Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva deli odgovornost za zločine u Ukrajini

MARUA

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
139

Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva deli odgovornost za zločine u Ukrajini​


https://n1info.rs/svet/patrijarh-vartolomej-ruska-crkva-deli-odgovornost-za-zlocine-u-ukrajini/

1650805648-000_324K7U7-750x499.jpg


Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je u sredu da moćna Ruska pravoslavna crkva deli odgovornost za rat u Ukrajini sa ruskim rukovodstvom, ali i da je spremna da pomogne u posleratnoj „duhovnoj obnovi“ Rusije.

Vartolomej je time ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podelila pravoslavne hrišćane.
Vartolomej, koji je naljutio Moskvu 2019. priznavanjem novoosnovane pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

„Crkvo i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske dece“, rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Prošle nedelje Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine.

Rusija tvrdi da premešta decu iz Ukrajine radi njihove bezbednosti i negira kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

„Naš međuverski dijalog mora da se fokusira na pružanje otpora i neutralisanje kapaciteta rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše zločinačko ponašanje“, rekao je Vartolomej.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi o tome nisu komentarisali.

Vaseljenska patrijaršija se nalazi u Istanbulu i smatra se „prvom među jednakima“ u Pravoslavnoj crkvi, koja ima oko 260 miliona sledbenika u svetu, od kojih je 100 miliona u Rusiji.
„Carigradska majka je spremna da ponovo pomogne svojoj deci u Ukrajini i Rusiji, kao što je to činila mnogo puta u prošlosti. Naša je zajednička hrišćanska dužnost da iskoristimo snagu dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrednosti“, rekao je on, naglašavajući potrebu „duhovne obnove“ u Rusiji i Ukrajini.

****************

Vaseljenski patrijarh Vartolomej duhovni je vođa svih nas pravoslavnih kršćana. Pod sadašnju Njegovu jurisdikciju ulazi Sveta Gora Atonska u čijem se sjevernome dijelu nalazi najveća srpska kršćanska svetinja, manastir Hilandar. Zato se riječi vrhovnog predstojatelja Carigradske patrijaršije i arhiepiskopa novorimskoga Vartolomeja moraju slušati s velikom pažnjom i od strane srpskih vjernika uvažavati uz najdublje poštovanje.
 

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
27.360

MARUA

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
139
I šta će ova tema na Politici?
Crkva i država su odvojeni. Mešanje u politiku je mislim i zabranjeno?
Ovo je tema o religiji, koliko čitam?
Tema je svakako politička, jer prijekor Vaseljenskoga patrijarha upućen ruskoj crkvi za deo odgovornosti koje ruska crkva snosi za zločine u Ukrajini spada u politiku. A to što bi ti želio da se tema prijebaci na Religiju da bi bila manje čitana, pa to je tako patetično ... Kao da ćeš time promjeniti činjenicu da su svi svjetski mediji prijeneli vijest kako je duhovni vođa svih pravoslavnih kršćana, arhiepiskop novorimski Vartolomej, upravo osudio crkveno i državno rukovodstvo u Rusiji što su surađivali su u zločinu agresije i što dijele dgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske dijece.
 

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
27.360
Tema je svakako politička, jer prijekor Vaseljenskoga patrijarha upućen ruskoj crkvi za deo odgovornosti koje ruska crkva snosi za zločine u Ukrajini spada u politiku. A to što bi ti želio da se tema prijebaci na Religiju da bi bila manje čitana, pa to je tako patetično ... Kao da ćeš time promjeniti činjenicu da je duhovni vođa svih pravoslavnih kršćana, arhiepiskop novorimski Vartolomej osudio crkveno i državno rukovodstvo u Rusiji što su surađivali su u zločinu agresije i što dijele dgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske dece.

Може оригинални линк изјаве ?
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.714
Tema je svakako politička, jer prijekor Vaseljenskoga patrijarha upućen ruskoj crkvi za deo odgovornosti koje ruska crkva snosi za zločine u Ukrajini spada u politiku. A to što želiš da se tema prijebaci na Religiju da bi bila manje čitana, pa to je tako patetično ... Kao da ćeš time promeniti činjenicu da je duhovni vođa svih pravoslavnih kršćana, arhiepiskop novorimski Vartolomej osudio crkveno i državno rukovodstvo u Rusiji što su surađivali su u zločinu agresije i što dijele dgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske dece.
Ne, nego crkva je oslobodjena poreza jer se bavi duhovnim a ne svetovnim stvarima.

Kada počnu da plaćaju porez ko sav normalan svet, onda možda mogu i da ga čujem.
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
31.159
Vaseljenski patrijarh Vartolomej duhovni je vođa svih nas pravoslavnih kršćana. Pod sadašnju Njegovu jurisdikciju ulazi Sveta Gora Atonska u čijem se sjevernome dijelu nalazi najveća srpska kršćanska svetinja, manastir Hilandar. Zato se riječi vrhovnog predstojatelja Carigradske patrijaršije i arhiepiskopa novorimskoga Vartolomeja moraju slušati s velikom pažnjom i od strane srpskih vjernika uvažavati uz najdublje poštovanje.

Od kada ste vi muslimani hrišćani?

Jeste da nam je Allah svima jedan, ali Muhamedu neće biti milo što se krijete iza krsta... :hahaha:
 

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.599
Poslednja izmena:

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
189.682
Budući da se ruska crkva koliko znam nikako nije ogradila od zločinačke agresije naravno da deli odgovornost za nju. Pojedini njeni sveštenici su čak dali otvorenu podršku, osveštavali rakete i slično.
Treba međutim naglasiti da ovo nije prvi slučaj u svetu da crkva podržava zločinčki agresorski rat. Takvih pojava je kroz ljudsku istoriju bilo mnogo.
 

Top