Imam 39 god. Nemam djece, jer nažalost ne mogu imati vlastitu biološku djecu. Nisam se ženio nikad, i solo živim. Kad sam saznao da neću nikad moći imati svoju biološku djecu, bio sam šokiran prvi dan jako, nisam mentalno bio za ništa taj dan. Drugi dan sam bio na 50%. Onda sam se pomirio sa situacijom, i pronalazim nove životne spoznaje i smisao. Sad drugačije gledam na svoj život. Želim provesti ostatak života tako da se odnosim prema samome sebi, kao da sam svoje vlastito dijete. Sve ono što bi usmjerio na vlastito biološko dijete da ga mogu imati, usmjeriti ću na samog sebe. Nije da sam sebičan, sve bi dao da mogu imati vlastitu biološku djecu, ali priroda me je limitirala. Želim provesti život na najljepši mogući način. Da nisam saznao da ne mogu imati djecu, moj život bi onda drugačije postavio. Mislim da nikad neću reći roditeljima da im ne mogu podariti potomke, jer ne želim da osjećaju prazninu zbog toga, a ne može se ništa tu promjeniti. Obiteljska loza će se nadam nastaviti sa obje strane mojih baka i djedova, sa mamine strane imam malog bratića, a sa tatine strane imam polu nećaka i dva bratića, tako da se nadam da će se tu biologija nastaviti od mjesta sa kojeg ja nisam mogao. Naprotiv, svjestan sam da je opće mišljenje da ljudi žele produžiti svoje gene, iza sebe imati potomke, ali to je iluzija prirode za produživanje vrste, prirodna selekcija. Svjestan sam da ljudi kao bića prenose na djecu 50% gena od svakog roditelja. Dijete našeg djeteta nasljeđuje 25% naših gena u najboljem slučaju, koje nasljeđuje od dva djeda i dvije bake. Dijete od našeg unuka ima 4 djeda i 4 bake, što znači da nasljeđuje 12,5 naših gena. Svakim novim naraštajem, naši geni koji se prenose, svaki put dvostruko manje nasljeđuju našeg "JA". Količina DNK koju nasljeđujete od svakog od svojih predaka dijeli se na pola za svaku generaciju. Dakle, nasljeđujete 50% od svakog roditelja, 25% od svakog djeda i bake, 12,5% od svakog pradjeda, 6,25% od svakog pra-prabake, itd. Nikada zapravo nećete doći do nule dijeljenjem broja na pola u teoriji. Ali, nažalost, naši geni se ne prenose uvijek, jer se gube, naši potomci ne nasljeđuju uvijek naše gene, doslovno, preskoče generaciju. Vratimo se unazad... Ako udvostručite broj predaka u svakoj generaciji, 2 roditelja, 4 bake i djedova, i tako dalje, možemo vidjeti da do vremena kada se vratite 10 generacija unatrag, imate potencijal za 1024 linije predaka. Očekuje se da će svaka generacija koju vraćamo upola smanjiti količinu autosomnog genetskog materijala koju vam daje predak. Budući da je ovaj materijal naslijeđen u komadima, moramo se vratiti samo ~9 generacija unatrag dok ne postane prilično vjerojatno da vam je određeni predak doprinio nula vašeg autosomnog materijala. Međutim, kako generacije odmiču, sve su manje šanse da će vaši potomci nositi vaš DNK. Nakon 10 generacija, nosite samo DNK otprilike polovice svojih predaka. Nakon 20 generacija, otprilike 1 od 1000. Na temelju obiteljskog stabla, uvijek ste genealoški povezani, ali ne možete biti genetski povezani. Nakon otprilike 8 generacija, imate genetski materijal od sve manje i manje svojih predaka. Nakon 16 generacija, imate samo DNK od oko 2% svojih predaka, a ona se stalno smanjuje. Svi mi ljudi smo genetski povezani od zajedničkih predaka. I mi, i naši potomci nakon nekoliko generacija ćemo biti dio gena naših zajedničkih predaka. Naši potomci ne nasljeđuju uvijek naše gene novim naraštajima. Doslovno, preskoči ih, ili se izgube naši geni. Jer da uvijek točno nasljeđujemo gene od oca i majke, onda bi svaki put točno dobili ista dva brata ili sestre kad roditelji imaju više djece. Djeca ne izgledaju isto, što znači da su nasljedili više gena od jednog roditelja a manje od drugog koje su preskočili. A osobito, kad prođe deset generacija, naši potomci će imati potencijal za 1024 pretka. Naši preci broje više od milijun u 20 generacija s našim 16. pradjedovima i bakama iz otprilike 1525. godine ako nitko od njih nije bio u srodstvu kroz više od jedne obitelji. U 8 generacija imate 254 pretka u toj generaciji. U 15 generacija preko 32 000 predaka u toj generaciji. Zbog nasumičnog preslagivanja gena u svakoj sljedećoj generaciji, neki od vaših predaka nesrazmjerno doprinose vašem genomu, dok drugi ne doprinose baš ništa. Prema izračunima, svi mi nosimo gene od manje od polovice svojih predaka od 11 generacija unatrag. Tako da naši geni će kroz nekoliko generacija vjerojatno biti izgubljeni. To je prirodna selekcija. Nisam nikad o tome razmišljao, prije nego sam saznao da nikad neću moći imati biološku djecu. Pomirio sam se s tim. Ne osjećam se manje vrijedan zbog toga. Svijestan sam da ono što mi je priroda oduzela, može mi dati nešto najbolje od onoga što je većini ljudi koji mogu imati biološku djecu oduzela. Želim iskoristiti to za svog života. Želim ostatak provesti na najbolji mogući način. Ne želim biti ničim opterećen, jer ništa što danas postignem neću moći nikome ostaviti iza sebe. Zato ću sve ono što imam, iskoristiti maksimalno za svog života za vlastiti probitak.
I sad, da li bi bio sa nekom ženskom koja ima vlastitu djecu biološku?
Meni je važna s njom fizička privlačnost. Jer to mi je jedino još ostalo, pošto sam limitiran. Tako da bi to bilo presudno dali bi bio sa nekom ženskom koja ima djecu s nekim. Kad bi s njom bio kompatibilan, pošto ona ima djecu a ja ne, bio bi s njom, ali nebi živio s njom. Jer ne želim se limitirat životu s ničim što mi može ograničavat prilike življenja... Bili bi skupa, ali svako kod svoje kuće. Svakako bi živio s nekom koja je u sličnoj situaciji kao ja, pa ako smo kompatibilni, zajedno bi ulagali u sebe i skupa ostarili, kao mladi bi bili ljubavnici, a kao stari bi bili kao brat i sestra. To je moj izbor, nikome nisam dužan opravdavati svoje razloge niti primati ideje kako ću provesti svoj život. Ja imam samo jedan život, i ja biram svoj smisao života.
Dragi članovi, da li ima još tko da ne može imati vlastitu biološku djecu, kako se nosite s time? Da li ste uspjeli uz poteškoće dobiti djecu, ako jeste, kakav je vama bio životni put? Dali ste u braku, rastavljeni, solo? Dali bi bili s partnerom koji ima djecu ako vi nemate vlastitu biološku djecu? | |