Паротитис - упала пљувачних (паротидних) жлезда (искусква, лечење и савети)

Nebojsa.bg

Elita
Poruka
17.190
Већ дуже време имам проблема са грлом, то јест отежано гутање и осећај упале грла. Упутили су ме на Ургентни центар где ми је рађено снимање једнока сондом. Ту је било све у реду. Потом су рекли да ми је грло црвено, да идем кући да чекам пар дана. Симптоми нису пролазили, сувоћа грла је била ту и отежано гутање. Потом сам отишао на ОРЛ КБЦ Драгиша Мишовић где су установили да сам без обољења што се грла тиче, али ме упутили на снимање штитне жлезде и лимфних жлезда и редјен плућа. Сви ти налази су били у реду. Затим сам упућен код стоматолога који ме је упутио да снимам ортопан и утврдио да није проблем од умњака на које се сумњало, већ да је проблем у упаљеној пљувачној жлезди. Теме упутио на максијофацијалну хирургију где сам отишао иако сам тражио да будем примљен раније када сам снимао ортопан. И тада су ми установили дијагнозу запаљења пљувачне жлезде и тек ми дали терапију недавно. Антибиотик панклав. Све ово траје месец дана у разним фазама. Сада гутам лакше, али је оток огроман. Појави се с леве стране па нестане. Па онда се појави с десне стране па нестане. Боли за уво туп и увећи бол туп. Пијем терапију, али нема никаквих помака у смислу проласка отока и нестанка симптома. У понедељак је контрола,
просто је невероватно да ме нису упитили на преглед код специјалисте на килици за максилофацијалну хирургију мада сам тражио више пута по савету стоматолога када смо видели да су остали резултати, налази у реду и да није ни умњак у питању, у међувремену се ширила наравно 4 недеље без икакве терапије.

1774011838203.png

Mozes da probas da pijes caj od zalfije, gledas da ne bude filter caj, nego sto prirodnija zalfija.
која количина, сме да се пије чај од жалфије то сам испирао кад су ми рекли да ургентном да је грло црвено мало кад сам снимао једњак и желудац сондом, пре месец дана тачно, али сам испирао грло жалфијом, нисам пио чај

Већ дуже време имам проблема са грлом, то јест отежано гутање и осећај упале грла. Упутили су ме на Ургентни центар где ми је рађено снимање једнока сондом. Ту је било све у реду. Потом су рекли да ми је грло црвено, да идем кући да чекам пар дана. Симптоми нису пролазили, сувоћа грла је била ту и отежано гутање. Потом сам отишао на ОРЛ КБЦ Драгиша Мишовић где су установили да сам без обољења што се грла тиче, али ме упутили на снимање штитне жлезде и лимфних жлезда и редјен плућа. Сви ти налази су били у реду. Затим сам упућен код стоматолога који ме је упутио да снимам ортопан и утврдио да није проблем од умњака на које се сумњало, већ да је проблем у упаљеној пљувачној жлезди. Теме упутио на максијофацијалну хирургију где сам отишао иако сам тражио да будем примљен раније када сам снимао ортопан. И тада су ми установили дијагнозу запаљења пљувачне жлезде и тек ми дали терапију недавно. Антибиотик панклав. Све ово траје месец дана у разним фазама. Сада гутам лакше, али је оток огроман. Појави се с леве стране па нестане. Па онда се појави с десне стране па нестане. Боли за уво туп и увећи бол туп. Пијем терапију, али нема никаквих помака у смислу проласка отока и нестанка симптома. У понедељак је контрола,
просто је невероватно да ме нису упитили на преглед код специјалисте на килици за максилофацијалну хирургију мада сам тражио више пута по савету стоматолога када смо видели да су остали резултати, налази у реду и да није ни умњак у питању, у међувремену се ширила наравно 4 недеље без икакве терапије.

Pogledajte prilog 1874473

Тражи преглед на максилофацијалној хирургији Стоматолошког факултета у Београду, у Др Суботића. Када уђеш из правца Народне библиотеке то је прва зграда десно.

Поред овог што си написао, исисавај изнутра, ако ме разумеш. Направи у устима вакуум који повлачи образе и меко ткиво испод језика, да извлачи садржај. Положајем језика усмеравај правац

У крајњем, чека те операција која није нешто тешка, отприлике за недељу дана излазиш.

У том случају, гледај свакако да те оперишу на тој клинци, одржавана је као да је приватна клиника.

.

