ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Никаква подела, не смемо да им дамо Косово

Тихи

Starosedelac
Poruka
168.457

Црква не мења свој став о Косову и Метохији, рекао је у Грачаници патријарх српски Иринеј, који је у друштву патријарха антиохијског и свег Истока Јована X и великодоснојника православне цркве обишао манастир у овом месту.

patrijarh_irinej_i_patrijarh_jovan_x_na_kosovu.jpg

„Никаква подела, ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, да буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница. То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је патријарх иринеј у Грачаници и додао:

„Црква никада није мењала свој став, њен је став – ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, био је јасан патријарх.

„Пратимо све оно што се овде дешава. Ваш положај је тежак, можда тежи него икада, али морамо се сви борити да се овде одржимо. Док смо овде, то је наше, ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима. Било је много тешких времена у прошлости. Морамо учинити све да и ово прође. Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи, ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом понова постати овде где јесмо и остати за свагда”, закључио је патријарх српски Иринеј.

Партијарх антиохијски и целог Истока Јован X који је на Косово дошао са представницима СПЦ казао је да срећан што је обишао православне светиње и српски народ.

„Срећни смо и радосни што смо видели наш српски народ у овом манастиру и око манастира, народ који је прошао јако тежак период али су ипак хтели да остану овде у њиховим кућама и у њиховом дому. Молимо се за игуманију овог манастира и њене сестре, да их Бог чува и да их чува Богородица”, казао је патријарх Јован.

Говорећи о својој цркви и народу Истока, патријарх Јован је казао да и тамошњи муслимани посећују православне светиње и поштују Богородицу.

„У нашим земљама Сирији и Либану, у свим манастирима који носе име Богородице њих посећују и муслимани и узимају благослов. Овај манастир који такође носи име Богородице али и других светитеља су такође морају бити поштовани од свих религија. Поштовање једни друге и религија мора да почне јер наша вера то од нас тражи. Ми смо данас са вама у овом светом манастиру који носи име Богородице и позивамо народ у целом свету да сви живимо заједно и поштујемо једни друге”, поручио је патријарх Јован X и нагласио да се моли за овдашњи народ.

„Ми сад пролазимо оно што сте ви прошли 99. године, али наш православни народ жели да остане у њиховој земљи, те данас користим прилику да се молим Богу за вас да останете, будете увек овде и не одете одавде”, казао је патријарх антиохијски и свег Истока.

Патријархе Иринеја и Јована X у Грачаници су дочекали епископ рашко-призренски Теодосије и игуманија Стефанида који су своме госту уручили икону Пресвете Богородице.

Осим црквених великодостојника патријархе Иринеја и Јована X дочекали су и малобројни верници са централног Косова, међу којима су били и ученици основних и средњих школа.

Представника локалне власти данас није било у манастиру, али је међу присутнима био београдски официр за везу Дејан Павићевић . Он није желео да даје никакве изјаве медијима, истакавши да је он данас у Грачаници као „представник државе“.

Грађани замерају локалним представницима што нису дочекали партријарха

Међутим, грађани који су се окупили у манастиру разочарани су, како кажу, бојкотом представника институција.

„Ово је одраз стања у којем се налазимо. Уместо да данас уведу радну обавезу која је била уведена онда када су ишли за Митровицу и дочекују Вучића, они нису нашли за сходно да дочекају патријарха Иринеја у конаку манастира Грачаница. За мене је ово, што се тиче Љубинка Караџића, што се тиче Срђана Поповића, сраман чин. Зато што, прво, нису обавестили народ, и друго, нису нашли за сходно да дођу и дочекају свог патријарха”, казао је Живорад Лазић, професор права и представник СНФ-а.

Момир Мицић из Грачанице каже да је овај долазак српског патријарха има посебан значај.

„Значи за српски народ овде, самим тим што нас посећују и што мисле на овај народ овде који је преостао, а докле ће бити, видећемо“.

И он замера представницима институција што нису дошли данас.

„Нису се појавили, нису ни обавестили народ. Главнокомандујући у општини нису одреаговали и дошли. Немају времена, јер су презаузети другим обавезама. Тамо су где има пара, где се нешто врти”, казао је мештанин Грачанице Момир Мицић.

