Pasivna agresivnost

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.418
TEMA.jpg

Verbalno izrečena uvreda, negativni opisi ličnosti, burne reakcije ljutnje i besa, pretnje, fizički napadi jasni su primeri agresivnog ponašanja. U odnosu na njih, pasivnu agresivnost je, u prvom momentu, potencijalno teže prepoznati. Zajedničko im je što, u odnosu na njih, sagovornik može da reaguje nelagodnošću, zbunjenošću, povećanim stepenom anksioznosti i drugim neprijatnim osećanjima. Iako se intenzitet i forma stimulusa razlikuje, oba obrasca mogu da imaju negativan efekat na mentalno zdravlje.

Ponašanja koja upućuju da se radi o pasivno-agresivnom obrascu u komunikaciji:

• verbalna pohvala, izrečena emocionalnim tonom koji nije u skladu sa izgovorenim (neverbalni signali komunikacije nisu u skladu sa verblanim)
  • verbalna pohvala posle koje se iskazuje kritika, u smislu: kako uspeh nije postugnut ranije, da je neko "bolji" nego mi u nekoj oblasti, kako postoji oblast u kojoj nismo uspešni, isl...
  • usputni komentari koji su negativno konotiraju identitet osobe, nekonstruktivni opisi i komenari
  • poređenje sa primerima koje smatramo negativnim
  • isticanje mana i slabosti drugog kroz šalu
  • negiranje problema u komunikaciji
  • ignorisanje sagovornika

Ceo tekst ovde: https://www.introspektiv.com/single-post/pasivna-agresivnost

Da li ste vi nekada pasivno-agresivni ili poznajete nekoga ko je prema vama pasivno-agresivan?

Kako prepoznati pasivno-agresivne osobe?

Imate li neke mehanizme odbrane od pasivno-agresivnih osoba ili je rešenje prekidanje odnosa sa takvom osobom?

Foto: Pixabay.com

Imala sam tu ( ne ) sreću da uživo i preko interneta sretnem pasivno-agresivne osobe.

Spominjala sam već neke osobe koje su me kritikovale a zatim hvalile. Ubijale su moje samopouzdanje i nesvesno naterale da odustanem od jednog cilja.

Ćutala sam i slušala i čitala kritike i zatim pohvale od nekih osoba. Nisam znala kako da se suprostavim i da jasno kažem šta mi smeta u takvoj komunikaciji.

Kasno sam shvatila kakve su te osobe.

Sada razmišljam i preispitujem sebe, da li sam se tako i ja ponašala ili se ponašam prema drugim osobama.

Da li ste vi nekada pasivno-agresivni
Da,...stavljam ljude na "ignore". Ofc ne uvek i ne sve.😁
Pasivna agresivnost ili ne, meni je tako lakše. Nemam ni vremena, ni živaca da zalazim dublje u problematične odnose ili da vodim konstruktivne razgovore (posebno one koje i ovako smatram površnim).
I ovde na forumu sam par ljudi stavila na "ignore", više se i ne sećam zbog čega 😅( što ne znači da razlog koji je meni bitan nije postojao).
Nekad krenem pa okrenem br.mobilnog,...onda vidim da sam blokirala tu osobu.

Poslednja izmena:
Da,...stavljam ljude na "ignore". Ofc ne uvek i ne sve.😁
Pasivna agresivnost ili ne, meni je tako lakše. Nemam ni vremena, ni živaca da zalazim dublje u problematične odnose ili da vodim konstruktivne razgovore (posebno one koje i ovako smatram površnim).
I ovde na forumu sam par ljudi stavila na "ignore", više se i ne sećam zbog čega 😅( što ne znači da razlog koji je meni bitan nije postojao).
Nekad krenem pa okrenem br.mobilnog,...onda vidim da sam blokirala tu osobu.
Ima ljudi sa kojima ne moze da se rezonuje.

I ja koristim ignore opciju foruma i smatram je neverovatno korisnom, ne zato da ne bih procitao sta ima da kazu, nego kao upozorenje da ne zapocinjem raspravu koja ce se lose zavrsiti.

