Pas nije samo čovekov najbolji prijatelj, već i "lekar"!

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.774

Istraživanje potvrdilo ono što vlasnici pasa dugo tvrde..​

Pas je čovekov najbolji prijatelj, od pamtiveka do danas. Iako je mnogo toga o ovoj jedinstvenoj vezi bilo nepoznato i neistraženo, konačno je potvrđeno ono što ljubitelji pasa odavno tvrde - a to je da pseća naklonost ublažava bolove.

doberman.jpg
Nedavno su objavljena istaživanja koja potvrđuju da pseća naklonost ublažava bol, što ujedno daje nadu pacijentima i zdravstvenim radnicima, objavljeno u časopisu "PLOS One".
Kako vreme prolazi sve je jasnije da su ljubimci važan deo našeg zdravlja na različite načine, nameću nam određenu rutinu i stvaraju vezu između ljudi i životinja.

U pomenutom istraživanju od više od 200 pacijenata u urgentnom centru traženo je da ocene nivo bola koji osećaju na skali od jedan do 10 (gde bi 10 bio najviši stepen bola). Kod kontrolne grupe nisu preduzimane bilo kakve dodatne aktivnosti, dok su se ispitanici u drugoj grupi desetak minuta igrali sa terapijskim psom, a potom je trebalo ponovo da ocene jačinu bola.

Pokazalo se da su oni koji su se družili sa psom, posle toga bol ocenjivali nižim brojem na skali. Prema tvrdnjama dr Džesike Čubak, višeg istraživača sa vašingtonskog Instituta za istraživanje zdravlja, koja nije bila uključena u studiju, ovo istraživanje ima dobru metodologiju, ali da treba još mnogo toga da se nauči o terapijskim psima.

- Rezultati studije su obećavajući, naše trenutno razumevanje efekata poseta terapijskih pasa u uslovima urgentnih stanja je prilično ograničeno. Stoga je posebno važno imati više istraživanja u ovoj oblasti - naglašava doktorka Čubak.

Autorka studije, profesorka Del, nada se da ovakva istraživanja mogu doprineti tome da konačno prestanemo da se pitamo da li su terapeutski psi korisni u medicinskom kontekstu i da počnemo da se pitamo kako da ih bolje integrišemo u zdravstveni sistem.

Iskustvo boravka u urgentnom centru često doprinosi još većem osećaju bola kod pacijenata. Jaka svetla, dugo čekanje, anksioznost i usredsređenost na trenutno akutno stanje, mogu uticati na pogoršanje subjektivnog osećaja, navodi Erin Bekvel, vlasnica psa koja je veći deo života patila od hroničnih bolova.

- Urgentni centar nije mesto gde vas smeste u udobnu, tihu prostoriju. Lekari vam često ponavljaju savete koje ste vće sto puta čuli i probali, a onda vas pošalju kući nakon iscrpljujućeg čekanja, i osećate se kao da vas nisu ni saslušali - navodi Bekvelova.

Neki ljudi imaju pogrešnu pretpostavku da će im terapijski psi preneti neku infekciju ili ugroziti higijenu u bolničkom okruženju, ali dr Kolin Del naglašava da postoje sanitarni uslovi na koje zdravstveni radnici mogu da se oslone kako bi ceo sistem bolje funkcionisao.

Medicinski tehničar, Majk Mekfejden navodi da vidi mnogo potencijala u uključivanju terapeutskih pasa kao dela holističkog pristupa lečenju bola kod urgentnih stanja, i da bi to pomoglo i pacijentima i medicinskom osoblju.

Bol se može smatrati i fizičkim i psihičkim iskustvom, rekla je Mišel Ganjon, docent psihologije i zdravstvenih studija na Univerzitetu u Saskačevanu koja nije bila uključena u studiju.
Anksioznost, depresija, podrška ili osećaj odbačenosti mogu uticati na to kako doživljavamo bol, dodaje psihološkinja. Zato se može pretpostviti da nam provođenje vremena sa stvorenjem koje nam donosi radost i koje ne ugrožava naša osećanja može pomoći da se osećamo bolje.

- Stvari koje možete dobiti od kućnih ljubimaca i neke od pozitivnih emocija koje oni izazivaju mislim da bi mogle da utiču na sam doživljaj bola - navodi Ganjon, prenosi Nacionalna Geografija.

