Pavle ima učenje različito od Isusovog?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pavle je bio Irodova rodbina, a Irodovci su makedonski caristi. Pavle je bio iz vladajuce caristicke kaste. Nije on progonio hriscane nego Jevreje koji su bili protiv carevine, sve koje su Irodovci progonili, Esene na primjer. Saborni narodi carevine imaju najvisu obavezu.
Nikakav Pavle u historijskim knjigama nije pomenut.
Cak ni Origen iz drugog stoljeca znameniti Krscanski apologeta nikad ga nije pomenuo u svojim religijskim pisanijama.
Pavle je dakle kreiran fiktivni lik za potrebe religije.

Nikakav Pavle u historijskim knjigama nije pomenut.
Cak ni Origen iz drugog stoljeca znameniti Krscanski apologeta nikad ga nije pomenuo u svojim religijskim pisanijama.
Pavle je dakle kreiran fiktivni lik za potrebe religije.

Slazem se, ali ovdje se ne radi o tome je li nesto stvarno nego se radi o analizi literature. Naravno da se nista nije stvarno dogodilo. Ne moras mene podsjecati.

Znamo da je Isus propovedao ljubav prema bližnjima. Ljubav isključuje osvetu. Međutim Pavle se poziva na Stari Zavet po pitanju osvete i kaže sledeće

Rimljanima 12,19Ne osvećujte se za sebe, ljubazni, nego podajte mjesto gnjevu, jer stoji napisano: moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod.
Rimljanima 12,20Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to ugljevlje ognjeno skupljaš na glavu njegovu.

Pavle dakle preporučuje da kad želimo da se osvetimo onda činimo neprijatelju dobro da bi nas Bog osvetio...nije li to pokušaj da se Bog koristi kao oružje naše osvete?

to učenje je naravno suprotno ne samo Isusu nego i starozavetnom učenju na koje se poziva
SZ kaže da samo Jahve ima pravo na osvetu a sveti se onima koji u njega ne veruju dovoljno

5. Mojsijeva 32,35Moja je osveta i plata, u svoje vrijeme popuznuće noga njihova, jer je blizu dan propasti njihove, i ide brzo što će ih zadesiti.
5. Mojsijeva 32,36Sudiće Gospod narodu svojemu, i žao će mu biti sluga njegovijeh, kad vidi da je prošla snaga i da nema ništa ni od uhvaćenoga ni od ostavljenoga.
5. Mojsijeva 32,37I reći će: gdje su bogovi njihovi? stijena u koju se uzdaše?

Gde se još po vama Pavle oglušio o učenje Isusovo a gde o starozavetno? Da li je Pavle skrenuo hrišćanstvo na pogrešan put? Koje metode i savete i postupke Pavla smatrate pogrešnim? Gde Pavle zloupotrebljava i pogrešno citira Stari Zavet? Da li je Pavlova religija isto što i Isusovo učenje?
Isus dolazi samo Izraelu a pse naziva ostale.Sve si izokrenuo

Satana može lepo i elokventno da govori kroz ljude...kako skrenuti sa Isusovog puta njegove sledbenike nego umetanjem autoriteta koji misli da komunicira sa Isusom dok u stvari komunicira sa Satanom?
ima tu teologije koja je mnogima od nas nezavisno potvrdjena, ne radi se tu o nekoj lepoti kao sto maki kaze, nego bas ucenju

a na ove videe necu da gubim vreme

Rimljanima 7,19Jer dobro šta hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim.Rimljanima 7,20A kad činim ono što neću, već ja to ne činim nego grijeh koji živi u meni.Rimljanima 7,21Nalazim dakle zakon, kad hoću dobro da činim, da me na zlo nagoni.Rimljanima 7,22Jer imam radost u zakonu Božijemu po unutrašnjemu čovjeku;Rimljanima 7,23Ali vidim drugi zakon u udima svojima, koji se suproti zakonu uma mojega, i zarobljava me zakonom grjehovnijem koji je u udima mojima.Rimljanima 7,24Ja nesrećni čovjek! Ko će me izbaviti od tijela smrti ove?Rimljanima 7,25Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome.

