Pas lutalica skoro ubio dečaka

Poruka
23.163
Kula: Pas lutalica skoro ubio dečaka
Vesti - Hronika | SrbijaNet | 25 april 2011

Slučajni prolaznici u Kuli su juče prisustvovali pravoj borbi za život u jednoj ulici njihovog grada.

Po rečima očevidaca, dok je mirno šetao ulicom, devetogodišnjeg P.V. iz Kule je napao pas lutalica. Na ovaj neočekivani napad dečak je reagovao kako je najbolje umeo, otimao se, vrištao i borio sa psom sve dok se nije umešao jedan od prolaznika i sa velikom mukom oterao opasnu životinju.

„Bilo je jezivo“ – kratko komentariše pomenuti akter spašavanja.

Posle svega dečak je odveden u Hitnu pomoć na kojoj je primljen sa ujedima po celom telu. Dr. Ševin, dežurni internista koji je primio pacijenta kaže da su bili zaprepašćeni kada su ugledali prizor izujedanog i krvavog deteta. Povrede su bio ozbiljne po navodima pomenutog lekara i da nisu stigli na vreme dečak je mogao i da iskrvari.

Posle saniranih povreda dečak je prebačen u Opštu bolnicu u Vrbasu gde se i dalje nalazi na lečenju.

Osoblje hitne pomoći prokomentarisalo je ovaj događaj kao još jedan u nizu napada pasa. Naime, prošle nedelje sličan napad desio se ispred kuće jedne devojčice, koju je od podivljalog napadača morao spašavati komšija.

Sve navedene izjave idu u prilog činjenici da se u Kuli u poslenje vreme nalazi opasan čopor pasa lutalica, koji nasumično napadaju jutarnje radnike na biciklama ili prolaznike sa namirnicama.

Međutim, postoje i nagađanja da je za sve napade odgovoran samo jedan pas i to zlatni ritriver, za kojeg kažu da je kućni ljubimac, a ne lutalica i da je navodno dobar sa decom.

Када ће се неко од надлежних озбиљно заинтересовати за проблем паса луталица који све чешће испољавају агресивност према грађанима ? Не кажем да их треба убијати али их треба склонити са улица,у установе предвиђене за њихово чување.У Србији је животиња заштићена од човека док са друге стране човек није заштићен од животиње.Ако је напад на животињу кривично дело за које се одговара,шта представља напад животиње на човека ? Да ли неко одговара за то ? Где су сада бројне НВО за заштиту права животиња,које животиње третирају као равноправне са људима ? Једино када чујемо за њих то је када се неки пас пронађе мртав па се посумља да је убијен од стране човека а кад се догоди напад пса на човека нема их нигде.Ако већ брину о животињама онда треба да брину и о проблему агресивних паса.Брига не подразумева само заштиту већ и превентивно деловање.

Када ће се неко од надлежних озбиљно заинтересовати за проблем паса луталица који све чешће испољавају агресивност према грађанима ? Не кажем да их треба убијати али их треба склонити са улица,у установе предвиђене за њихово чување.У Србији је животиња заштићена од човека док са друге стране човек није заштићен од животиње.Ако је напад на животињу кривично дело за које се одговара,шта представља напад животиње на човека ? Да ли неко одговара за то ? Где су сада бројне НВО за заштиту права животиња,које животиње третирају као равноправне са људима ? Једино када чујемо за њих то је када се неки пас пронађе мртав па се посумља да је убијен од стране човека а кад се догоди напад пса на човека нема их нигде.Ако већ брину о животињама онда треба да брину и о проблему агресивних паса.Брига не подразумева само заштиту већ и превентивно деловање.

Ma idi begaj. Eno u EU se satrli svi da čuvaju kučiće po azilima. Možda određen broj, ali se obavezno sterilišu. Ovo što povataju, čuvaju neko vreme pa uspavljuju. Samo kod nas se tu vlast izmotava i izbegava konkretne poteze, valjda da ne ljute birače pa balansiraju. I nemoj da ih zoveš da se oglašavaju, nikad nećeš ništa pametno čuti od njih... Kao onda kad su napali onog lika što je lopatom utepao besnu mačku. Ne znam šta je trebao da radi sa njom. U petak sam nakratko prošao kroz beograd, možda sam prehodao ukupno 100m. Za tih 100m sa video minimum 10 debelih lutalica kako se izležavaju po hladovini. Pa ljudi, ja toliko pasa nisam video na tako malo prostora ne pamtim. Ima ih i po drugim gradovima, ali bg je zatrpan preko svake mere.

