Parlamentarni izbori, nova vlada i popis u Crnoj Gori (Politička situacija u CG 3)

Koji procenat govornika srpskog jezika očekujete na popisu?


  • Ukupno glasova
    31

Skaj prepiska Milovića i Zvicera: Dijele drogu i morališu​

https://www.vijesti.me/vijesti/crna...LRqrfRoOeztaNrQ9mQC5ur8OKesldBky3QI3-8oPb_Jmk
Milović mu odgovara da Katnić i Radonjić pominju i Belivuka (Veljka) i da to može pogledati u vijestima, nakon čega Zvicer konstatuje: “Posle Srbije smo najgora država i ođe je bolesno podizati djecu”.
1702379587312.png
 
Nebojsa Medojevic
5. децембар у 08:49 ·
DJUKANOVICI I MAFIJA SU ME VISE “CIJENILI” OD MOG NARODA ZA KOGA SAM BIO SPREMAN DA POLOZIM ZIVOT

Znali su odlicno koliko ja znam, koji su moji planovi, veze sa Zapadom i da cu realizovati sve sto sam obecao.

Zato je Djukanovic uradio sve da sprijeci da DF udje u Vladu i da ja ne preuzmem koordinaciju sluzbi bezbjednoati i reforme.

I uspio je u tome. Pronasao je novu generaciju lazova, lopova, prevaranata i neznalica kojima su pare milije od Crne Gore i reformi i koji ga nece hapsiti niti konfiskovati imovinu opljackanu od drzave i gradjana.

Na svim kljucnim mjestima u sistemu drzavne vlasti , ostali su DPS kadrovi koji su garancija da ce se zadrzati status kvo i da ce sve ostati isto.

Stare lopove zamijenili su novi mladi lopovi.

Kad bude svima jasno, bice kasno!!!
1702379723091.png
 
372740258.jpg

392896179.jpg

Bigova.jpg


Bigova, malo ribarsko mesto u Grblju, opština Kotor. Mesto koje se u zadnje vreme popularizovalo projektom "Bigova Bay", luksuznim turističkim kompleksom koji u budućnosti pretenduje da bude jedno od glavnih turističkih mesta na Crnogorskom primorju.

Ovo mesto je takođe interesantno po tome što DPS-SDP-SD jugodukljani imaju čitavih 0 glasova na ovogodišnjim izborima, rezultati su bili ovakvi:

Važećih glasova: 56 (izlaznost 68%)
21 ZBCG
17 Evropa Sad
12 Vukšić - Milačić - Dajković
6 Bečić - Dritan

Na samoj rivi, blizu obale stoji mali plovak sa trobojkom... :)

trbjk.pngSve u svemu mesto iz snova za svakog velikosrpskog četalja, mirno od Budvansko-Novljanske buke, zdravo okruženje, autentičan primorski život, milina!
 
Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1462838
Pogledajte prilog 1462839
Pogledajte prilog 1462840

Bigova, malo ribarsko mesto u Grblju, opština Kotor. Mesto koje se u zadnje vreme popularizovalo projektom "Bigova Bay", luksuznim turističkim kompleksom koji u budućnosti pretenduje da bude jedno od glavnih turističkih mesta na Crnogorskom primorju.

Ovo mesto je takođe interesantno po tome što DPS-SDP-SD jugodukljani imaju čitavih 0 glasova na ovogodišnjim izborima, rezultati su bili ovakvi:

Važećih glasova: 56 (izlaznost 68%)
21 ZBCG
17 Evropa Sad
12 Vukšić - Milačić - Dajković
6 Bečić - Dritan

Na samoj rivi, blizu obale stoji mali plovak sa trobojkom... :)

Pogledajte prilog 1462844


Sve u svemu mesto iz snova za svakog velikosrpskog četalja, mirno od Budvansko-Novljanske buke, zdravo okruženje, autentičan primorski život, milina!
Da se pokupuje dok se nije popularizovalo . :)
 
Ново истраживање Ђорђа Вукадиновића за РТ Балкан...