Током посете представника две православне цркве у Грачаници је било појачано присуство Косовске полиције.

Након дводневног боравка на Косову, црквене делегације упутиле су се у Ниш.

https://srbin.info/2018/10/18/patrijarh-irinej-nikakva-podela-ne-smemo-da-im-damo-kosovo/

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

ne dajemo ga mi

ali su nam nalupali samare i uzese ga

i sad mozemo da izginemo do zadnjeg, takva je situacija

ili da cutimo i saradjujemo, podsticuci povratak raseljenih i njihovu zastitu

a ove politicke govorancije se ne ocekuju od verskih vodja

Ne nego nastavljas borbu i rat drugim sredstvima

Cilj slabiti neprijatelja i sto brze i sto bolje stvoriti uslove za povratak otete nasiljem srpske svete zemlje

A kad mogucnosti dozvole opet vojno oslobodis ono sto ti je silom oduzeto

Mi se inace molimo svaku liturgiju za nasu pravoslavnu bracu u Siriji - da ih Gospod sacuva, spasi i pomiluje

pat_620x0.jpg

I posle Gavrilovic sedne u besni Audi i zapali u svoje kelije kruga 2 u Beogradu.

ma nece

jesi video sta je izjavio - Tu smo i tu ostajemo!

- - - - - - - - - -

Ne nego nastavljas borbu i rat drugim sredstvima

Cilj slabiti neprijatelja i sto brze i sto bolje stvoriti uslove za povratak otete nasiljem srpske svete zemlje

A kad mogucnosti dozvole opet vojno oslobodis ono sto ti je silom oduzeto

Mi se inace molimo svaku liturgiju za nasu pravoslavnu bracu u Siriji - da ih Gospod sacuva, spasi i pomiluje

pat_620x0.jpg

neprijatelj nije jak

ali ima podrsku jakih

dosta toga su kupili

nasi teze da idu nasever i zapad

znaci nije bas da je hiljadu njih zauzelo vlast dok je nase stanovnistvo dole i trpi zulume

ima nasih , ali mnogo malo za ozbiljniju pricu

Црква не мења свој став о Косову и Метохији, рекао је у Грачаници патријарх српски Иринеј, који је у друштву патријарха антиохијског и свег Истока Јована X и великодоснојника православне цркве обишао манастир у овом месту.

patrijarh_irinej_i_patrijarh_jovan_x_na_kosovu.jpg

„Никаква подела, ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, да буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница. То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је патријарх иринеј у Грачаници и додао:

„Црква никада није мењала свој став, њен је став – ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, био је јасан патријарх.

„Пратимо све оно што се овде дешава. Ваш положај је тежак, можда тежи него икада, али морамо се сви борити да се овде одржимо. Док смо овде, то је наше, ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима. Било је много тешких времена у прошлости. Морамо учинити све да и ово прође. Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи, ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом понова постати овде где јесмо и остати за свагда”, закључио је патријарх српски Иринеј.

Партијарх антиохијски и целог Истока Јован X који је на Косово дошао са представницима СПЦ казао је да срећан што је обишао православне светиње и српски народ.

„Срећни смо и радосни што смо видели наш српски народ у овом манастиру и око манастира, народ који је прошао јако тежак период али су ипак хтели да остану овде у њиховим кућама и у њиховом дому. Молимо се за игуманију овог манастира и њене сестре, да их Бог чува и да их чува Богородица”, казао је патријарх Јован.

Говорећи о својој цркви и народу Истока, патријарх Јован је казао да и тамошњи муслимани посећују православне светиње и поштују Богородицу.

„У нашим земљама Сирији и Либану, у свим манастирима који носе име Богородице њих посећују и муслимани и узимају благослов. Овај манастир који такође носи име Богородице али и других светитеља су такође морају бити поштовани од свих религија. Поштовање једни друге и религија мора да почне јер наша вера то од нас тражи. Ми смо данас са вама у овом светом манастиру који носи име Богородице и позивамо народ у целом свету да сви живимо заједно и поштујемо једни друге”, поручио је патријарх Јован X и нагласио да се моли за овдашњи народ.

„Ми сад пролазимо оно што сте ви прошли 99. године, али наш православни народ жели да остане у њиховој земљи, те данас користим прилику да се молим Богу за вас да останете, будете увек овде и не одете одавде”, казао је патријарх антиохијски и свег Истока.