Inače svako mal pročitam da je neki divlji čopor upao ovamo ili onamo u lovište (ili nečije dvorište) pa napravio haos. A kad lovci izađu na teren pa ubiju nekoliko (ja zaista ne znam šta da rade sa šakalima u lovištu) onda se pojave kojekavi zaštitari da "isleđuju", pišu izveštaje policiji itd. U pitanju je naravno pravni vakum, jer se i divlji psi tretiraju kao ulični iako je to potpuno paradoksalno.

Ma idi begaj. Eno u EU se satrli svi da čuvaju kučiće po azilima. Možda određen broj, ali se obavezno sterilišu. Ovo što povataju, čuvaju neko vreme pa uspavljuju. Samo kod nas se tu vlast izmotava i izbegava konkretne poteze, valjda da ne ljute birače pa balansiraju. I nemoj da ih zoveš da se oglašavaju, nikad nećeš ništa pametno čuti od njih... Kao onda kad su napali onog lika što je lopatom utepao besnu mačku. Ne znam šta je trebao da radi sa njom. U petak sam nakratko prošao kroz beograd, možda sam prehodao ukupno 100m. Za tih 100m sa video minimum 10 debelih lutalica kako se izležavaju po hladovini. Pa ljudi, ja toliko pasa nisam video na tako malo prostora ne pamtim. Ima ih i po drugim gradovima, ali bg je zatrpan preko svake mere.

Inače svako mal pročitam da je neki divlji čopor upao ovamo ili onamo u lovište (ili nečije dvorište) pa napravio haos. A kad lovci izađu na teren pa ubiju nekoliko (ja zaista ne znam šta da rade sa šakalima u lovištu) onda se pojave kojekavi zaštitari da "isleđuju", pišu izveštaje policiji itd. U pitanju je naravno pravni vakum, jer se i divlji psi tretiraju kao ulični iako je to potpuno paradoksalno.

За Београд си апсолутно у праву.Број паса луталица одавно је постао крајње алармантан што је директна последица небриге надлежних институција.Чопори су почели да се скупљају и испред пекара,где чекају да им они који из њих излазе баце по нешто.Лично сам пар пута прескакао прео пса када сам улази и излазио из пекаре у крају у којем живим.За сада нису агресивни али претпостављам да није све једно ономе ко се из одређеног разлога плаши паса,када треба да уђе у пекару.Поред пекара,њихов повећан број може се приметити и на аутобуским станицама на којима се такође скупљају у чопорима.Када се пресаберу све околности закључи се да имамо помало безизлазну ситуацију.Надлежне институције не раде ништа по питању паса луталица а када грађанин предузме неки корак у циљу решавања тог проблема добије кривичну пријаву.Тиме је држава ставила своје грађане у подређени положај према животињама.

Kula: Pas lutalica skoro ubio dečaka
Vesti - Hronika | SrbijaNet | 25 april 2011

Slučajni prolaznici u Kuli su juče prisustvovali pravoj borbi za život u jednoj ulici njihovog grada.

Po rečima očevidaca, dok je mirno šetao ulicom, devetogodišnjeg P.V. iz Kule je napao pas lutalica. Na ovaj neočekivani napad dečak je reagovao kako je najbolje umeo, otimao se, vrištao i borio sa psom sve dok se nije umešao jedan od prolaznika i sa velikom mukom oterao opasnu životinju.

„Bilo je jezivo“ – kratko komentariše pomenuti akter spašavanja.

Posle svega dečak je odveden u Hitnu pomoć na kojoj je primljen sa ujedima po celom telu. Dr. Ševin, dežurni internista koji je primio pacijenta kaže da su bili zaprepašćeni kada su ugledali prizor izujedanog i krvavog deteta. Povrede su bio ozbiljne po navodima pomenutog lekara i da nisu stigli na vreme dečak je mogao i da iskrvari.

Posle saniranih povreda dečak je prebačen u Opštu bolnicu u Vrbasu gde se i dalje nalazi na lečenju.

Osoblje hitne pomoći prokomentarisalo je ovaj događaj kao još jedan u nizu napada pasa. Naime, prošle nedelje sličan napad desio se ispred kuće jedne devojčice, koju je od podivljalog napadača morao spašavati komšija.