РТ Балкан истраживање: Црногорци русофили, мрзе НАТО (ГРАФИКА) 15. дец 2023
Ставови црногорских грађана о геополитичким питањима, у великом су раскораку у односу на званичне ставове владе...
"Уверења и ставови грађана Црне Горе најблаже речено нису у складу са званичном политиком те државе. Један од најупечатљивијих раскорака између расположења грађана и политике коју влада, већ у неколико сазива води, јесте став према НАТО-у, САД, ЕУ и Русији, а могла би се ту додати и Србија, без обзира на то што су у последњих неколико година отоплили односи, иако, очигледно не и у оној мери и обиму колико би то већина грађана желела", указује главни координатор истраживања и главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.
"Видимо да је, без обзира на масовну подршку коју чланство ЕУ има у политичком и медијском простору Црне Горе, код грађана тај ентузијазам нешто мањи, али ипак изражен и креће се око две трећине, што је ипак значајно већа подршка него у Србији. Ипак, упркос томе што су ЕУ и орјентација ка Бриселу 'једина игра у граду' чак око 30 одсто грађана не подржава тај курс и није уверено да ће Црна Гора постати чланица до 2030. године", истиче Вукадиновић коментаришући одговоре које су грађани дали на питање о томе да ли подржавају улазак у овај блок.
"Расположење и скепса према НАТО-у постају још израженији када погледамо оцене којима грађани оцењују Алијансу. Готово половина односно 42,5 одсто НАТО оцењује оценом 1 (осећа веома негативан став), а свега 17,5 највишом оценом (има изузетно позитиван став). Ако на тих 17,5 одсто додамо близу 11 одсто четворки (људи који осећају негативан став), видимо да број грађана који НАТО оцењују позитивно једва прелази 28 одсто, што је знатно мање од процента који се изјаснио да подржава чланство у организацији", подвлачи Вукадиновић.
"Али, у свести грађана Црне Горе је још живо сећање на НАТО агресију 1999. године, које ни Црна Гора није била поштеђена, иако је последице преживела у мањој мери. Исто тако, НАТО се с разлогом доживљава као Русији непријатељска организација што у свести грађана Црне Горе није безначајно, упркос вишегодишњој кампањи која се у добром делу црногорске јавности годинама води против Русије", појашњава координатор овог истраживања.
"Русофилија се огледа и у другим ставовима и да Србија није била у понуди у овом истраживању, сигурно је да би Русија апсолутно доминирала као најближи и најпожељнији спољни партнер Црне Горе. То се осим осталог види и на одговорима на питања о актуелном сукобу по Украјини", наводи Вукадиновић.
657c59022f68003f4e044a22.jpg

657c5970bf004d0af70421f4.jpg

657c5a71c0aa953abf0317e7.jpg

 
Наставак истраживања Ђођа Вукадиновића и НСПМ (Нова српска политичка мисао) за РТ Балкан...

РТ Балкан истраживање: Већина Црногораца прича српски, Јоаникију верују више него Милатовићу 16. дец 2023

Анкета коју је за потребе РТ Балкан спровела Нова српска политичка мисао у периоду од 22. новембра до 2. децембра показала је да се 35,6 одсто грађана Црне Горе изјашњавају као Срби

Истраживање, чији резултати долазе у тренутку док у Црној Гори још траје попис становништва који су до сад обележиле политичке уцене, пиши-бриши оловке, па и уписивање нетачних података у формуларе, даје увид у то какав би могао бити и национални пејзаж ове државе, након што се заврши пребројавање грађана.

"У оквиру сваког истраживања, рутински се на крају, учесници питају и за демографске податке, између осталог образовање, па и националну и верску припадност. Али, у Црној Гори та елементарна и рутинска демографска питања су већ дуже време тема за себе, атрактивна и контроверзна политичка и државна питања. Немамо никакву намеру да прејудицирамо резултате пописа, нити да их оспоравамо", појашњава координатор истраживања Ђорђе Вукадиновић, наводећи да упркос томе што се попис спроводи на потпуно другачији начин него њихове анкете, не очекује одступања већа од два одсто.