Brljavle priznaje da nije u stanju da kontroliše sebe da ne čini greh i zlo....demonski uticaj očigledno...dobro drvo rađa dobre plodove, loše drvo loše....problem sa Pavlom je da on nema ljubavi nego samo ego sloj koji se pretvara da je ljubav...da je imao ljubavi ne bi ga mučili demoni bio bi zaštićen....

A šta je to "Isusov put" mimo Pavla?
prava ljubav prema svima jednako kao prema sebi...Pavle je moralista ideolog...trunke ljubavi on nema...on daje ljudima užasno pogrešan savet da se obuku u ljubav da bi bili u milosti i zaslužili vaskrsenje u telu...to nije ljubav to je koristoljublje obučeno u ljubav...
ceo koncept vaskrsenja u telu je u hrišćanstvo uveo Pavle...Pavle je svojim savremenicima savetovao da se ne žene i ne počinju poslove jer svakog časa treba da se vrati Isus...Pavle je Jehovin svedok svoga doba

lik je sam samog sebe proglasio za apostola dok prave apostole gleda sa visine i naziva ih licemerima

Poslednja izmena:
Pavle vas je sve sledbenike njegove verzije Isusovog učenja pretvorio u dobrice koje čine dobro zbog straha od kazne, a ne iz ljubavi... Isus je propovedao pravu ljubav bez sakrivenih motiva iza nje...Pavle je uništio poentu skretanjem teme na spasenje...izručio vas je sve komplet u ruke Satane...i vi to ne vidite..
Slagao vas je gordi Pavle da je za spasenje dovoljno verovati u to da vas Isusova i njegova žrtva oslobađa greha...

istina je da se čovek spasava (ne pričam o raju i paklu koji su izmišljotina) ljubavlju a ne verom...ljubav tera demone od čoveka a ne vera...jer Bog je ljubav a vera je stvar uma i najčešće stvar egoizma

Poslednja izmena:
nemaš mu.da da pogledaš klip jer se plašiš da će ti urušiti ono malo formalnog hrišćanstva za koje se očajnički držiš kao za slamku spasa
ma smem ja sve, pa pre 15 godina sam sa nekima koji nas optzuju da smo sekta pavlista diskutovao, mrzi me da se nerviram, pa ni sa tobom koji pricas istoi jezik kao ja, ne mogu da se objasnim, da vadis iz konteksta - ja sta je smetalo, to sam odbacio
priznaje da nije u stanju da kontroliše sebe da ne čini greh i zlo....demonski uticaj očigledno..
zasto demonski, recimo pusi pije, voli covek, sta ima sad ti da ga sudis po spoljasnjosti? to ti je bezveze, neki gutaju lekove za smirenje, jel to bolje? isto je bre.

pavle ti razlaze nauku, mozda cak i ne misli na sebe cak i ako pise u 1. licu takav mu je stil pisanja, da se citalac lakse poistoveti
jako je glupo sto trosis vreme na ovo, sta mislis da ces postici?
inace sve si blizi deda stojanu, to nije kompliment od mene

ma smem ja sve, pa pre 15 godina sam sa nekima koji nas optzuju da smo sekta pavlista diskutovao, mrzi me da se nerviram, pa ni sa tobom koji pricas istoi jezik kao ja, ne mogu da se objasnim, da vadis iz konteksta - ja sta je smetalo, to sam odbacio

zasto demonski, recimo pusi pije, voli covek, sta ima sad ti da ga sudis po spoljasnjosti? to ti je bezveze, neki gutaju lekove za smirenje, jel to bolje? isto je bre.

pavle ti raz;laze nauku, mozda cak i ne misli na sebe cak i ako pise u 1. licu takav mu je stil pisanja, da se citalac lakse poistoveti
pogledaj video pa mi reci šta nije tačno...verujem da ćeš se otrezniti od pavlizma ako otvorenog uma pogledaš Pavlove citate koje autor navodi u prilog svoje teze da je Pavle taj za koga je Isus rekao da će doći u svoje ime i prihvatiće ga dok su njega koji je došao u ime Oca odbacili...