Sve navedene izjave idu u prilog činjenici da se u Kuli u poslenje vreme nalazi opasan čopor pasa lutalica, koji nasumično napadaju jutarnje radnike na biciklama ili prolaznike sa namirnicama.

Međutim, postoje i nagađanja da je za sve napade odgovoran samo jedan pas i to zlatni ritriver, za kojeg kažu da je kućni ljubimac, a ne lutalica i da je navodno dobar sa decom.
Izmisljotina!
Kako nema rata u Srbiji sad cemo da se borimo protiv psa i sotalih zivotinja?
Dali trba NATO intervencija protiv ovih stvorenja?!

Izmisljotina!
Kako nema rata u Srbiji sad cemo da se borimo protiv psa i sotalih zivotinja?
Dali trba NATO intervencija protiv ovih stvorenja?!

Čista izmišljotina....

v204239p0.jpg

I odmah ga slikali...

Nisu to sveži ujedi. Da jesu, krvarili bi za početak. I naravno da su ga slikali, verovatno još kod lekara. No, da ne drvim ja puno, možda u tvom imaginarnom svetu kuce ne ujedaju, cveće cveta, ptičice pevaju, a ljudi igraju držeći se za ruke, kao što zamišljaju Jehovini svedoci, ovako na primer:

1134383151_bc9ca08700_o.jpg

ali to baš ne odgovara stvarnom svetu oko nas. Pogotovo što sam viđao da psi ničim izazvani napadaju ljude. Jednom sam branio neku ženu sa bebom u kolicima, drugi put su mene sačekali na trčanju. Lepo je sanjate tako idilični svet pun ljubavi i prijateljstava, i dobro je što je zakonom zabranjeno da građani "uzimaju zakon u svoje ruke" pa ubijaju lutalice, ali tu brigu po pitanju kontrolianja broja pasa lutalica mora preuzeti država i sprovoditi je u delo. Naravno, možem i da čekamo, dok neko ne plati glavom.

vec sam pisao, kod mene u kraju na jedno 3 km2 ima 150-200 dzukela
svaki dan nekog ujedu
pre neki dan smo bili na televiziji, neko potrovao 15 dzukaca, ruke mu se pozlatile

Sad će da ti dotrče dežurne naklapače sa 'zaštićenog' dela foruma, koje isto kao i ti kerovi smeju da ujedaju van svog dvorišta, ali ti njima tamo ništa ne smeš reći...
Pa će ti biti jasno zašto i država tako funkcioniše.
:mrgreen: Izgleda da to funkcioniše isto na svakom forumu. :lol:

Ono što ti zaštitnici ne žele da shvate je da pas lutalica nije "siroto kučence", naročito ako je član čopora, on je divlja životinja i u skladu s tim se i ponaša. Kada je gladan, onda je opasan jer lovi. To što se on zove pas, a ne (recimo) vuk, ne menja mnogo stvar. I jedan i drugi dobro trče, snažni su i imaju zube koje se ne libe da koriste da sebi nađu ručak. Zato su mi sve one priče kako je čovek kog ujede pas najverovatnije sam kriv jer je uradio nešto što je isprovociralo "siroto kučence" pa ga je ono samo zato ujelo, a inače sigurno ne bi, nekada prilično iritantne.

ja sam se slikao i dobio 40000 odstete od grada, moje povrede du bile manje
mali bi moga da dobije 500-600000
pozivam da svako koga je napalo kuce trazi odstetu od grada i bude uporan u svojim zahtevima
to je jedini nacin da se grad natera da se ozbiljno pozabavi tim problemom

:ok:a mogli bi plate nekog da ih pohvata i vidi sta je za dresuru a sta za zemlju

:mrgreen: Izgleda da to funkcioniše isto na svakom forumu. :lol:

Ono što ti zaštitnici ne žele da shvate je da pas lutalica nije "siroto kučence", naročito ako je član čopora, on je divlja životinja i u skladu s tim se i ponaša. Kada je gladan, onda je opasan jer lovi. To što se on zove pas, a ne (recimo) vuk, ne menja mnogo stvar. I jedan i drugi dobro trče, snažni su i imaju zube koje se ne libe da koriste da sebi nađu ručak. Zato su mi sve one priče kako je čovek kog ujede pas najverovatnije sam kriv jer je uradio nešto što je isprovociralo "siroto kučence" pa ga je ono samo zato ujelo, a inače sigurno ne bi, nekada prilično iritantne.

