Patrijarh Irinej: Ekumenizam je realna ideja, na kojoj treba radit!

Вуја

Veoma poznat
Poruka
10.718
Ekumenizam je realna ideja

Zanimljiv deo intervjua:

Kada se u jednoj rečenici pomenu pravoslavna i katolička crkva nekako odmah „iskrsne“ i pitanje ekumenizma. Utisak je, međutim, da većina i ne zna šta je ekumenizam i u čemu je suština polemike o njemu.

- Dobro ste primetili. Ekumenizam znači vaseljena. Ekumenizam, dakle, obuhvata čitav svet - ovde mislimo na čitav hrišćanski svet , hrišćansku ekumenu. Ekumenizam je želja da svi budemo ujedinjeni crkvom i hrišćanstvom. Hrišćanstvo jeste ekumenska religija, sa idejom da obuhvati čitav svet. Oni koji zastupaju ideje ekumene žele da hrišćanstvo bude svima zajedničko i da bude religija cele hrišćanske vaseljene. Ali, pošto je došlo do razvoja hrišćanstva u raznim pravcima, a 1054. i do velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve, postoji ekumena koju ima pravoslavna crkva, kao i ekumena, sa nekim posebnim elementima, koju ima Rimokatolička crkva. Mi u pravoslavnoj crkvi imamo svoju hrišćansku ekumenu: verujemo u jednu svetu sabornu i apostolsku crkvu. Crkva je, dakle, jedna u svetu, za nju se molio i gospod Isus Hristos. Ideja je da svi pripadamo jednoj crkvi, jednom hrišćanstvu i budemo jedinstveni pre svega u učenju, u dogmi, a ako budemo jedinstveni u učenju i dogmi, bićemo jedinstveni i u životu.

Koliko je ta „ideja“ ili „želja“ realna u sadašnjim okolnostima i situaciji?

- Apsolutno je realna, ali je druga stvar da li je i koliko sadašnji svet, u sadašnjem stanju, sposoban da primi tu ideju. Na tome treba raditi.

http://4.***************/_cSGz6oh-C_s/TLABuJtR5FI/AAAAAAAAAvc/hKj1K1nGlfA/s1600/92928_slika303433_f.jpg

Izvor: Danas

I crkva je prihvatila integrativne procese :lol:

Izgleda da je Artemije ipak u pravu. U pocetku sam ga smatrao za obicnog sektasa ali sada se pokazuje da izgleda nije tako.

Covek koji ne slusa vrhovnu vlast Crkve kojoj navodno pripada,nije sektas?
Covek koji smatra da nad njim niko nije nadlezan,nije sektas?
Covek koji smatra da je dozivotni episkop ERP,iako to ne postoji u pravoslavlju nije sektas?
Covek koji kaze da je njegova eparhija tamo gde je on i cela vaseljena,pritom uvodeci do sada nepoznatu i pravoslavlju stranu eklisiologiju,nije sektas?

Covek koji ne slusa vrhovnu vlast Crkve kojoj navodno pripada,nije sektas?
Covek koji smatra da nad njim niko nije nadlezan,nije sektas?
Covek koji smatra da je dozivotni episkop ERP,iako to ne postoji u pravoslavlju nije sektas?
Covek koji kaze da je njegova eparhija tamo gde je on i cela vaseljena,pritom uvodeci do sada nepoznatu i pravoslavlju stranu eklisiologiju,nije sektas?

pa kako da slusa "vrhovnu vlast" kad je vrhovna vlast otpala od Gospoda i hoce da od Srba napravi sektase jeretike unijatizovane ?

ti nemas pojma o pravoslavlju

funkcija episkopa kao i patrijarha je u pravoslavlju dozivotna.

pa kako da slusa "vrhovnu vlast" kad je vrhovna vlast otpala od Gospoda i hoce da od Srba napravi sektase jeretike unijatizovane ?

Ko je tebe licno ovlastio da govoris ko je od episkopa otpao od Boga a ko ne?
Na koji nacin pravi "sektase jeretike unijatizovane",to bih vole da mi objasnis?Evo,ja sam za ekumenizam i ne priznajem RKC za Crkvu,iako im ni ne odircem eklisialnost u potpunosti.Zapravo,to je jedna vrlo komplikovana tema.

do jedinstva moze da dodje samo ako se katolici pokaju i poniste sve ono sto su radili zadnjih skoro 1000 godina i ponovo krste kao pravoslavni

sve ostalo nas vodi u jeres i nase duse u pakao

Slazem se da se moraju usaglasiti dogmatske istine vere,barem do odredjene mere.Kazem,ne mora u potpunosti,jer je i u prvoj Crkvi postojalo razlika u pogledima na odredjena pitanja,ali su se u nekim osnovnim crtama slagali.Tipa:razlika u trijadologiji kapadokijaca i svetog Avgustina.

ps.ne postoji nikakvo "spasenje duse" o kojem pricas.To je platonizam 100%.Sveti oci uce iskljcivo o spasenju coveka,tj.duse i tela.Dusa nije covek.Citaj ambigvu od sv Maksima.