ako otvorenog uma pogledaš Pavlove citate koje autor navodi u prilog svoje teze da je Pavle taj za koga je Isus rekao da će doći u svoje ime i prihvatiće ga dok su njega koji je došao u ime Oca odbacili...
ama kako je u svoje ime ako kaze da je jedino ime ISUSOVO, pod kapom nebeskom kojim se mozemo spasiti?
citate sam procitao sve koji si postavio, i ne slazemo se, pa nemoj da mi kazes da cu ako procitam na engleskom bolje da razumem

ama kako je u svoje ime ako kaze da je jedino ime ISUSOVO, pod kapom nebeskom kojim se mozemo spasiti?
citate sam procitao sve koji si postavio, i ne slazemo se, pa nemoj da mi kazes da cu ako procitam na engleskom bolje da razumem
to i Jehovini svedoci tvrde pa jel im veruješ da su u pravu po svim pitanjima?
pogledaj video bez predrasuda...proanaliziraj citate Pavla koji su navedeni bez ubeđenja da je Pavle pravi apostol nego ga sagledaj kao običnog čoveka i složićeš se sa autorom da to što Pavle govori u tim citatima nije Isusovo učenje

to i Jehovini svedoci tvrde pa jel im veruješ da su u pravu po svim pitanjima?
ja znam da nisu tacno po kojim pitanjima
pogledaj video bez predrasuda...proanaliziraj citate Pavla koji su navedeni bez ubeđenja da je Pavle pravi apostol nego ga sagledaj kao običnog čoveka i složićeš se sa autorom da to što Pavle govori u tim citatima nije Isusovo učenje
sumnjam da ti nisi procitao novi zavet, jer vidi:
4 jevandjelja su o Hristovom zivotu sta je cinio i govorio, a apostoli? oni su kao ucenici, znaci teorija je za njih, kao i za nas.
e, a sa apostol PAVLOM imas praksu, dejstvo sv. Duha od Dela Apsotolskih, a ne samo teoriju, i to decenije rada, pa priznao bih da nesto ne valja kao ona 3 poglavlja posl 2. Korincanima. Ostalo sve valja, citam citate koje navodite, izvuci mi ti problematicne sa videa, pa da vidimo opet.

Isusovo ucenje PRIMENJENO U PRAKSI, teorija je nista bez prakse
jasno je meni sta ti pricas, da su u koliziji, ali nisu... i bio sam ti ja na ovoj temi od 1. stranice nego neces da me cujes
inace sam davno prosao sve te tvrdnje
Pauline theology vs Jesus

What is Pauline Christianity?

itd
sad jedino da tebi ucinim uslugu, a meni ne treba

Poslednja izmena:
teske budalastine

krece od jovanove poslanice, ne znam zasto, promaklo mi je, ona nije jevandjelje u svakom slucaju
pa
Galatima 4,14I napasti moje, koja bijaše tijelu mome, ne prezreste, ni popljuvaste, nego me primiste kao anđela Božijega, kao Hrista Isusa.
kao pavle narcis? a zasto ste ljubomorni, jel nemoguce da je primljen sa velikom ljubavlju?

pise u svoje ime da se zna od koga je pismo.poslanica, cak ima znak kako pise, da mu ne podmetnu poslanice koje nisu njegove
ali on ne dolazi kao ucitelj u svoje ime da uci svoju nauku, znaci totalna budalastina, vi niste shvatili sta Hristos uopste kaze - zato upitah jel si citao uopste novi zavet jer Hristos rece za laznog MESIJU da dolazi u svoje ime, a On u Ocevo, kao sto imas da su jevreji drzali onoga za mesiju tamo kada ih rimljani zbog njega sredise... pavle se nije predstavljao da je on mesija umesto Hrista - totalna budalastrina iz nerazumevanja

1. kor, 4,14-16 pavle ih ocinski savetuje uci, ne znam sta je problem ako im kaze da se ugledaju na njega, ako im primerom svojim pokazuje? jel ih Hristos u tom momentu uci pa da mogu da se ugledaju na njega? ne, pa sta je problem? nikoga ne zovite ocem na zemlji - to pavle nikad nije cuo, nije mogao da zna, i sta cemo sad? da ga krivimo? ja necu.