Nije baš da nađe ručak, ali ih mami strah žrtve. To je instinktivno ponašanje i često viđeno na delu. I ljudi se često ponašaju slično, u situaciji kad kinje slabije od sebe. Tako i pas, pogotovo kad i ako ukapira da ga se ljudi plaše.

To bi čak lekar trebalo da bude u obavezi da uradi, radi dokumentovanja povrede.

lekar jeste napisao izvestaj, ali ja sam slikao za svaki slucaj
isao sam do prodavnice i dzukac kao prisao da me onjusi, kad on cap za nogu
ladno mi je probio kozu, i sad nakon godinu i po imam povelik oziljak gde je donji ocnjak probio kozu, a nije probio buvljacku termo trenerku :lol: buvljak keva :lol:
trazio sa da me vakcinisu protiv svega (dve vakcine za tetanus i 5 za besnilo) i sad sam neunistiv :mrgreen:

stvarno je situacija alarmantna, pre neku dan su jednu devojku morali da usivaju, vozo je neki lik na skuteru i kerovi onako trceci za skute cap za nogu i dobro je raskrvarise
grizu gumu na vratima autobusa, napadaju decu, naslazu se na stanici, u park sumu iza zgrade ne smes da udjes bez motke...

vec sam pisao, kod mene u kraju na jedno 3 km2 ima 150-200 dzukela
svaki dan nekog ujedu
pre neki dan smo bili na televiziji, neko potrovao 15 dzukaca, ruke mu se pozlatile
E pa vidiš, tu je tvoj problem. MRZIŠ pse. Pas u 99% slučajeva NEĆE da ujede, bez da ga prethodno diraš i provociraš ili oseti tvoju "NEGATIVNU ENERGIJU"
Pa još kad se uzme u obzir to kakvi su današnji "dečaci"... :roll: Taj pas je garantovano bio nečim isprovociran što je dovelo do toga.Ništa me manje ne bi iznenadilo da se pojavi vest da je dečak izujedao psa.

ja sam se slikao i dobio 40000 odstete od grada, moje povrede du bile manje.mali bi moga da dobije 500-600000
pozivam da svako koga je napalo kuce trazi odstetu od grada i bude uporan u svojim zahtevima.to je jedini nacin da se grad natera da se ozbiljno pozabavi tim problemom
:zper:

Poslednja izmena:
E pa vidiš, tu je tvoj problem. MRZIŠ pse. Pas u 99% slučajeva NEĆE da ujede, bez da ga prethodno diraš i provociraš ili oseti tvoju "NEGATIVNU ENERGIJU"
Pa još kad se uzme u obzir to kakvi su današnji "dečaci"... :roll: Taj pas je garantovano bio nečim isprovociran što je dovelo do toga.Ništa me manje ne bi iznenadilo da se pojavi vest da je dečak izujedao psa.

:zper:

Mora biti da je negativna energija. :hahaha:

Životinja retko lovi ako može da strvinari. I ove ulične mačke prestale da love miševe, samo se motaju po kantama za smeće. Ni golubove više ne gledaju.
Mogu se složiti s tobom u tome da će, ako može da strvinari, pre to raditi nego loviti, ali isto tako mislim da nema te životinje koja ne bi pokušala da gricne i nešto sveže ako proceni da je to neće stajati velikog napora, naročito ako oseti da se potencijalni plen boji. Ni svaki napad nije posledica gladi, životinja može biti uplašena, može jednostavno braniti ono što smatra svojom teritorijom...ali ništa od toga nije dovoljan razlog da se kaže da je životinja takva, da time ne misli ništa loše i da je na čoveku da nauči kako da je ne izaziva. Spomenu si i ti strah žrtve, meni je bilo frapantno kada su pojedinci u sličnim raspravama na ovu temu tvrdili da je čovek koji se plaši kriv ako ga pas napadne i da treba da leči taj strah, a ne da traži da se psi lutalice uklanjaju sa ulica. Slažem se da strahove treba lečiti, ali ni slučajno ne mislim da onaj ko ne može da se reši straha treba da ne vidi bela dana jer je pravo na slobodu kretanja psa lutalice iznad njegovog.

Back