Erin Bekvel tvdi da je ona to lično iskusila sa svojim desetogodišnjim koker španijelom jer je bolovala od artritisa i autoimunog poremećaja.

- Osećam da bolje kontrolišem situaciju i manje sam uspaničena ili zabrinut zbog jačine bola, njegove dužine i sličnih stvari otkada imam tu bezuslovnu podršku svog psa - naglašava Bekvelova i dodaje:

- Naučo je tokom godina da kada imam bolove, da ne može da mi sedi u krilu. Ne moram da mu kažem - on oseća.

SD

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
Najdivnija su stvorenja na planeti! Ako neko bude spasao svet, mislim da će to biti oni.. sa tom svojom ogromnom ljubavlju i dobrotom, koje tako nesebično daju.. :heart2:

A njihov terapeutski uticaj na ljude je nesumnjiv.. Pa, oni čak i autističnu decu uspeju da izvuku iz njihovih najgorih stanja.. i ima puno slučajeva u kojima je zabeležen ogroman boljitak u zdravlju i ponašanju takve dece.. Psi su sa tom decom uspeli da učine ono što ceo ljudski rod uz pomoć svojih najsavremenijih instrumenata i nauka i puno uloženog napora nije uspeo..

Ovo je samo jedan od takvih slučajeva.. (video je na engleskom.. nisam stigla da ga prevedem, ali se nadam da će većina vas uspeti da razume.. baš je divna priča..)

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
Neki ljudi uzvraćaju svojim prijateljima psima istom merom.. dajući im jednaku nesebičnu ljubav i podršku.. a što neki ljudi koji nemaju pse (ili makar ne takav odnos sa njima) ne mogu da shvate.

Ne znam da li ste ispratili ovu priču od pre nekoliko godina.. čovek koji je svakoga dana nosio svog starog psa na jezero, da bi mogao par sati da spava..

Amerikanac Džon Anger svake noći vodi svoga psa na jezero da mu pruži par sati sna. Inače Šep ne može da spava zbog hroničnog artritisa. Noge ga toliko bole da jedva može da hoda. Doktori su ga htjeli uspavati,ali njegov vlasnik, Džon Anger to nije mogao dozvoliti. Pas ga je jednom sprečio da izvrši samoubistvo, a sada ga, da bi spavao, svakodnevno vodi na jezero.
- Šta vam znači ovaj pas? - upitao ga je novinar.
- Ne može se to riječima opisati. Kad ljubav daješ, ona se desetostruko vraća. Volim ga.

img-01.jpg

Evo cele priče o njima.. (isto je na engleskom)..

KraNp

Poznat
Poruka
9.296
Значи.....мени мозак пумпа "кило" ендорфина у крв кад загрлим штене пит була !! А тек док сам га држао у стану и спавао са њим !!! Неописив осећај ! Нас четворо у стану се свађамо ко ће да га узме код себе у кревет.

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
Значи.....мени мозак пумпа "кило" ендорфина у крв кад загрлим штене пит була !! А тек док сам га држао у стану и спавао са њим !!! Неописив осећај ! Нас четворо у стану се свађамо ко ће да га узме код себе у кревет.
Tačno znam to o čemu pričaš.. :) :heart2:

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Tačno znam to o čemu pričaš.. :) :heart2:
Mene izgura iz kreveta koliko bih da joj dozvolim. I legne baš do mene, od celog kreveta velikog, a mala daschund kera...

Ali ne želim ni ona meni da postane više od ljubimca a ni ja njoj više od prijatelja i staratelja. Nije moja, privremeno je čuvam samo.

Umiljatost im je glavna moć. Nemoćni smo.
Ali nisam siguran koliko je nesebičnost ili sebičnost čoveka da koristi tu umiljatost...
Ali uzajamno je. Ta umiljatost im je suština postojanja, posebno ukoliko su tretirani kao ljubimci...

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
Mene izgura iz kreveta koliko bih da joj dozvolim. I legne baš do mene, od celog kreveta velikog, a mala daschund kera...

Ali ne želim ni ona meni da postane više od ljubimca a ni ja njoj više od prijatelja i staratelja. Nije moja, privremeno je čuvam samo.