Poslednja izmena:
Тражи преглед на максилофацијалној хирургији Стоматолошког факултета у Београду, у Др Суботића. Када уђеш из правца Народне библиотеке то је прва зграда десно
Био сам у понедељак дијагноза упала пљувачних жлезди, дао панклав 7 дана 2х1 на 12 сати класика, а када сам тражио преглед пре 15 дана кад сам тамо снимио ортопан они су рекли да не треба да је све ок са зубима иако ми је зубар рекао да управо одем и на тај преглед. Додуше оток није био као што је био касније али симптоми су били мање више слични али ипак лакша клиничка слика

Био сам у понедељак дијагноза упала пљувачних жлезди, дао панклав 7 дана 2х1 на 12 сати класика, а када сам тражио преглед пре 15 дана кад сам тамо снимио ортопан они су рекли да не треба да је све ок са зубима иако ми је зубар рекао да управо одем и на тај преглед. Додуше оток није био као што је био касније али симптоми су били мање више слични али ипак лакша клиничка слика

Нема то везе са зубима и зубарима, то су пљувачне жлезде и мора на максилофацијалну хирургију да се иде.

Тражи од свог лекара упут за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факултета у Др Суботића. Може да ти се деси да каже да из тог дома здравља могу да те упуте само на максилу Клиничког центра, али буди упоран или иди директно где сам ти рекао и тражи од њих преглед.

Ако те одбију, питај какав папир им треба, они ће да те врате на твог лекара. Кажи им да он не може (такав им је неки систем јбмлг) или нађи приватно неког ко ће директно да те препоручи, па када те они приме на преглед, са њиховим папирима иди код свог лекара само да то овери. Копрцаће се, али буди упоран, кажи да руком упишу шта треба и обавезно то овере печатом дома здравља.

Уради у устима како сам ти рекао, наравно почни полако и види шта се дешава, да не повредиш нешто. Када осетиш да боли, одмах прекини, па понови полако, док почне да боли. Важно да се извлачи садржај.

Тај садржај испљуни да не би направио упалу грла и даље на плућа.

Ај, чувај се...

ПС. сада сам пажљивије погледао, сачекај пар дана да видиш како делује антибиотик. Ако сплашњава и пролази не ради ништа!

.

Poslednja izmena:

Претпостављам да ти је из овог што сам писао јасно да сам све то прошао.

Та упала се дешава када дође до зачепљења канала пљувачних жлезда и најчешће је то калцификација, просто речено створи се каменац који зачепи канал и изазове упалу.

Немој да паничиш ако ти кажу да је потребна операција (највероватније ће требати јер ће антибиотик само да смири упалу, а каменац и зачепљење ће да остане) већ иди што пре јер то може даље само да се погоршава.

Како сам ти рекао раније, операција није тешка и остајеш тамо неколико дана. Ја сам имао баш озбиљан случај јер сам годинама запустио и опет сам тамо остао свега недељу дана, без икаквих проблема, па претпостављам да у раној фази то може и краће да траје.

Мени се појавио се оток иза ува и мислио сам да су лимфне жлезде. Отишао код ендокринолога и тамо ми рекли да није за њих већ да идем на максилофацијалну хирургију.

Пошто ме није болело нити нешто сметало ја сам то заборавио док на крају после неколико година није баш букнуло.

Ај срећно...

ПС. Имај у виду да је ово неко моје лично искуство које не може да буде замена за мишљење и савете лекара.

ППС. Ова прича нема кикакав утицај на наша подјебавања на теми Партизан/Звезда :mrgreen:

.

Poslednja izmena:
то су пљувачне жлезде и мора на максилофацијалну хирургију да се иде.
па то су видели кад сам био код зубара тј он је видео, тамо у Др Суботића су ми рекли да нема потребе да је све у реду као и у КБЦ Драгиша Мишовић на ултразвуку када су снимали штитну жлезду и линфне али и пљуачне и да је све ок онда ми они рекли иди код стоматолога што се нај тиче без обољења си, и тако на крају сам у понедељак завшио на клиници за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факултета у Др Суботића. јеси ти имао отежано гутање мени је кренуло као нека упала грла па су прво снимали једњак и сондом и ултразвук и док се све то одради прође време. упутили су ме из мог ДЗ Савски венац и мој зубар је дао извештај такође кад сам био на прегледу у понедељак.

ПС. сада сам пажљивије погледао, сачекај пар дана да видиш како делује антибиотик. Ако сплашњава и пролази не ради ништа!
лакше је нема неког отока и лакше је гутање е сад ноћас као да је била нека температура али нисам мерио кад год сам мерио и помислио да имам температуру нисам имао тј је вероватно осећај од те локалне упале.

... јеси ти имао отежано гутање мени је кренуло као нека упала грла...

Ништа.

