Pas farmer

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.963

Ovo je burbul, zovu ga i "farmer" i jedna je od najjačih i najzdravijih rasa na svetu​

Iako ga Međunarodna kinološka federacija nije zvanično priznala, južnoafrički mastif ne prestaje da intrigira kinologe, ljubitelje pasa i porodice koje ga sve više žele kao psa čuvara​

Burbul, južnoafrički mastif

Foto: Shutterstock
Burbul je pripadnik rase poreklom iz Južne Afrike i poznat je kao južnoafrički mastif.
Ime rase stvoreno je od holandskih reči za farmera (boer - bur) i psa (boel - bul).
Ove grdosije isprva su uzgajali holandski doseljenici u Južnoj Africi, koji su u 17. veku ukrštali velike rase pasa tipa mastifa. Oni su želeli da dobiju odanog čuvara koji će štititi njihove porodice, farme i stoku od hijena, babuna, leoparda, lavova i ostalih divljih životinja, ali i iznenadnih gostiju i neznanaca.
Zbog njihove izuzetne snage, odanosti i zaštitničke naravi, burbul psi su i dan-danas izuzetni zaštitnici porodice i imovine.

Vlasnici ovog psa kažu da burbul naraste do 70 cm i može da teži 80 kilograma.

Burbul, južnoafrički mastif

Foto: Shutterstock/T.irina
Ima kratku dlaku, ne linja se preterano i nije težak za negu.
Izuzetno se vezuje za porodicu i zaštitnički je nastrojen, pa je veoma važno da bude pravilno i pravovremeno socijalizovan. Njegovo zdravlje je gotovo besprekorno.
Burbul, južnoafrički mastif

Foto: Shutterstock/Pikunova Nadiia
Rasa je retka izvan zemlje porekla, a jedan od razloga je i zabrana njegovog držanja u određenim državama (Francuskoj, Rumuniji, Danskoj, Singapuru, pojedinim državama SAD...)
Burbula je priznao Američki kinološki klub 1. januara 2015. godine i od tada on pripada grupi radnih pasa. Međunarodna kinološka federacija (FCI) još nije priznala burbula kao rasu.
izvor Telegraf.rs

 

Back
Top