Umiljatost im je glavna moć. Nemoćni smo.
Ali nisam siguran koliko je nesebičnost ili sebičnost čoveka da koristi tu umiljatost...
Ali uzajamno je. Ta umiljatost im je suština postojanja, posebno ukoliko su tretirani kao ljubimci...
Ne samo da nije sebično što "koristimo" tu umiljatost, nego nam je to čak i dužnost! :D A na nju smo pristali onda kada smo pripitomili vuka.. i kada smo jedinku psa izdvojili iz njegovog matičnog čopora. Jer, oni su izrazito socijalne životinje (vukovi i psi).. i najsrećniji su i najzdraviji u čoporu u kojem postoji dobro uspostavljena hijerarhija i tačno se zna koja jedinka šta radi. Kada uzmemo psa iz njegovog matičnog čopora, naša je dužnost da mu upravo to obezbedimo zarad njegove sreće i blagostanja.. uključiv i te trenutke umiljatosti i maženja.. :) Evo, npr. kako to izgleda kod vukova.. (a pas nije ništa drugo nego pripitomljeni vuk.. i moj pas isto tako drema naslonjen na mene dok čitam knjigu ili gledam film.. i ne zna se ko od nas pri tome više uživa.. :heart:)

img-01.jpg

(photo source)

A što se tiče toga koliko ćete se ti i taj mali pas međusobno povezati.. haha.. pa, ja mislim da se mi tu malo pitamo.. te stvari naprosto idu same od sebe.. :D
Mislim da će ti jako nedostajati kada je budeš vratio.. i možda nakon toga poželiš da uzmeš i svog psa..

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Ne samo da nije sebično što "koristimo" tu umiljatost, nego nam je to čak i dužnost! :D A na nju smo pristali onda kada smo pripitomili vuka.. i kada smo jedinku psa izdvojili iz njegovog matičnog čopora. Jer, oni su izrazito socijalne životinje (vukovi i psi).. i najsrećniji su i najzdraviji u čoporu u kojem postoji dobro uspostavljena hijerarhija i tačno se zna koja jedinka šta radi. Kada uzmemo psa iz njegovog matičnog čopora, naša je dužnost da mu upravo to obezbedimo zarad njegove sreće i blagostanja.. uključiv i te trenutke umiljatosti i maženja.. :) Evo, npr. kako to izgleda kod vukova.. (a pas nije ništa drugo nego pripitomljeni vuk.. i moj pas isto tako drema naslonjen na mene dok čitam knjigu ili gledam film.. i ne zna se ko od nas pri tome više uživa.. :heart:)

Pogledajte prilog 1271395
(photo source)

A što se tiče toga koliko ćete se ti i taj mali pas međusobno povezati.. haha.. pa, ja mislim da se mi tu malo pitamo.. te stvari naprosto idu same od sebe.. :D
Mislim da će ti jako nedostajati kada je budeš vratio.. i možda nakon toga poželiš da uzmeš i svog psa..
Svog psa ću imati kad budem imao svoju porodicu. Ako budem imao.
Deo porodice će biti. Repati i četvoronožni davalac srca...

Do tada ne. Sestrina je. Ona ju je uzela jer je osećala usamljenost. Posle ju je ostavila meni jer je promenila životni stil. Obaveza je. Služimo a kuče nas voli koliko može i koliko mu dozvolimo...

Nije vuk što je i pas. A opet pas i vuk su vuk i pas.
Ker. Baštenski pas.

Ubih jednog :( dobih drugog :) ...

Da je pustim u kuću? Nije hladno kao pre neku noć...
Uvuće mi se u krevet...

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Mene pitaš.. pa ja bih je pustila kod sebe i u sred leta.. :lol: :heart:
Needy si? Ne znam na srpskom tu reč.
Ružno zvuči, zavisna.

Nije joj loše ni napolju. Celo dvorište.
Kućica. Garaža. Iako je uglavnom na otvorenoj terasi, ili na travi.
Komšije imaju belog ukrasnog zeca, treća godina već, toliko je i ona tu...

Počela kiša.

Prilozi

• Screenshot_20221215-232158_Photos.jpg
    Screenshot_20221215-232158_Photos.jpg
    72,6 KB · Pregleda: 5