Parlez-vous français?

Gi de Mopasan je stari perverznjak ali je jako dobar pisac. Čitao sam neke njegove pripovijetke.
Ali sačekaj, šta je BD?
Po bizarnosti se ipak niko nemože porediti sa Miodragom Bulatovićem. Takav ludak se više nerađa. :D

BD je strip, uz njih se zaista dosta nauči. Problem je u tome što francuski jezik nije mnogo prisutan kod nas. Retko se čuje francuska muzika, nema serija na TVu , a to sve doprinosi da se jedan jezik zavoli i lako usvoji. I Mopasan i Prust i mnogi drugi spadaju u vrh francuske književnosti, ali nije neophodno da se čitaju njihova dela da bi se usavršio francuski. U svakom slučaju, veoma je pohvalna takva zainteresovanost za francuski jezik i književnost.Izadjite ne neke forume malih Francuza, videćete kako oni pišu, mnoge stvari pojednostavljuju.

S obzirom da imam satelitsku antenu u mogućnosti sam da pratim neke francuske kanale koliko mi to dopušta slobodno vrijeme. Ima tu podosta njihovih kanala. Najbolji su naravno kodirani ali od ovih slobodnih,izdvojio bih kao najkvalitetnije ARTE, TV 5 i TV5 MONDE. Tu ima stvarno svega za svačiji ukus i što je najbolje, postoji opcija ukuljučivanja francuskog titla (za gluve osobe) i ja uvijek uključim titl kada gledam film ili seriju, jer mi je lakše čitati nego razumjeti. Nažalost paketi kanala MULTIVISION i TPS su tek povremeno slobodni a tu se uštaju najbolji i najnoviji filmovi.

BD je strip, uz njih se zaista dosta nauči. Problem je u tome što francuski jezik nije mnogo prisutan kod nas. Retko se čuje francuska muzika, nema serija na TVu , a to sve doprinosi da se jedan jezik zavoli i lako usvoji. I Mopasan i Prust i mnogi drugi spadaju u vrh francuske književnosti, ali nije neophodno da se čitaju njihova dela da bi se usavršio francuski. U svakom slučaju, veoma je pohvalna takva zainteresovanost za francuski jezik i književnost.Izadjite ne neke forume malih Francuza, videćete kako oni pišu, mnoge stvari pojednostavljuju.

Сасвим тачно. Знам да сам помно, не трепћући пратила Sous le soleil, или било шта француско што сваке преступне године видим на ТВ-у. :D
Истина, сад све чешће на радију чујем француску музику (која је по мени доста апстрактна и специфична), а неријетко у град долазе тако неки умјетници, волонтери, организације, и сл. Додуше, јесте то све још увијек мало, али ко зна...

А што се тиче "малих Француза", то је Богу за плакање шта урадише људи од језика! :mrgreen: Кад кренемо од qui = ki и сличних ствари, тачно се сажалим на будућност француског...

Је ли волите француску музику (односно, које извођаче)?
Ја је лично не слушам, мада се кроз пјесму најлакше запамте ријечи.

Trudim se da što više slušam francusku muziku, ponešto skinem sa intreneta. Kod nas je teško naći neki fr. CD, ali sam prošlog leta nabavila u Francuskoj CD od pevačice Oshen. Prilično je dobar. A , eto i na Eurosongu , posle duge tradicije pevanja na francuskom, Francuzi zapevaše na engleskom.

Trudim se da što više slušam francusku muziku, ponešto skinem sa intreneta. Kod nas je teško naći neki fr. CD, ali sam prošlog leta nabavila u Francuskoj CD od pevačice Oshen. Prilično je dobar. A , eto i na Eurosongu , posle duge tradicije pevanja na francuskom, Francuzi zapevaše na engleskom.

Да, каква срамота, па зар и Французи да пјевају на енглеском?!
Још прошле године се дало назрети да полако осваја енглески и њихову музику, с оном пола-пола пјесмом L'amour à la française.

Ne znam koji žanr voliš. Sada i kod nas mogu da se kupe fr.filmovi. Od komedija su dobri Antili u Parizu, Njeno kraljica visočanstvo, mislim da se tako zove. Od ozbiljnijih filmova Tri boje plavo, Kamil Klodel. Naravno remek delo Apartman sa Monikom Beluči i Vensan Kaselom, nešto neprevazidjeno. Za kraj Čudesna sudbina Amelije Pulen, sa najlepšom muzikom na svetu. Možda si ih gledala, ako ne preporučujem ih.

Volim sve sto ima veze sa Francuskom...Volela bih da zivim tamo...

Ти си канда нека сањалица, као и ја, је ли? ;)

Замисли тек мирис париског киша, бистрое са карираним столњацима, пролазак кроз Тријумфалну капију...мммм.... :)

Poslednja izmena:
Ne znam koji žanr voliš. Sada i kod nas mogu da se kupe fr.filmovi. Od komedija su dobri Antili u Parizu, Njeno kraljica visočanstvo, mislim da se tako zove. Od ozbiljnijih filmova Tri boje plavo, Kamil Klodel. Naravno remek delo Apartman sa Monikom Beluči i Vensan Kaselom, nešto neprevazidjeno. Za kraj Čudesna sudbina Amelije Pulen, sa najlepšom muzikom na svetu. Možda si ih gledala, ako ne preporučujem ih.

Амелија Пулен ми је био први филм на француском што сам одгледала, и врхунски је.
Сви нешто хвале L'auberge espagnole, а ја сам гледала наставак Les popupées russes и не налазим ништа толико посебно. Јеси ли гледао?
Хвала на приједлозима, баш ћу потражити ове филмове.
Ја обожавам Le diné de cons, сјајна комедија (као и популарни TAXI са свим наставцима)! :rolleyes:

Super su i Taxi i Večera sa glupanom, ove druge nisam gledala. Sve su francuske komedije simpatične, imaju prepoznatljiv stil.
Što se tiče pesama obožavam Tu es foutu,često je slušam.
Imam utisak da sam već na Monmartru i da vidim ceo Pariz na dlanu...

Nedavno su na pdf "Sexi jezici" pojedinci zastupali teoriju da je francuski nešto kao gej jezik. Tome sam se oštro usprotivio. Priznajem da sam upotrebljavao malo oštrije riječi nego što je to pristojno, a po nesreći, onaj ko je promovisao tu teoriju je bio baš moderator tako da je već sutra osvanulo upozorenje da se forumaši moraju obavezno pridržavati propisanih pravila, među kojima je i pristojan riječnik. Slažem se, ali ne odstupam od svog mišljenja da je besmislena teorija o povezivanju nečijeg seksualnog oprijedjeljenja i jezika kojim govori.

Први пут чујем за ово, сигурна сам да бих покушала да га бар мало одбраним (наравно, блажим рјечником, јер није то мој стил:)).
Прилично сам изненађена овом теоријом и не видим никав разлог који би могао да ју оправда. Није ми јасно, никако. Геј језик?!
Дај ми линк, молим те, чисто да ишчитам, нећу се уопште мијешати.

Back