Malo to gledamo brzopleto. Takve stvari se realizuju decenijama,vekovima,a ne za jedan dan,ili u trenutku. Nemoze se trenutno prihvatiti jedinjenje crkava prakticno,ali se treba raditi na tome.
Zasto nemoze? Pa dovoljan je dokaz desavanje u Hrvatskoj.
Ako Ekumenizam se ostvarjue fizickim zrtvama, i kroz politiku dovodi do fizickih zrtava,onda naravno da nije pozeljno u datom trenutku. Odlaganje.

Poslednja izmena:
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Da-ustolicenje-prodje-u-miru-i-redu.sr.html

Патријарх српски за себе каже да је екумениста и пацифиста. У складу с тим, сматра да би било добро да дође до посете папе Србији, али и да тај позив треба да дође од Светог архијерејског сабора.

26451_375857701538_304734091538_5304025_1268654_n.jpg

Ko je tebe licno ovlastio da govoris ko je od episkopa otpao od Boga a ko ne?
Na koji nacin pravi "sektase jeretike unijatizovane",to bih vole da mi objasnis?Evo,ja sam za ekumenizam i ne priznajem RKC za Crkvu,iako im ni ne odircem eklisialnost u potpunosti.Zapravo,to je jedna vrlo komplikovana tema.

ovlastili su me nasi sveti oci koji su nam ostavili zapisane zakone vaseljenskih sabora kao i kanone svetih otaca

a oni za katolicke jeretike kazu

evo sta ti sveti kanoni kazu o jeresi katolicizma

45. pravilo Sv. Apostola
Episkop, ili prezviter, ili |akon, koji se sa jereticima samo i
molio bude, neka se odluci; ako im pak dopusti, kao kliricima, da sto rade,
neka se svrgne.

46 . pravilo Sv. Apostola
Zapovijedamo da se svrgne episkop, ili prezviter, koji prizna
krstenje ili zrtvu jeretika. Jer: kako se slaze Hristos s velijarom? ili
kakav udio ima vjerni sa nevjernikom?

imas ovde sva ta pravila

https://www.facebook.com/note.php?note_id=411848409253

u hriscanstvu svako ko je menjao pravila crkve hristove i prilagodjavao ih svojim ljudskim potrebama je jeretik

Episkop, ili prezviter, ili |akon, koji se sa jereticima samo i
molio bude, neka se odluci; ako im pak dopusti, kao kliricima, da sto rade,
neka se svrgne.

46 . pravilo Sv. Apostola
Zapovijedamo da se svrgne episkop, ili prezviter, koji prizna
krstenje ili zrtvu jeretika. Jer: kako se slaze Hristos s velijarom? ili
kakav udio ima vjerni sa nevjernikom?

imas ovde sva ta pravila
Nema potree da mi bilo sta navodis,posto sam te kanone citao vec zilion puta.Vidis,da ljudi ne bi lupali ovakve gluposti,na BF imas predmet crkveno pravo.
Svaki kanon u Crkvi predstavlja izraz volje Duha Svetoga.Dakle,u pravoslavlju ne postoji podela na kanone koje su doneli ljudi i na kanone koju su doneti nadahnucem Duha Svetoga.Takva podela,kakva postoji u rimokatolicizmu je strana pravoslavlju.
Medjutim,to sto su kanoni doneti Duhom Svetim ne daje im univerzalan karakter.Jer,kanoni predstavljaju formu kroz koju se izraza dogmat Crkve.Ukoliko kanon ne vrsi tu funkcije-vise nije kanon i nema obavezujuci karakter.Kanoni,Na donosenje kanona u velikoj meri uticu i istorijske okolnosti koje postoje u odredjenom periodu.zato je besmisleno pokusavati da sve kanone od pre 1500 godina,primeno na danasnju situaciju.Crkva je to oduvek znala i zato nikada nije bila okovana slovom kanona,vec njihovim duhom,koji ne podleze vremenu.U skladu sa time,mozemo reci da je svaki kanon univerzalan u smislu da ce se primenijivati u situaciji za koju je propisan.Medjutim,ne mozemo ocekivati da jedan kanon bude sposoban da pravilno i na najbolji mogicu nacin izrazava dogmat Crkve u svim vremenima i potrebama koje su tom konkretnom situacijom uslovljene.
Da kanoni nemaju univerzalni karakter(naravno,u smislu u koje vi poimate rec „univerzalno“),svedoci i veliki broj kanona koje Crkva nikada nije ukinala,a koji su jednostavno sa vremenom prestali da se primenjuju.Tako na primer,kako danas primeniti kanone koji se ticu sluzbe djakonisa ili mitropolitove vlasti u Crkvi,kada vrlo dobro znamo da djakonise vise ne postoje,niti je crkveno ustrojstvo isto kao i pre 1000 i vise godina?Kako primeniti kanone u kojima se spominju razliciti jeretici,kada i oni vise ne postoje?Kako primeniti kanone u kojima se zabranjuje da se ide u pozoriste,kada vrlo dobro znamo da tadasnje pozoriste(u kojem su se vrlo cesto ismevali hriscani) i danasnje pozoriste imaju veoma malo toga zajednickog?Iz svega ovoga jasno je da kanoni,iako doneti u Crkvi nadahnucem Duha Svetoga,nemaju apsolutni karakter,niti su tako dozivljavatni i Crkvi.