Патријархе Иринеја и Јована X у Грачаници су дочекали епископ рашко-призренски Теодосије и игуманија Стефанида који су своме госту уручили икону Пресвете Богородице.

Осим црквених великодостојника патријархе Иринеја и Јована X дочекали су и малобројни верници са централног Косова, међу којима су били и ученици основних и средњих школа.

Представника локалне власти данас није било у манастиру, али је међу присутнима био београдски официр за везу Дејан Павићевић . Он није желео да даје никакве изјаве медијима, истакавши да је он данас у Грачаници као „представник државе“.

Грађани замерају локалним представницима што нису дочекали партријарха

Међутим, грађани који су се окупили у манастиру разочарани су, како кажу, бојкотом представника институција.

„Ово је одраз стања у којем се налазимо. Уместо да данас уведу радну обавезу која је била уведена онда када су ишли за Митровицу и дочекују Вучића, они нису нашли за сходно да дочекају патријарха Иринеја у конаку манастира Грачаница. За мене је ово, што се тиче Љубинка Караџића, што се тиче Срђана Поповића, сраман чин. Зато што, прво, нису обавестили народ, и друго, нису нашли за сходно да дођу и дочекају свог патријарха”, казао је Живорад Лазић, професор права и представник СНФ-а.

Момир Мицић из Грачанице каже да је овај долазак српског патријарха има посебан значај.

„Значи за српски народ овде, самим тим што нас посећују и што мисле на овај народ овде који је преостао, а докле ће бити, видећемо“.

И он замера представницима институција што нису дошли данас.

„Нису се појавили, нису ни обавестили народ. Главнокомандујући у општини нису одреаговали и дошли. Немају времена, јер су презаузети другим обавезама. Тамо су где има пара, где се нешто врти”, казао је мештанин Грачанице Момир Мицић.

Током посете представника две православне цркве у Грачаници је било појачано присуство Косовске полиције.

Након дводневног боравка на Косову, црквене делегације упутиле су се у Ниш.

https://srbin.info/2018/10/18/patrijarh-irinej-nikakva-podela-ne-smemo-da-im-damo-kosovo/

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

Neka ide on dole sa njegovim Episkopima da zivi dole i brani Kosovo i Metohiju.Iz Beograda je lako voditi sve.

Ne zanima me politika.

Verujuci narod je dosao.Treba pravoslavnim Srbima da vide kako neko misli na njih.Opstaju samo zbog pravoslavnih svetinja i vere.

Oko 77 pravoslavnih verskih objekata Srba su bele kape minirale,oskrnavile.Preko jedne su i bagerom presli da se ne vidi ni mesto gde je bila.To treba da zapamtimo,pricamo narednim generacijama.Usadjujemo im patriotizam kao osnovu.

Kosovo i Metohija su istorijsko - duhovni centar Srbije.

Ne zanima me politika.

Svi Srbi treba da brane Kosovo i Metohiju pamcenjem prave istorije Srbije.Pravoslavljem.Svetosavljem.
To je jedini pravi put.
Ma daj, ne mozes prdez da drzis, a hoces da ratuju tudja deca. Idi ti pa ratuj za tvoje svetinje, moje svetinje su u mom domu. Pitao sam, hoce li popovi da ratuju. Sta bi hteli da sede zenama pod skute i da salju srpsku mlades da krvari za njihove gradjevine.

Ne zanima me politika.

Svi Srbi treba da brane Kosovo i Metohiju pamcenjem prave istorije Srbije.Pravoslavljem.Svetosavljem.
To je jedini pravi put.

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Аустроугарска измислила Албанце

8.10.2018.

Албанску нацију створили од четири племена која се међусобно нису ни разумела само да би спречили излазак Србије и Русије на Јадран – тврди Горан Шарић из Ријеке

Други пут у размаку од седам месеци католички теолог и историчар Горан Шарић приредио је у четвртак вече предавање у препуном Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада. Трибина „Генетичко порекло Срба и других европских народа“ привукла је више од 200 Новосађана.