Само се појавила квржица иза ува отприлике као зрно грашка, па је расло до величине лешника, али је то трајало седам/осам година. Никакве сметње. У међувремену сам открио када на тој страни исисам пљувачку да се оток доста смањи зато сам и игнорисао, док једног дана није букнуло, нарасло као овећи бадем и било болно на додир. Тек тада сам отишао на максилу и упутили ме на ЦТ, па сам урадио и магнет и после десетак дана оперисао. Третирали су ме као хитни случај.

Снимање сам радио у Ars Medica, Трг Николе Пашића 8. За њих кажу и у КБЦ да су "закон". Специјалиста који је радио тачно је утврдио о чему се ради и касније је сва било потврђено. У сваком случају распитај се како је данас.

Они ти нису поставили никакву дијагнозу?

ПС. Опет кажем, ово је моје лично искуство.

.

Poslednja izmena:
Није мени био тај облик мени је био образ као од зуба па нестане оток сам од себе тако је и зубар рекао шта је и упутио не на клинику а у почетку било ко упала грла онако "суво" и "затегнуто" оток се појавио након неких десет дана први пут да је видљив на образу био је и пре тога чим је било отежано гутање, боље је од антибиотика видећу шта ће рећи на контроли у понедељак.

Они ти нису поставили никакву дијагнозу?
На крају јесу на клиници у Др Суботића, дијагноза је ово што сам написао у наслову теме а први пут кад су снимали ортопан исто у др Суботића 4 рекли ми да нема потребе да идем на максилофацојалну да је све у реду то је фактички све једна целина само су ови радиологија за снимање и они су ми рекли да је све ок после кад сам отишао на максилофацојалну добио сам дијагнозу и терапију.

Није мени био тај облик мени је био образ као од зуба па нестане оток сам од себе тако је и зубар рекао шта је и упутио не на клинику а у почетку било ко упала грла онако "суво" и "затегнуто" оток се појавио након неких десет дана први пут да је видљив на образу био је и пре тога чим је било отежано гутање, боље је од антибиотика видећу шта ће рећи на контроли у понедељак.

Код мене је завршна дијагноза из отпусне листе: ТУ ГЛАНДУЛАЕ ПАРОТИДИС Л.Д., односно тумор паротидне жлезде, касније је у патохистолошком налазу утврђено да није малигни.

Бтњ, не питај ме шта све пише у налазу, отприлике тако нешто до сада нису видели...

Буквално сам се на жилет извукао јер је узнапредовао распад ткива, а све због тога што никакве проблеме нисам имао, па сам једноставно игнорисао.

Ај држи се и моје искуство је да не одлажеш решење ако ти предложе операцију, одстрањује се део пљувачних жлезда, а професор који ме оперисао и са којим сам разговарао каже: ма уста су премрежена пљувачним жлездама са свих страна и то нема скоро па никакав утицај на нормалне функције организма, што могу да ти потврдим.

Моћи ћеш без проблема уз ракију, пиво, цигаре и остало да наставиш са мном да се расправљаш :mrgreen:

.

Бтњ, не питај ме шта све пише у налазу, отприлике тако нешто до сада нису видели...
чекао си дуго и ја сам раније требао антибиотик али они испитивали све друго, једњак, плућа, срце, жлезду штитну, линфне, док нису рекли да идем на стоматолошки преглед и он је рекао шта је, мада сам ја већ био у др Суботића на ренгену она докторка каже није то што је зубар рекао после тек десет дана на прегледу на клиници хирург потврдио зубарски налаз и дијагнозу и дао терапију, добро чим је код тебе тако тврдо било они то сматрају тумором, мени су изимали биопсију са једњака и желуца кад сам "гутао" сонду на Ургентном све је ок.

чекао си дуго и ја сам раније требао антибиотик али они испитивали све друго, једњак, плућа, срце, жлезду штитну, линфне, док нису рекли да идем на стоматолошки преглед и он је рекао шта је, мада сам ја већ био у др Суботића на ренгену она докторка каже није то што је зубар рекао после тек десет дана на прегледу на клиници хирург потврдио зубарски налаз и дијагнозу и дао терапију, добро чим је код тебе тако тврдо било они то сматрају тумором, мени су изимали биопсију са једњака и желуца кад сам "гутао" сонду на Ургентном све је ок.

Дај Боже да са антибиотиком све прође.

Распитај се каква је сада ситуација са Арс Медика, па ако ти потврде да је ОК (јер ти стручњаци све више беже из Србије главом без обзира) иди тамо. Уради магнет. Јбг, плати колико траже. Мени је радио Др Милан Новаковић, радиолог, па тражи њега, ово је моја препорука и моје искуство.

Све што је написао потврдило се иако се он у разговору, нормално ограђивао типа, ја верујем, али тек треба да видимо...

Опет, ово је мој случај, а сваки је за себе...

Ај друже, држи се и немој да будеш будала каква сам ја био...

.

Poslednja izmena:

Back