dalje, voditelj ***** kako nas je reprogramirao i sada cemo da vidimo pravog pavla?! -- laprda samo, ali hajde da vidimo dalje...p. traumirani narcis? i sad ce da nas uci o karmi voditelj?... preskacem deo i idem do sukoba sa petrom, otprilike mi je jasno sve

Kada su suočeni sa problemom upotrebe sposobnosti rasuđiva-
nja, osobe jakog intelekta zadržavaju pribranost i teže da postignu
rješenje izvođenjem činjenica koje utiču na istraživanje. Oni men-
talno nezreli, s druge strane, u sličnoj situaciji su nadvladani. Dok
prvi mogu biti sposobni da rješe zagonetku vlastite sudbine, ove dru-
ge se mora voditi kao stado ovaca i podučavati jednostavnim jezi-
kom. Oni gotovo u potpunosti zavise od pomoći pastira. Apostol
Pavao je rekao da ti maleni moraju biti hranjeni mlijekom, a da je hra-
na jakog čoveka meso. Nepromišljenost je maltene sinonim djetinja-
stosti, dok je promišljenost sinonim zrelosti.

teske budalastine

krece od jovanove poslanice, ne znam zasto, promaklo mi je, ona nije jevandjelje u svakom slucaju
pa
Galatima 4,14I napasti moje, koja bijaše tijelu mome, ne prezreste, ni popljuvaste, nego me primiste kao anđela Božijega, kao Hrista Isusa.
kao pavle narcis? a zasto ste ljubomorni, jel nemoguce da je primljen sa velikom ljubavlju?

pise u svoje ime da se zna od koga je pismo.poslanica, cak ima znak kako pise, da mu ne podmetnu poslanice koje nisu njegove
ali on ne dolazi kao ucitelj u svoje ime da uci svoju nauku, znaci totalna budalastina, vi niste shvatili sta Hristos uopste kaze - zato upitah jel si citao uopste novi zavet jer Hristos rece za laznog MESIJU da dolazi u svoje ime, a On u Ocevo, kao sto imas da su jevreji drzali onoga za mesiju tamo kada ih rimljani zbog njega sredise... pavle se nije predstavljao da je on mesija umesto Hrista - totalna budalastrina iz nerazumevanja

1. kor, 4,14-16 pavle ih ocinski savetuje uci, ne znam sta je problem ako im kaze da se ugledaju na njega, ako im primerom svojim pokazuje? jel ih Hristos u tom momentu uci pa da mogu da se ugledaju na njega? ne, pa sta je problem? nikoga ne zovite ocem na zemlji - to pavle nikad nije cuo, nije mogao da zna, i sta cemo sad? da ga krivimo? ja necu.

dalje, voditelj ***** kako nas je reprogramirao i sada cemo da vidimo pravog pavla?! -- laprda samo, ali hajde da vidimo dalje...p. traumirani narcis? i sad ce da nas uci o karmi voditelj?... preskacem deo i idem do sukoba sa petrom, otprilike mi je jasno sve
ma kakav mesija u nekoj budućnosti ...Isus to priča ljudima koji ga slušaju i na njih se odnosi... prvo im kaža da nemaju ljubavi i zato će ti konkretni ljudi sa kojima priča da prihvate nekog ko takođe nema ljubavi tj. ne dolazi od Oca koji je ljubav

Jovan 5,42Nego vas poznajem da ljubavi Božije nemate u sebi.
Jovan 5,43Ja dođoh u ime oca svojega i ne primate me; ako drugi dođe u ime svoje, njega ćete primiti.

Isus dakle misli na nekog verskog lidera u njegovo doba..koji dolazi nedugo posle njega....nekog kog će ti konkretni ljudi koji nemaju ljubavi prihvatiti...nekog ko će zameniti njegovo učenje svojim.....

šta mi znamo o Pavlu osim da je bio ubica hrišćana i da je nekako ubedio naivne apostole da je on na linku Isusa? kad priča o apostolima Pavle ih naziva licemerima i kaže da ne mari za njih...pa koga onda voli ako ne najbliže učenike Isusove? ne voli nikoga Pavle tj. nije od Oca koji je ljubav... Satana je preko njega preuzeo hrišćanstvo i stavio ga pod kontrolu...