episkop moze da se povuce na sopstveni zahtev a artemije se nije povukao i samim tim je on i dalje nas episkop.

Artemije je potpisao odluku o svom povlacenju a onda je kasnije povukao.Takodje,nije tacno da se episkop moze smeniti samo ukoliko da pristanak.Po tome,ispada da je jedan episkop iznad SA Sabora,sto jeopst,u pravoslavlju nezapamcen slucaj.Zivo me zanima da li su Nestorije,Makedonije i ostali,dali pristanak da ih smene.

katolici su otpali od gospoda i nemaju boziju blagodat

sjediniti se sa takvima bi bilo isto kao i sjedinjavati se sa djavolom i nalaziti sa njim neki kompromis

istine ne mogu biti dve vec samo jedna

kako znamo da su katolici otpali od gospoda?

Na primer znamo po tome sto se blagodatni sveti oganj u Jerusalimu spusta sa neba SAMO NA MOLITVU PRAVOSLAVNOG PATRIJARHA

Katolici su u vise puta pokusavali da prizovu sveti oganj u Jerusalimu ali im to nije uspelo jer su otpali od Gospoda

dalje - svecenje vodice . Voda koju osvesta i osveti pravoslavni svestenik koliko ja znam traje vecno. Ljudi imaju svete vodice koje su osvecene i pre stotinu godina i ta voda je i dalje dobra za pice

katolici nemaju boziju blagodat pa im se voda koju "osvete" ukvari posle vrlo kratkog vremena zato stavljaju u nju neku hemikaliju da joj produze rok trajanja

kod katolika nema netruleznih mostiju svetaca dok u pravoslavlju ima

netrulezne mosti pravoslavnih podviznika je nesto sto moderna nauka ne moze da objasni tj savremeno bozije cudo

toga nema u katolicanstvu jer oni nemaju boziju blagodat.

Blagodat mogu dobiti samo ako se POKAJU i krste kao Hriscani i odustanu od svoje jeresi

bilo kakvo pravljenje kompromisa sa takvima je gubitak bozije blagodati i predstavlja odustajanje od carstva bozijeg i siguran put u pakao

Artemije je potpisao odluku o svom povlacenju a onda je kasnije povukao.Takodje,nije tacno da se episkop moze smeniti samo ukoliko da pristanak.Po tome,ispada da je jedan episkop iznad SA Sabora,sto jeopst,u pravoslavlju nezapamcen slucaj.Zivo me zanima da li su Nestorije,Makedonije i ostali,dali pristanak da ih smene.

sad tek videh da si napisao da si antihrist tj protivnik hriscanstva i naseg Gospoda

sada me i ne cude vise tvoji stavovi kojim propagiras satanisticku jeres zvanu katolicizam

katolici su otpali od gospoda i nemaju boziju blagodat
Kad kazes da nemaju blagodat,jel to znaci da nisu imali blagodat ni jeretici arijanci,makedonjani i ostali,kojima je Crkva priznavala krstenje?
Na primer znamo po tome sto se blagodatni sveti oganj u Jerusalimu spusta sa neba SAMO NA MOLITVU PRAVOSLAVNOG PATRIJARHA
I sad oni mogu da kazu da je to delo djavola,i ko je u pravu?
dalje - svecenje vodice . Voda koju osvesta i osveti pravoslavni svestenik koliko ja znam traje vecno.
Ona ne traje vecno zbog Bpozije blagodati,vec jer se bakterije koje uticu na "kvarenje" vode,mogu nastati samo ukoliko voda bude u dodiru sa vazduhom.Uzmi obicnu vodu i stavi je u flasu,pa ce rezultat bitui isti.Dakle,prvo malko nesto nauci,umesto da "branis" pravoslavlje lazima.
katolici nemaju boziju blagodat pa im se voda koju "osvete" ukvari posle vrlo kratkog vremena zato stavljaju u nju neku hemikaliju da joj produze rok trajanja
Katolici stavljaju so,ali ne da bi produzili rok trajanja,nego zob gHristove izreke upucene apostolima da su ni "so zemlji".Ponov,nauci nesto.
kod katolika nema netruleznih mostiju svetaca dok u pravoslavlju ima
Laz na kvadrat.

Back