Patrijarh Irinej u Prizrenu!

Halix

Elita
Poruka
16.206
Ustoličenje Teodosija u Prizrenu

26. decembar 2010. 00:54

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej doputovao je sinoć u Prizren gde će danas biti ustoličen novoizabrani episkop raško-prizrenske eparhije Teodosije.

v193042p0.jpg


Patrijarh Irinej će danas uvesti Teodosija u tron, u delimično obnovljenom Sabornom hramu Sveti Đorđe, a iz eprahije su naveli da je sve spremno za svečanost.

Obraćajući se sveštenstvu i vernicima, Irinej je sinoć rekao da mu je teško da govori jer je u ovaj hram dolazio dvadeset godina, a "kada sam ga video razrušenog to je bilo ravno smrti i raspadanju čoveka", kazao je Irinej.

Kako je poželeo, "daće Bog da se obnovimo i povratimo na svoja ognjišta, svojim svetinjama, kao sto je to nekada bilo."

Čin ustoličenja predstavljaće i povratak sedišta Raško-prizrenske eparhije u Vladičanski dvor u Prizrenu, posle 11 godina u manastiru Gračanica, gde je izmeštena 1999. godine.

Liturgiji će prisustvovati savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Svečanoj liturgiji prisustvovaće i vernici sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i iz dijaspore.

Za ceremoniju ustoličenja najavljen je i dolazak predstavnika ruske i grčke pravoslavne i katoličke crke i predstavnika međunarodne zajednice.

Za bezbednost su zaduženi pripadnici kosovske i policije Euleksa i KFOR-a.

U eparhiji očekuju prisustvo većeg broja vernika i drugih gostiju jer je "svečani čin ustoličenja novog episkopa u drevnom gradu Prizrenu događaj od velikog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu, posebno verni narod na Kosovu i Metohiji, navodi se saopštenju eparhije.

Podseća se da je svečanost ustoličenja prilika da se ukaže na značaj Prizrena kao drevnog eparhijskog centra koji ponovo dobija na važnosti nakon završene obnove hrama Svetog Đorđa i zgrade episkopije, kao i drugih objekata koje su albanski ekstremisti zapalili 17. marta 2004. godine.

Iako je Prizren danas grad u kome živi samo 18 Srba od predratnih 8.000, povratkom sedišta eparhije u taj drevni grad SPC će još jednom potvrditi svoju rešenost da ostane sa svojim vernim narodom na Kosovu i Metohiji, navela je eparhija raško-prizrenska.

Vladika Teodosije je na dužnost episkopa raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i rasčinjenog vladike Artemija.

Do tada je bio vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani, takođe na Kosovu.

(agencije/MONDO)

http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/930/v193042p0.jpg

Ovi naši sve češće počeše da idu dole....plašim se da i ovaj naš patrijarh ne završi u ''žutoj kući''....:zima:
 

Back
Top