Шарић је предавање започео констатацијом да је последњих 200 година на Балкану британска политика непогрешиво увек радила против наших интереса. Турска, коју су тада звали „болесником са Босфора“, одржавана је „на апаратима“ само да Србија не би добила своју државу.
– Зашто? Зато да би се Русији запречио излаз на Јадран. Велика Британија имала је политику „Баланс оф тхе поwер”(равнотежа моћи) и никада није хтела да дозволи да нека држава, па била то Француска или Немачка или Русија, постане толико јака да угрози њене интересе.- казао је Шарић.

Он је у наставку предавања казао да је током целог 19. века постојао прећутни договор између Британије и Аустроугарске који се огледао у томе да је Аустроугарска увек стајала на страну британске колонијалне политике другде у свету, а Британија је, заузврат, подржавала хабзбуршку политику на Балкану.
– Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу“, која је била лојална сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море – навео је Шарић.

Додао је да пошто је српска војска ослободила Скадар, Драч и Валону где је дочекана као ослободилачка, Британија и Аустроугарска усмеравале су Србију на Бугарску и забрањивале јој да „гледа преко Дрине“. Аустроугарска је,наиме, највише страховала од тога да би Србија могла да уједини све Јужне Словене и да ће то значити крај аустроугарског царства.

– Били су у праву, то се и десило 1918. године – констатовао је предавач у КЦНС а потом додао и да није истинита тврдња да су Срби били под Турцима 500 година. Подсетио је да је последњи српски цар Јован Ненад убијен у заседи 1527. године. Срби су потпали под Турке тек 1545, а од тада па до Карађорђевог устанка прошло је 300 година. Ниједан метар Србије није био 500 година под Турцима.
Шарић је подсетио да је највећи археолог са ових простора, покојни проф. др Ђорђе Јанковић, остао без професорског звања на факултету јер је побио тезу о досељавању Словена на Балкан,доказавши да су они живели ту и у време Рима.Трибину је Шарић завршио тврдњом да је најстарија култура настала на Дунаву и то овим редом: најстарији је Лепенски вир, затим следе Старчево, па винчанска и сопотска култура.

ПРЕПРАВКЕ ИСТОРИЈЕ РЕГИОНА
ШАРИЋ је рекао историчари у региону редом тврде да су народи којима припадају –аутохтони.Тако академик Фрањо Шањек, теолог и историчар који је докторирао на Сорбони, пише да су Хрвати на Балкану од каменог доба, а проф. др Бисера Солић Бускаило, највећи бошњачки ауторитет за језике, тврди да су и Бошњаци аутохтони. Муфтија Зукорлић у својој књизи „Древна Босна“ истиче да су Санџаклије и Бошњаци аутохтони, као што тврди и за Албанце.
– Произлази да су сви аутохтони осим Срба, што је, наравно, нетачно – казао је Шарић.

- Наш патријарх је писао Патријарху Вратоломеју и пре него се све ово догодило, послао му је 20 куцаних страница, али он се није обазирао на те молбе и вапаје да се православље сачува.
Постоји опасност да сада аутокефалност добију црногорска и македонска црква, да се Косово са свим манастирима и светињама припоји албанској цркви, која је свакако већ под контролом Грка.
Такође, покушаће да утичу на то да Босна добије некакву своју цркву - упозорава стручњак.".

Надам се да ће нашим билмезима на власти ПРОРАДИТИ МОЗАК и да ће схватити да поступци који континуирано воде ка велеиздаји и уништењу Срба, Србије и СПЦ мора хитно да се прекину. Ко може и ко сме упште и да помисли ДА ОТУЂИ ПЕЋКУ ПАТРИЈАРШИЈУ, ДЕЧАНЕ...... КО ???

Ne zanima me politika.

a hoces da ratuju tudja deca. Idi ti pa ratuj za tvoje svetinje, moje svetinje su u mom domu. Pitao sam, hoce li popovi da ratuju. Sta bi hteli da sede zenama pod skute i da salju srpsku mlades da krvari za njihove gradjevine.

Ulicarskim recnikom nemoj da mi se obracas.Na to necu odgovarati jer osnova postovanja drugog forumasa kulturno obracanje istom.
Ako nisi pravoslavni vernik ili ne zelis da razumes sta pisem u redu je.Zaobidji napisano jer nemamo o cemu da komuniciramo.