Poslednja izmena:
ma kakav mesija u nekoj budućnosti ...Isus to priča ljudima koji ga slušaju i na njih se odnosi... prvo im kaža da nemaju ljubavi i zato će ti konkretni ljudi sa kojima priča da prihvate nekog ko takođe nema ljubavi tj. ne dolazi od Oca koji je ljubav

Jovan 5,42Nego vas poznajem da ljubavi Božije nemate u sebi.
Jovan 5,43Ja dođoh u ime oca svojega i ne primate me; ako drugi dođe u ime svoje, njega ćete primiti.

Isus dakle misli na nekog verskog lidera u njegovo doba..koji dolazi nedugo posle njega....nekog kog će ti konkretni ljudi koji nemaju ljubavi prihvatiti...nekog ko će zameniti njegovo učenje svojim.....
ali pavle nije zamenio ucenje, vec propoveda raspetog Hrista ISUSA, i jos kaze da se samo sa njegovim imenom mozemo spasiti
šta mi znamo o Pavlu osim da je bio ubica hrišćana i da je nekako ubedio naivne apostole da je on na linku Isusa? kad priča o apostolima Pavle ih naziva licemerima i kaže da ne mari za njih...pa koga onda voli ako ne najbliže učenike Isusove? ne voli nikoga Pavle tj. nije od Oca koji je ljubav... Satana je preko njega preuzeo hrišćanstvo i stavio ga pod kontrolu...
pazi, uzimas jevandjelje, ona 4, da ne zapodevamo sada gnosticka kao ranije ,a odbacujes pavla, tj, poslanice cak i ako znas da oko 50-te godine smo samo njih imali i prakticno da su se crkve osnivale zahvaljujuci njegovim misijskim putovanjima, mislim da ih je bilo 3, po maloj aziji...

dakle, sta cemo sa DELIMA APOSTOLSKIM, gde se detaljno opisuje to neposredno prvo vreme, rana crkva, rana kongregacija? preko njih se uvodi pavle u celu pricu, sta mislis o njima, o tim delima, a ja kazem praksi prve hriscanske zajednice?
pitas sta znamo? pa to sta nam pise u Delima ASpostolskim, kako mozes da donosis sud imas misljenje, a da se odredis prema delima apostolsim?

Poslednja izmena:
ali pavle nije zamenio ucenje, vec propoveda raspetog Hrista ISUSA, i jos kaze da se samo sa njegovim imenom mozemo spasiti

pazi, uzimas jevandjelje, ona 4, da ne zapodevamo sada gnosticka kao ranije ,a odbacujes pavla, tj, poslanice cak i ako znas da oko 50-te godine smo samo njih imali i prakticno da su se crkve osnivale zahvaljujuci njegovim misijskim putovanjima, mislim da ihljubav pretvorio u je bilo 3, po maloj aziji...

dakle, sta cemo sa DELIMA APOSTOLSKIM, gde se detaljno opisuje to prvi vreme, rana crjva, rana kongregacija? preko njih se uvodi pavle u celu pricu, sta mislis o njima, o tim delima, a ja kazem praksi prve hriscanske zajednice?
jeste zamenio učenje suptilno i praveći se da sve radi u ime Isusa...Pavle je ljubav pretvorio u odelo koje navlačiš na sebe dakle na ego sloj koji imitira ljubav.....Pavle je taj koji insistira na spasenju i stavlja ga na prvo mesto....Pavle je pričao o vaskrsenju u telu...

upozorio je Isus na takve kad je rekao da će prvi izgubiti dušu oni koji žele da je spasu....znači ako želiš da spasiš dušu neće ti ljubav biti iskrena nego ćeš je oponašati iz koristoljublja pa to neće biti prava ljubav...Isus je propovedao da ljude pretvori u dobre, Pavle ih je pretvorio u dobrice...razlika je da dobrica nema ljubav nego moralnu ispravnost kao osnovu delovanja...Isus je hteo da postavi moral zasnovan na ljubavi Pavle je vratio prču na formalni moral gde trebaš da budeš dobar da bi nešto zaslužio ili dobio ...osnova formalnog morala je gordost

Back