Pas i strahovi

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.640

Stručnjaci napravili spisak najčešćih strahova kod pasa: Stepenice i usisivač veliki "bauci"​


Fobije od kojih pate pojedini kucovi potiču od raznih uzroka, a među najstrašnijima su grmljavina, vatromet, stranci, deca i odvajanje od vlasnika​

Mnogi psi imaju strahove i fobije različitog porekla, od nedostatka socijalizacije do negativnih iskustava.


Znaci koji upućuju na to da se pas nečega plaši su: drhtanje, skrivanje, pojačana salivacija, lajanje, destruktivno ponašanje, ponekad i agresija.
Stručnjaci za The Spruce Petshe su otkrili deset najčešćih strahova i fobija kod pasa.

1. Strah od grmljavine​

Strah od grmljavine je čest kod pasa, a nivo straha se razlikuje od jedinke do jedinke.
Neki psi će drhtati ili će spustiti uši i širom otvoriti oči, dok će drugi postati destruktivni, bežati ili će nekontrolisano obaviti nuždu čim čuju zvuk grmljavine. Ako se pas plaši grmljavine, verovatno se boji i drugih glasnih zvukova.

2. Strah od vatrometa​


Strah od vatrometa sličan je strahu od grmljavine. Neke pse je moguće navići na ovaj zvuk kako bi se eliminisala fobija, ali drugi nisu te sreće. Kod nekih pasa je ovaj strah toliko jak da se pretvori u fobiju , pa su vlasnici primorani da im daju sedative za vreme održavanja vatrometa.

3. Strah od usamljenosti​

Psi koji pate od separacijske anksioznosti često su destruktivni i problematični i to pokazuju čim ih vlasnici ostave same u kući. Pse koji se plaše da ostanu sami treba postepeno navikavati na činjenicu da vlasnik ne može uvek da bude pored njih. U težim slučajevima, anksioznost se tretira lekovima.
Foto: Shutterstock

4. Strah od veterinara​

Strah od veterinara pojavljuje se posle prvog odlaska na pregled, u najranijem uzrastu psa koji tada dobija i vakcinu. Ako se pas plaši veterinara, odvedite ga u ordinaciju nekoliko puta bez povoda, a potom ga nagradite ako bude miran.

5. Strah od vožnje automobilom​

Bojazan zbog vožnje automobilom se javlja ako se pas nikada nije vozio u autu, ili je imao negativno iskustvo. Ovaj strah se može pobediti davanjem poslastica, ili se pas posle vožnje odvede na njegovo omiljeno mesto ili u šetnju.

6. Strah od stepenica​

Do straha od stepenica dolazi ako se pas kao štene nikad nije susreo sa stepenicama, ili je pao sa njih. Ovaj strah suzbija se tako što se penjanje i spuštanje stepenicama pretvori u igru, ili vodite psa postepeno da se penje. Stariji psi ne vole stepenice najčešće zbog problema sa kostima, pa ih nemojte primoravati da to rade.

7. Strah od muškaraca​

Ova vrsta straha kod pasa se pojavljuje ukoliko je pas pretrpeo zlostavljanje muškarca, ili ako nije provodio dovoljno vremena sa njima. Pas može pokazati bojazan od dubljih glasova, krupnije građe, a ponekad i brade na muškarcu. Ovakve pse treba postepeno navikavati na muško društvo, uz držanje distance i izbegavanje kontakta. Tek kad se pas opusti, mogu se preduzeti dalji koraci.

8. Strah od stranaca​

Strah od stranaca sličan je strahu od muškaraca i pojavljuje se usled manjka socijalizacije u mlađem uzrastu. Za prevazilaženje ove vrste straha potrebni su stručni treninzi.

9. Strah od dece​

Postoji više razloga zašto se psi ponekad boje dece. Psa je potrebno naviknuti na decu dok je štene kako bi dobio priliku za socijalizaciju. Negativna iskustva sa decom takođe mogu da budu razlog bojazni psa. Deca su često veoma bučna i prave nagle pokrete, a psi to ne vole. Za prevazilaženje ovovg straha porebna je konsultacija sa dreserom.

10. Strah od specifičnih predmeta​

Neki psi razvijaju strah od predmeta, poput igrački, dekoracije, usisivača... Ako je reč o manjem predmetu, lako ćete ga skloniti, ali u slučaju većih stvari. pogotovo onih koje se često koriste u domu (fen, usisivač...), psa je potrebno polako navikavati na taj predmet i nagraditi ga da bi se umirio.
izvor Telegraf.rs
 
Strah kod psa se izražava jasnim govorom tijela i ispušta neobične zvukove kada je pod stresom. Ovi simptomi su zajednički za sve pasmine i sve uzraste:

Napeti mišići, moguće praćeni tremorom
Zavijanje, cviljenje, režanje, zavijanje ili histerično lajanje
Nemirno hodanje do tačke hiperaktivnosti ili smrzavanja (paraliziran od straha!)
Sline, lizanje usta ili suha usta
Oči sužene u prorez i položene uši
Usne su povučene sa čvrsto zatvorenim ustima
Znojne šape, lupanje srca, dahtanje i razrogačene oči u kojima se vide bjeloočnice


1689685107244.png
 
Jesu li vaši psi uplašeni? To su razlozi

uplašen pas se rađa bezbrižan kao i svi drugi štenci. Međutim, određeni događaji oblikuju karakter i druga ponašanja koja sada doživljavate. S jedne strane, strah je alarmna funkcija koju kontrolira autonomni nervni sistem, s druge strane, psi povezuju rezultat s određenim procesima učenja i iskustvima.

Ako se štene prerano odvoji od majke, izostaju važne faze socijalizacije. Rezultat je anksiozan pas
Pas majka pod stresom može biti gruba prema svojim štencima izvan normalnog treninga. Loš stav i uzgajivači pasa željni profita nažalost unaprijed programiraju upadljivo ponašanje.
Naučeni strahovi su rezultat traumatskih iskustava uključujući i zlostavljanje ljudi.
Ambiciozni vlasnici pasa stvaraju uplašene pse tako što su preoptereceni. Isto tako, nepoštivanje, izolacija u boksu, satima sam i neosporavanje mogu izazvati strah kod četveronožnih prijatelja.
Bol u zglobovima, mišićno-koštani poremećaji i poremećaji štitne žlijezde su drugi uzroci koji dovode do anksioznosti. Genetski 'optimizirani' psi kao mete za uzgoj mogu biti pogođeni problemima u ponašanju. Stručnjaci to posebno često primjećuju kod čivava i njemačkih ovčara.
 

Back
Top