Patološko skupljanje stvari

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.717
FORUM1.jpg
Sakupljanje stvari je ponašanje koje se neguje kod dece od najranijih dana. Sakupljaju se sličice, karte, olovke, marke, ambalaža, a nekada su to bile i salvete, mirišljavi papirići, posteri ili slike glumaca ili muzičara. Na taj način se dete uči važnim veštinama koje su mu korisne u životu: toleranciji na frustraciju, deljenju, planiranju, istrajnosti, postavljanju ciljeva, odgovornosti.

Sakupljanje stvari postaje problem kada narušava kvalitet života, remeti odnose sa okolinom i onemogućava osobu da koristi životni prostor. Tada govorimo o patološkom sakupljanju, hordovanju (odomaćeni engleski izraz) ili poremećaju sakupljanja.

Patološko sakupljanje ili hordovanje se dugo smatralo oblikom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ipak, u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje iz 2013. (DSM-5) klasifikovano je kao samostalno stanje.

Patološko sakupljanje može da se javi kao i kao simptom nekih psihijatrijskih bolesti ili stanja (opsesivno-kompuzivni poremećaj, shizofrenija, psihoze).

Ovde možete pročitati ceo tekst https://www.psihoterapijaipsiholoskosavetovanje.rs/patolosko-sakupljanje-hordovanje/

Foto- https://stil.kurir.rs/porodica

Šta mislite o skupljačima stvari?

"Sve su to uspomene,ne diraj" - "a da,tako bi i mene bacili kad ne trebam,potrosim se" verbalni napadi,nemoguce je baciti ista,ako bazdi na budj od poplave od stvari koje su od tad na patosu pre mnogo godina,kad se kaze da baci sve sa poda uopste ne slusa,ne reaguje,ignorise i cuti.Preturanje pored kontejnera bilo cega sto je,dovlacenje toga,stalni strah da ce nesto biti dovuceno,ciscnje oko kontejnera da se ne desi,stalni stres i ogroman rizik po zdravlja al' kad se skrene paznja na to ide napad recima.

Pogledajte prilog 1585951Sakupljanje stvari je ponašanje koje se neguje kod dece od najranijih dana. Sakupljaju se sličice, karte, olovke, marke, ambalaža, a nekada su to bile i salvete, mirišljavi papirići, posteri ili slike glumaca ili muzičara. Na taj način se dete uči važnim veštinama koje su mu korisne u životu: toleranciji na frustraciju, deljenju, planiranju, istrajnosti, postavljanju ciljeva, odgovornosti.

Sakupljanje stvari postaje problem kada narušava kvalitet života, remeti odnose sa okolinom i onemogućava osobu da koristi životni prostor. Tada govorimo o patološkom sakupljanju, hordovanju (odomaćeni engleski izraz) ili poremećaju sakupljanja.

Patološko sakupljanje ili hordovanje se dugo smatralo oblikom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ipak, u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje iz 2013. (DSM-5) klasifikovano je kao samostalno stanje.

Patološko sakupljanje može da se javi kao i kao simptom nekih psihijatrijskih bolesti ili stanja (opsesivno-kompuzivni poremećaj, shizofrenija, psihoze).

Ovde možete pročitati ceo tekst https://www.psihoterapijaipsiholoskosavetovanje.rs/patolosko-sakupljanje-hordovanje/

Foto- https://stil.kurir.rs/porodica

Šta mislite o skupljačima stvari?
Imam takvu komsiku. Niko je ne voli, a meni ju je zao. Ipak, nesnosan smrad se ponekad siri iz njihove kuce, i nije nimalo naivno ni prijatno.

Nocu cesto cujem kako se surva sa stepenica sa tim dzakovima jer ide nocu da po kontejenrima skuplja stvari, da je hrana svakako bih pomogla, ali ne, vec bas stare stveri, koje vec smrde. Dodje mi da kazem "zeno, glavu ces da izgubis zbog nicega".

Inace ne mislim da slicice, salvete i sl. iz detinjstva uticu na to. Sve ima svoje vreme, i ja sam nekad skuljala, pa odavno vise ne skupljam (osim slicica Merilin Monro, ali sada vec u elektronskom obliku).

Na jednoj kablovskoj televiziji emituju serijal o skupljačima stvari u Americi. Osobe sa ovim poremećajem kupuju stvari, čuvaju stare stvari..čak i kutije za picu ili kutije od nekog drugog jela.

Ne znam zašto porodice tih osoba reaguju kasno, kada je cela kuća ispunjena stvarima i ne vidi se ni nameštaj od gomile stvari.