To sada nije važno. Prošlost!😁
Ovo drugo,...jeste bitno. Obzirom da se preispituješ, ne verujem.

Hvala ti. 🙂

Danas ću završiti brisanje pasivno-agresivnih " prijatelja" na Fejsbuku, nema ih mnogo.

Kada vidim objave, i ono "ja i samo ja, najbolji, najpametniji ja" osećam se bezveze. Sramota me je što imam takve "prijatelje".

Ima ljudi sa kojima ne moze da se rezonuje.

I ja koristim ignore opciju foruma i smatram je neverovatno korisnom, ne zato da ne bih procitao sta ima da kazu, nego kao upozorenje da ne zapocinjem raspravu koja ce se lose zavrsiti.
Ja tu opciju koristim i u rl-u,...mda više kao odbrambeni-mehanizam, što zapravo nije. Više tako sebe štitim ( manja šteta), da ne otvaram "bojno polje," jer mi se ne proliva krv uzalud i zbog svakakvih situacija.
Napr.u firmi namerno postavljam glupa pitanja na sastancima, jer mi se ne vodi razgovor na neku unapred zadatu temu (jer neću svakoj budali da pristanem), pa bude nešto tipa:" Što je danas lep dan i ptičice cvrkuću".😁
U stvari u sebi mislim :" Evo, baš iz ovih stopa, pa sve trčim,... da vas slušam sve ponaosob i ovako polupismene".
Možda neko pomisli da sam loša osoba zbog toga ( na šta ima pravo i nikoga ne osuđujem), samo mene za to i nije briga.
Tamo gde me jeste briga, otvorena sam za dijalog 24/7.
Ne kažem ni da sam "sam snova"!😁

Poslednja izmena:
Ја сан у фамилији докторирао на овоме да тако кажем...
стога овде за такве немам ни трунку стрпљења...
Не улазим у анализе њиховог понашања иако одлично познајем психологију...
То што је знам тачно због чега се неко понаша тако и тако не помаже.
Ако он или она не ради на себи, остаће довека исти или иста.
Не бијем унапред изгубљене битке.
Покушавам да се понашам што боље према другима...
а ја, ако је то уопште добро, нисам пасивно агресиван...
јер кад ја полудим, то се памти, иако никога физички не нападам...
Умем да будем и те како агресиван, без сакривања...мада се клоним тога.

Da li ste vi nekada pasivno-agresivni ili poznajete nekoga ko je prema vama pasivno-agresivan?
Mislim da nisam pasivno agresivan, mada jesam poznavao dosta ljudi koji su prema meni pokušavali da budu pasivno-agresivni (mahom radno okruženje).
Ako neko ima iskustva sa pasivnom agresijom, kontam da će vremenom razviti čula kako da na maltene prvu loptu prepozna takve stvari.
Imate li neke mehanizme odbrane od pasivno-agresivnih osoba ili je rešenje prekidanje odnosa sa takvom osobom?
Po meni je opcija ili povući se i distancirati od takve osobe ili javno uću u aktivniju raspravu/agresiju sa njom - u smislu pred drugim ljudima.

Наука колико помаже, толико и одмаже.
Кад прочитамо објашњење сви препознајемо пасивну агресивност.
Али каква корист од тога ?

"Само мука духу ..."

Пасивна агресивност је наиме природна,
сви смо понекад према некоме такви.

И сад неко то провали
(читао уџбеник)
и као зауставља агресивца.

А можда је нападнути то заслужио ???

I nema druge.
S tim što ako uletiš u otvoreni sukob, veća je verovatnoća da ispadneš budala.
Povući se je ipak pametnije.😁
Pa šta znam, u više slučajeva sam ušao u javni sukob nego što sam se povukao.
Uglavnom kada bih se povukao krene neko opanjkivanje i to mi donese neke neugodnosti.
Ovako bar uspem da testiram koliko druga strana može da podnese i kada dođemo do prelomne tačke prekine se trajno kontakt, kao i spominjanja iza leđa.
To što oboje možemo da ispadnemo budale mi i ne igra neku ulogu, neka misle ljudi šta hoće.