По овим подацима, Црна Гора се изгледа полако присећа свог порекла – у односу на попис из 2011. године када је Срба у земљи било једва 29 одсто Срба, истраживање их је детектовало знатно више - 35, 6 одсто
"Наталитет је и код једних и код других подједнак, јер су то исти људи, често припадници истих породица, најближи сродници… Једино објајшење је да нису смели да се изјашњавају током претходног потписа, а да сада смеју. То, дакле, показује слободнију политичку и међунационалну климу него у последњих 30-ак година, иако не кажем да ће тако бити и на попису", указује Вукадиновић.
"Део људи кажу да су Црногорци јер ту живе, али говоре српски језик. Њих је око 16 одсто, што говори о једном етничко-језичком инжењерингу и компромису који неки испитаници праве. То је једна врста реакције на притисак да се изјасне као чисти Срби или Црногорцима јер велики број грађана сматра да је то исто, па осећају нелагоду када им се тражи да се одреде у једном или другом правцу. То је једна врста идентитетског двојства. Све нам то говори да је концепт агресивног црногорчења које је себе разумевало као антисрпство сломљен и пропао прво на литијама, а онда и на изборима", истиче Вукадиновић.

Занимљиво је да на питање вероисповести, које обично није спорно, није хтело да одговори чак девет одсто испитаника.

Симптоматично је да је институција према којој Црногорци имају најпозитивнији став – Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве. Веома позитиван став према њој осећа 48 одсто становништва, док 12,5 одсто њих има нешто "блажи" позитиван став.

Црногорци цркви верују више него држави – јер када су у задатак добили да оценама од један до пет оцене Митрополита Јоаникија, председника Црне Горе Јакова Милатовића и премијера Милојка Спајића, митрополит је добио оцену "врлодобар" – 4,01. Милатовић је оцењен са 3,62 док је Спајић почашћен са 3,18.

Чак 60 одсто грађана Црне Горе подржавају иницијативу покојног митрополита Амфилохија да се Његошева капела врати на врх Ловћена. Против ове идеје је троструко мање грађана, њих 20 одсто.

657c83101b58806fdd03cd14.jpg

657c8340c0aa953abf03180b.jpg
657c837e2a484c42aa0ba9e6.jpg
 
Ново истраживање Ђорђа Вукадиновића за РТ Балкан...

РТ Балкан истраживање: Црногорци русофили, мрзе НАТО (ГРАФИКА) 15. дец 2023
Ставови црногорских грађана о геополитичким питањима, у великом су раскораку у односу на званичне ставове владе...

657c59022f68003f4e044a22.jpg

657c5970bf004d0af70421f4.jpg

657c5a71c0aa953abf0317e7.jpg

Mrze Nato, ali nigde litija protiv Nato-a u moru litija. :mrgreen:
 
Na osnovu uvida u rezultate popisa u jedno 10-ak popisnih krugova u centralnoj Crnoj Gori, bez obzira što je uzorak mali i nije reprezentativan osmjeliću se da dam procjenu rezultata popisa 🙂

Nacionalna/etnička pripadnost:

Crnogorci 40-41%
Srbi 32-33%

U ovim popisnim krugovima u odnosu na popis 2011. broj Crnogoraca je pao za 2%, broj Srba je porastao za 5%, broj neizjašnjenih je pao za 3%. Međutim kako je u cijeloj CG 2011. bilo 4,5% neizjasnjenih za očekivati je da ih sada bude 2,5%, eventualno 3%.

Maternji jezik:

srpski 46-47%
crnogorski 32-33%

U ovim popisnim krugovima broj govornika srpskog je porastao za 1%, crnogorskog je opao za 4%, ostali su porasli za 3%. To se da objasniti da su neki kao maternji stavljali onaj koji su ucili u skoli, a jezik koji sada govore stavljali su crnogorski (u tom optiranju biće ga oko 34-35%, srpskog oko 45-46%). Ipak ja sam na nivou CG stavio veci porast srpskog od 1% jer centralna regija nije isto sto i sjeverna i juzna.