Psiholozi daju podršku i porodici i skupljaču stvari. U nekim slučajevima, posle sređivanja kuće i izbacivanja stvari, skupljači stvari održavaju kuću i više ne skupljaju i ne gomilaju nepotrebne stvari.

Ali, postoje i slučajevi u kojima osobe sa ovim poremećajem, posle sređivanja kuće, ponovo skupljaju stvari.

Pretpostavljam da je tu u pitanju stav da se sreća može naći u spoljašnjim stvarima, ako se ima što više.

Da, slažem se. Sreću traže u spoljašnjim stvarima, u predmetima i istovremeno se izoluju od porodice, prijatelja.

Sećam se jednog čoveka iz mog kraja koji je bio fakultetski obrazovan i omiljen u društvu. Imao je porodicu, ali se zbog jednog porodičnog problema razočarao i počeo da sakuplja stare stvari.

Razveo se, otuđio od rodbine i prijatelja..i verovatno je tražio sreću ili utehu u skupljanju stvari.

Komšije su se žalile jer se iz njegovog stana stalno širio smrad. Prekinuo je svaki kontakt sa porodicom jer je porodica htela da mu pruži pomoć i bio je ljut kada je dobijao savete da ide kod psihijatra ili kod psihologa.

Kada je umro, porodica je izbacila mnogo stvari i renovirala stan.

Da li taj poremećaj nastaje zbog nekog razočaranja?

Na jednoj kablovskoj televiziji emituju serijal o skupljačima stvari u Americi. Osobe sa ovim poremećajem kupuju stvari, čuvaju stare stvari..čak i kutije za picu ili kutije od nekog drugog jela.

Ne znam zašto porodice tih osoba reaguju kasno, kada je cela kuća ispunjena stvarima i ne vidi se ni nameštaj od gomile stvari.

Psiholozi daju podršku i porodici i skupljaču stvari. U nekim slučajevima, posle sređivanja kuće i izbacivanja stvari, skupljači stvari održavaju kuću i više ne skupljaju i ne gomilaju nepotrebne stvari.

Ali, postoje i slučajevi u kojima osobe sa ovim poremećajem, posle sređivanja kuće, ponovo skupljaju stvari.

Da, slažem se. Sreću traže u spoljašnjim stvarima, u predmetima i istovremeno se izoluju od porodice, prijatelja.

Sećam se jednog čoveka iz mog kraja koji je bio fakultetski obrazovan i omiljen u društvu. Imao je porodicu, ali se zbog jednog porodičnog problema razočarao i počeo da sakuplja stare stvari.

Razveo se, otuđio od rodbine i prijatelja..i verovatno je tražio sreću ili utehu u skupljanju stvari.

Komšije su se žalile jer se iz njegovog stana stalno širio smrad. Prekinuo je svaki kontakt sa porodicom jer je porodica htela da mu pruži pomoć i bio je ljut kada je dobijao savete da ide kod psihijatra ili kod psihologa.

Da, verovatno je moguće da u nekim slučajevima do toga dođe zbog nekog razočaranja.

Ovu tematiku sam malo dublje izanalizirao jer sam za dlaku izbegao sopstvenu propast sakupljajući stare automobile- oldtajmere. Okidač da ozbiljno razmislim šta uopše radim je moj odlazak kod čoveka koje je u tom momentu imao preko 60 oldtajmera i 200 dinara u dzepu. A vrednost u automobilima milionska. Nije mi trebalo puno da se probudim. Shvatio sam- volim samo jedan model starog auta. Njega sam registrovao i vozim ga. Svi ostali- na prodaju. Od toga sam razvio neku vrstu biznisa, i sad ih kupujem ali sa ciljem da prodam i zaradim.
Zašto sam ih sakupljao nasumično u startu? Pa bio sam u suštini nesrečan svojim izborima i u tim kolima sam tražio spas. Što ih je bilo više, ja sam se sigurnije osećao.

Zašto sam ih sakupljao nasumično u startu? Pa bio sam u suštini nesrečan svojim izborima i u tim kolima sam tražio spas. Što ih je bilo više, ja sam se sigurnije osećao.
Значи, кад човек сазри има само једну ствар коју употребљава...

Баш лепо што су опсесију претворио у нешто корисно за себе и друге...

П.С. ако имаш стару хонду из 90тих... Јави 🙂

Значи, кад човек сазри има само једну ствар коју употребљава...

Баш лепо што су опсесију претворио у нешто корисно за себе и друге...

П.С. ако имаш стару хонду из 90тих... Јави 🙂
Raspitaću se za Honde:ok:
Uglavnom imam bmw, ali honda je isto vrh

Back