Vodi se duhovna borba protiv Srba i Srbije.Da nam uniste pravoslavnu veru a samim tim nacionalna svest koji je osnova na kojoj smo izgradili Srbiju.Da nam uniste patriotizam i otruju mlade lazima.
Protiv toga su svi pravoslavni Srbi.

Ova borba se ne vodi bukvalno shvaceno oruzjem vec znanjem.Predanjem o Kosovu i Metohiji,svetinjama koje su unistene a i onima koje jos uvek postoje kao i borbi za ocuvanje istih.

Sutra zbog ignorisanja stanja mozes da ostanes i bez doma i bez svetinja u njemu ako sada ignorises jer se to desava drugim ljudima.
Ovo je borba znanjem i verom za celu Srbiju.Za buducnost dece,da bi imala Srbiju pravoslavnu u kojoj zive kao vecina.

Ne zanima me politika.

To je jedini pravi put.

za početak, prvo neka krenu političari i njihovi sinovi...neka daju lični primer

- - - - - - - - - -

Ma daj, ne mozes prdez da drzis, a hoces da ratuju tudja deca. Idi ti pa ratuj za tvoje svetinje, moje svetinje su u mom domu. Pitao sam, hoce li popovi da ratuju. Sta bi hteli da sede zenama pod skute i da salju srpsku mlades da krvari za njihove gradjevine.

dok je trajala nato agresija...najveće srpske patriote...srpski radikali, delili stanove po Beogradu...to bi trebao patrijarh da pomene

Ne zanima me politika.

Ulicarskim recnikom nemoj da mi se obracas.Na to necu odgovarati jer osnova postovanja drugog forumasa kulturno obracanje istom.
Ako nisi pravoslavni vernik ili ne zelis da razumes sta pisem u redu je.Zaobidji napisano jer nemamo o cemu da komuniciramo.

Vodi se duhovna borba protiv Srba i Srbije.Da nam uniste pravoslavnu veru a samim tim nacionalna svest koji je osnova na kojoj smo izgradili Srbiju.Da nam uniste patriotizam i otruju mlade lazima.
Protiv toga su svi pravoslavni Srbi.

Ova borba se ne vodi bukvalno shvaceno oruzjem vec znanjem.Predanjem o Kosovu i Metohiji,svetinjama koje su unistene a i onima koje jos uvek postoje kao i borbi za ocuvanje istih.

Sutra zbog ignorisanja stanja mozes da ostanes i bez doma i bez svetinja u njemu ako sada ignorises jer se to desava drugim ljudima.
Ovo je borba znanjem i verom za celu Srbiju.Za buducnost dece,da bi imala Srbiju pravoslavnu u kojoj zive kao vecina.

e pa vidis , pogresno je vezivanje svega na gomilu

niko sem popova ne unistava pravoslavlje

nije nam nacionalna svest za pravoslavlje vezana , opet popovska podvala , srbi su postojali i pre pravoslavlja, postojace i nakon

otkacice se valjda kad-tad tih podvala

patriotizam se izgradjuje tako sto se drzava brine za tebe , za generacije tvojih predaka

pruza ti sigurnost i podrsku

pa si ti spreman da pogines , da bi ta zemlja i tvojim potomcima to pruzala , da bi potomstvo raslo sigurno

sve ostale floskule i parole su LAZ

- - - - - - - - - -

dok je trajala nato agresija...najveće srpske patriote...srpski radikali, delili stanove po Beogradu...to bi trebao patrijarh da pomene

e zato sto se patriotizam zasniva na lazi ovo se desava

i desavace se dok je parola i floskula

ne dajemo ga mi

ali su nam nalupali samare i uzese ga

i sad mozemo da izginemo do zadnjeg, takva je situacija

ili da cutimo i saradjujemo, podsticuci povratak raseljenih i njihovu zastitu

a ove politicke govorancije se ne ocekuju od verskih vodja

Govori u svoje ime, golube.

- - - - - - - - - -

Поделе ће бити, рекли Амери, и то више нико не може да оспорава.
Само је питање- кога ће највише заболети.

A Rusi rekli Ne.
Ameri su dobili 50% i vise svog dela u ex Yu
Gube Makedonija a onda im Kosovo nista ne znaci.
Videcemo jos

Back