Patrijarhalno(st) u nama

• Začetnik teme Začetnik teme guda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

guda

Aktivan član
Poruka
1.659
Zanima me da li smo i koliko patrijarhalno vaspitani i na bajkama odgojeni i u kojoj meri je to uzrok koji generise razdor iznutra (u nama samima)?

Da pojednostavim - koliko smo u svesno/nesvesnom sukobu sa "moralnim i strogim" samim sobom i da li zbog toga postoje odredjeni problemi u razumevanju, komunikaciji, ljubavi ili u seksu?

mislim da nije upitanju patrijarhalost. problem je u nedostatku vanilica i tempu i inacinu zivota nam je nametnut.

ali srz svega je nedostatak komunikacije i komunikativnosti. od lose komunikacije poticu svi emotivni problemi koje ljudi imaju. ti problemi se onda gomilaju, a kao slatka mala zlopamtila - uvek kad ne treba se setimo neceg loseg o cemu nismo svojevremeno hteli da pricamo...

naravno to je samo moje misljenje. naravno tu se nadovezuje i deficit iskrenosti u simbiozi sa nelogicnim razmisljanjem... ali u sustini komunikacija je tu najbitnija....

guda:
Zanima me da li smo i koliko patrijarhalno vaspitani i na bajkama odgojeni i u kojoj meri je to uzrok koji generise razdor iznutra (u nama samima)?

Da pojednostavim - koliko smo u svesno/nesvesnom sukobu sa "moralnim i strogim" samim sobom i da li zbog toga postoje odredjeni problemi u razumevanju, komunikaciji, ljubavi ili u seksu?
Pozdrav..........u samom pitanju si dala i odgovor, verovatno iz podsvesti, po meni taj sukob je sasvim normalan i negde nas drzi u normali a mislim da mi to jos kao klinci pokupimo od svojih roditelja posmatrajuci ih dok odrastamo sto utice na formiranje licnosti i kasniju borbu sa samim sobom oko nekih predrasuda.

Патријархално васпитање није ништа негативно. Да се очувало, нас (Срба) би данас било знатно више, и не би могли душмани тако лако да нам отимају територије.

A zar ne mislis da bajke pricaju da Princ ili Princeza zna i razume sve u pravom trenutku i da je to mozda jedna od predrasuda tj. da je to takodje jedan od uzroka lose komunikacije?

Slazem se da vecina problema nastaje u nerazumevanju, ali zasto? Da nisu bajke i vaspitanje mozda krivi? ...ili samo nova era gobalizacije i kapitalizma?

Supertajni:
Pozdrav..........u samom pitanju si dala i odgovor, verovatno iz podsvesti, po meni taj sukob je sasvim normalan i negde nas drzi u normali a mislim da mi to jos kao klinci pokupimo od svojih roditelja posmatrajuci ih dok odrastamo sto utice na formiranje licnosti i kasniju borbu sa samim sobom oko nekih predrasuda.

Nisam ja bez svog misljenja, nego zelim da cujem i tudje, mozda drugacije, ali sa obrazlozenjem zasto neko razmislja tako i tako... Volim da saslusam druge, uvek moze da se cuje ponesto o cemu nisi razmisljao... Pozz i za tebe! :lol:

guda:
A zar ne mislis da bajke pricaju da Princ ili Princeza zna i razume sve u pravom trenutku i da je to mozda jedna od predrasuda tj. da je to takodje jedan od uzroka lose komunikacije?

Slazem se da vecina problema nastaje u nerazumevanju, ali zasto? Da nisu bajke i vaspitanje mozda krivi? ...ili samo nova era gobalizacije i kapitalizma?
Evo ovako, da nije interneta i kompjutera zar nebi bilo logicnije da ako smo se vec sreli i razvili neku temu sednemo negde i popijemo kafu? Upravo to je deo odgovora na tvoje pitanje, cak i nehotice zbog raznoraznih uticaja smo jako otudjeni.... 8)

Pobunjenik:
Патријархално васпитање није ништа негативно. Да се очувало, нас (Срба) би данас било знатно више, и не би могли душмани тако лако да нам отимају територије.
:idea: I, bre, Pobunjeni, promeni ploču :!:

Lexa:
Pobunjenik:
:idea: I, bre, Pobunjeni, promeni ploču :!:
U potpisu "Sloboda Seselju" ! :lol: :lol: :lol:
Ja nisam patrijarhalan! Mada sam tako manje vise vaspitavan kao klinac.E posle,od puberteta sam se vaspitavao sam. :D :wink:

to samo zavisi od osobe, sta ce dozvoliti da njome preovlada... Sa patrijarhalnoscu se i nije tesko izboriti. U psihologiji postoji pojam socijalne sredine i nacina uticaja na osobe... Ipak mi biramo sta ce nas voditi ...