Ja tu opciju koristim i u rl-u,...mda više kao odbrambeni-mehanizam, što zapravo nije. Više tako sebe štitim ( manja šteta), da ne otvaram "bojno polje," jer mi se ne proliva krv uzalud i zbog svakakvih situacija.
Napr.u firmi namerno postavljam glupa pitanja na sastancima, jer mi se ne vodi razgovor na neku unapred zadatu temu (jer neću svakoj budali da pristanem), pa bude nešto tipa:" Što je danas lep dan i ptičice cvrkuću".😁
U stvari u sebi mislim :" Evo, baš iz ovih stopa, pa sve trčim,... da vas slušam sve ponaosob i ovako polupismene".
Možda neko pomisli da sam loša osoba zbog toga ( na šta ima pravo i nikoga ne osuđujem), samo mene za to i nije briga.
Tamo gde me jeste briga, otvorena sam za dijalog 24/7.
Ne kažem ni da sam "sam snova"!😁
patis od poremecaja povisenog IQ/EQ-a pojacanog smanjenom kolicinom zivaca za uzaludnu raspravu - ozbiljno treba da se zabrines nad svojim zdravstvenim stanjem! :)

Pogledajte prilog 1686208
Verbalno izrečena uvreda, negativni opisi ličnosti, burne reakcije ljutnje i besa, pretnje, fizički napadi jasni su primeri agresivnog ponašanja. U odnosu na njih, pasivnu agresivnost je, u prvom momentu, potencijalno teže prepoznati. Zajedničko im je što, u odnosu na njih, sagovornik može da reaguje nelagodnošću, zbunjenošću, povećanim stepenom anksioznosti i drugim neprijatnim osećanjima. Iako se intenzitet i forma stimulusa razlikuje, oba obrasca mogu da imaju negativan efekat na mentalno zdravlje.

• verbalna pohvala, izrečena emocionalnim tonom koji nije u skladu sa izgovorenim (neverbalni signali komunikacije nisu u skladu sa verblanim)
  • verbalna pohvala posle koje se iskazuje kritika, u smislu: kako uspeh nije postugnut ranije, da je neko "bolji" nego mi u nekoj oblasti, kako postoji oblast u kojoj nismo uspešni, isl...
  • usputni komentari koji su negativno konotiraju identitet osobe, nekonstruktivni opisi i komenari
  • poređenje sa primerima koje smatramo negativnim
  • isticanje mana i slabosti drugog kroz šalu
  • negiranje problema u komunikaciji

Ceo tekst ovde: https://www.introspektiv.com/single-post/pasivna-agresivnost

Foto: Pixabay.com
Meni to lici na sve sefove i direktore uopste na one koji imaju neku moc,vlast😑
Ovo po forumu i po mrezama su budalastine u rl vecina onih koji imaju neku vlast su mi takvi.
Pocev od nekih desetarcica po vojsci jos pa nekih tzv sefova.sve kroz salu nesto pod je bav aju a kada nesto hoces da pitas namerno te kao ignorisu odnosno gledaju nesto drugo dok ti ko tele cekas da pogledaju u tvom pravcu.
Nepristojni i bezobrazni ljudi uglavnom.
Ja obicno istu taktiku primenjujem prema takvima a to ih izludi.ignorisem ih ili se pravim lud da ih ne vidim.
licno mislim da su to paljevine iskompleksirane koje su trenutno u poziciji da imaju neku vlast.i uvek "moglo je to bolje"🙄.
Eto nisam ni znao da postoji taj izraz"pasivno agresivan"😑.svasta covek procita ovde

sta da ti kazem, zao mi je sto si morala da naucis da sa time zivis

vreme je za majcu na kojoj pise:
'I am made for a better world!'
Ne brini,...nisi ti kriv.
Natpis na majici je: "Nisam anđeo ja,...pa da spavam svet'!😁
Ne verujem mnogo u "better world".
Drago mi je ako usput nekome budem od kakve pomoći. To je sve.

Back