad sam vidio da svečenici(znam za katoličke) za vrijeme zadnjeg rata posvećuju tenkove. To je za mene bio ogroman šok, jer kao vjernik sam izgubio vjeru u instituciju crkve. Drugi slučaj se desio ,kad je Hrvatska biskupska konferencija jako negativno reagirala na umjetnu oplodnju i kad su išli toliko daleko sa tim da su davane izjave da takva djeca vide bijele miševe i ostale monstruozna naklapanja. No da ne skrečem sa teme, vjera je jedno institucija crkve drugo, a njeni čelnici imaju pravo na razne reakcije, unutar društva po svojim načelima, mišljenja su naša, ali niko neće odgovarati za to.
 

Adalv

Aktivan član
Poruka
1.367
HRVAT(cekac):
E commodore, nečeš stati sa tom inicijacijom još 64 puta ili 128, ali vrijedi čekati, pa zato i jesam ČEKAČ.
Ред је ред, а објаснио сам ти да нису окултне радње, значи нема места страху. У кафани "Код Перуција" можеш да видиш да сам ти обећао после иницијације један "шумадијски чај", што је такође национално пиће - кувана ракија. 8-)
 

billy_THE_kid

Primećen član
Banovan
Poruka
929
Pa svakome ja jasno, da je Pavle, ali bez preterivanja i patetike, zivi svetac...
Coveku se iz svake crte lica vidi da je olicenje bozanske topline, skromnosti i dobrote....
Svako ko mu nadje i najmanju manu nije dobronameran...on mana nema...

ALI...U SPC, nazalost neki krugovi i pojedinci koriste Patrijahovu starost, dobrotu, pa na sve moguce nacine proturaju svoje politicke stavove preko Pavla , koji je ocigledno, autoritet za svoj narod.

Pri tome, ne prezaju ni od najnizih oblika manipulacije, kao sto su falsifikati, lazi i sl.

SPC nije bezgresna institucija...ali Patrijaha treba gledati kao na nekoga ko je zaista iznad svih dnevno politickih prepucavanja izmedju Drzave i Crkve
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.224
serb_pagan:
sad javili,nije naravno pisao pavle,a i kako bi on...vec irinej bulovic falsifikvao potpis,resili izgleda da se kandiduju na sledecim izborima,sta li je

А КО је дао такву изјаву??? Чанак ??? Не знам о чему се ради, али видим да је на сајту СПЦ управо ПОНОВО ВРАЋЕНО ПИСМО Патријарха Павла на ПРВУ СТРАНИЦУ... верујем да је разлог томе што СПЦ не жели да се препуцава са шљамом као што је Чанак...

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Ko stoji iza pisma SPC upućenog Pajtiću
Irinej, na svoju ruku, optužio Čanka

Pismo upućeno predsedniku Izvršnog veća Vojvodine Bojanu Pajtiću, u kome se za širenje govora mržnje u pokrajini proziva Nenad Čanak, sastavio je vladika bački Irinej Bulović, saznaje „Blic“.


Okvirni dogovor vladika bio je da se ukaže na uništavanje svetinja u Vojvodini i apeluje kod državnih organa, međutim, ne i deo pisma u kome se imenuje i proziva za govor mržnje.

Povod za obraćanje vladika bilo je brutalno uništavanje u selu Grabovo 4. decembra 2005. Kako „Blic“ saznaje, nijedan od vladika, međutim, nije rekao da se proziva i napada Nenad Čanak. Činjenica da je pismo pisao vladika bački, a ne patrijarh Pavle nije kršenje crkvenih pravila, jer je uobičajeno da saopštenja piše neki od vladika.

Nenad Čanak je najavio juče podizanje krivične prijave protiv N.N. lica, tražeći da se proveri uloga „izvesnog Stokanovića, činovnika u kabinetu vladike Irineja.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ако си мислио на ову вест, то је обична новинарска бува људи који уопште не познају унутрашње устројство СПЦ - зато ми је и јасан разлог због кога су данас вратили на прву страницу сајта писмо Патријарха Пајтићу (јер то иначе није уобичајено)
 

Top