guda:

ja sam se izborio sa patrijahalnoscu.Tako sto sam je prihvatio.ometala me je u nekim stvarima,ali sam resio da je prihvatim.Bitno je tucati ono sto ti se svidja i nema problema.

inspirion:
guda:

ja sam se izborio sa patrijahalnoscu.Tako sto sam je prihvatio.ometala me je u nekim stvarima,ali sam resio da je prihvatim.Bitno je tucati ono sto ti se svidja i nema problema.

to nije patrijarhalnost...u stvari mislim tako..to je promiskuitet...meni je patrijarhalnost kad je neko porodichan..ma nemam pojma!!!!!!!!!!!!!

guda:

Moji roditelji nisu bili, niti su sada vjernici tako da ne mogu reci da sam vaspitavana u skladu sa nekim crkvenim dogmama... Nije bilo prica tipa - nista prije braka - ali sex je u dobroj mjeri ipak bio taboo... Vise diskretno, nego direktnom pricom stavljano mi je do znanja da se ona stvar ne daje olako i odmah, i to samo kada je ljubav u pitanju...
Naravno, nema mnogo ljubavi u zivotu, pa samim tim ni mnogo ljubavnika... Vise od (okvirno) tri vec je promiskuitetno... Promiskuitetno je upustati se u neke akrobacije kao sto je, primjera radi, oralni sex... Fina djevojka iz dobre kuce to ne radi...
Ona dobro pazi s kim se zabavlja, jos bolje pazi s kim spava, a u krevetu se uvijek pristojno ponasa... Ma, koliko to apsurdno zvucalo...

Ok, dosta je pisanja za ovaj put...

Meni je zapela za oko ova "bajka".
Sta je bajka???
Ako naprimjer uporedimo jednog masinskog radnika sa jednim profesorom na muzickoj akademiji onda, u ocima ovog prvog, ovaj drugi definitivno zivi u bajci.
Ali, ovaj drugi moze prozivjeti cijeli zivot bez da ikada pomisli da mu je zivot bio manje "realistican" od zivota ovog prvog.

A u vezi...
guda:

Postojali(postoje) su problemi zbog toga...ali potpuno obnutog karaktera.
Jednostavno zato sto sam odgojen u toliko modernisticko-liberalnom duhu, da sam kasnije bio primoran (poprilicno) reterirati da bi se, bar donekle, prilagodio okolini u kojoj zivim.

Da problem bajki postoji, i vrlo je prisutan. Moje misljenje je da se brojnost Princeza na zrnu graska povecava.

Sokiran sam cinjenicom koliko ima devojaka kojima je ispod casti i u bus da udju. :shock: Pa u kojim bajkama one zive meni to nije jasno. Da ne pomisljam o nekim stvarima tipa - pranje, spremanje i krpa u ruci(ovo je za njih vise od bajke). Naravno da ovaj fenomen neminovno dovodi do problema, postaju razmazene i nesposobne, sto utice na svaki segment zivota.

Mislim da su roditelji totalno promasili, tj. propustili da vaspitaju svoju decu. Zato se i desava ovo sto se desava u BG-u. Nasilni, nevaspitani klinci.

Gugleta:
Meni je zapela za oko ova "bajka".
Sta je bajka???

...Pepeljuga, Crvenkapa, Lepotica i zver, Mala Sirena, Snezana i sedam patuljaka, Robin Hud, Palcica, Devojcica sa sibicama, Hajdi... Alan Ford, Zagor, Spajdermen, Supermen, Sport Bili, Sport Lili, Pcelica Maja... ma svi oblici sto pisani, sto animirani, sto crtani, sto pricani, sto mastani, ili laz koju ti je neko ispricao bajkovito :roll: :lol: ...

A moze i tabloid da spada u izvor nerealnog, kako sta na koga deluje :wink: :P U svakom slucaju nerealna ocekivanja, ali ipak ocekivanja...

Dok ovo dvoje nekonvencionalnih tipova licnosti nisu tu - da se vratimo na temu...

...ustvari da vam kazem nesto - Lav je jako patrijarhalan tip licnosti... evo, vec dva dana mi ne da da izadjem iz kuce - kaze: Sedi kuci i kuvaj! ...i ja sta cu - sedim kuci i kuvam... po krstarici :wink: :lol: :lol: :lol:

Back