Ovo je samo moja prognoza. Ne znači da ću pogoditi rezultat popisa 🙂
 
Na osnovu uvida u rezultate popisa u jedno 10-ak popisnih krugova u centralnoj Crnoj Gori, bez obzira što je uzorak mali i nije reprezentativan osmjeliću se da dam procjenu rezultata popisa 🙂

Nacionalna/etnička pripadnost:

Crnogorci 40-41%
Srbi 32-33%

U ovim popisnim krugovima u odnosu na popis 2011. broj Crnogoraca je pao za 2%, broj Srba je porastao za 5%, broj neizjašnjenih je pao za 3%. Međutim kako je u cijeloj CG 2011. bilo 4,5% neizjasnjenih za očekivati je da ih sada bude 2,5%, eventualno 3%.

Maternji jezik:

srpski 46-47%
crnogorski 32-33%

U ovim popisnim krugovima broj govornika srpskog je porastao za 1%, crnogorskog je opao za 4%, ostali su porasli za 3%. To se da objasniti da su neki kao maternji stavljali onaj koji su ucili u skoli, a jezik koji sada govore stavljali su crnogorski (u tom optiranju biće ga oko 34-35%, srpskog oko 45-46%). Ipak ja sam na nivou CG stavio veci porast srpskog od 1% jer centralna regija nije isto sto i sjeverna i juzna.

Ovo je samo moja prognoza. Ne znači da ću pogoditi rezultat popisa 🙂

Hah. Sad mi je žao što pred izbore nisam postavio,mjerbo je to približno mojim očekivanjima bilo, tj. da će govornika srpskog biti tu negde malo ispod 50%.
 
Andrija Mandić u sedištu SNS u izbornoj noći.

@alexn96
Ах пази, добро је и природно одржавати добре односе између представника Срба из региона и власти у Србији. Проблем је што је Вучић државу приватизовао а те односе персонализовао. Другим речима он је и држава и влада и ако хоћеш добре односе са Србијом то се не постиже преко институција, како би требало, него седнеш са њим на кафу и одете заједно до говорнице. И то је проблем. Мандић као искусан политичар не сме себи да допусти да као представник Срба у Црној Гори те односе уназађује, а нажалост ово је можда и једини начин докле год имамо ову и овакву власт. Тако да са његове стране је то израз политичке мудрости јер последње шта Србима у региону треба је отварање "новог фронта" против СНС-а. Јесте помало дегутантно да један од симбола демократских промена у Црној Гори буде у штабу једног од већих аутократа у нашој модерној историји али Мандић је већ учествовао у рушењу једног диктатора, а рушење овог другог је пре свега на нама у Србији. То није бреме које носи Мандић и његово је као председнику НОВЕ да пре свега мисли о Србима у Црној Гори, а као председнику скупштине ЦГ о свим њеним грађанима.
 
Na osnovu uvida u rezultate popisa u jedno 10-ak popisnih krugova u centralnoj Crnoj Gori, bez obzira što je uzorak mali i nije reprezentativan osmjeliću se da dam procjenu rezultata popisa 🙂

Nacionalna/etnička pripadnost:

Crnogorci 40-41%
Srbi 32-33%

Nadam se da je ovo za Cetinje. To bi bilo baš kul.
 
Ах пази, добро је и природно одржавати добре односе између представника Срба из региона и власти у Србији. Проблем је што је Вучић државу приватизовао а те односе персонализовао. Другим речима он је и држава и влада и ако хоћеш добре односе са Србијом то се не постиже преко институција, како би требало, него седнеш са њим на кафу и одете заједно до говорнице. И то је проблем. Мандић као искусан политичар не сме себи да допусти да као представник Срба у Црној Гори те односе уназађује, а нажалост ово је можда и једини начин докле год имамо ову и овакву власт. Тако да са његове стране је то израз политичке мудрости јер последње шта Србима у региону треба је отварање "новог фронта" против СНС-а. Јесте помало дегутантно да један од симбола демократских промена у Црној Гори буде у штабу једног од већих аутократа у нашој модерној историји али Мандић је већ учествовао у рушењу једног диктатора, а рушење овог другог је пре свега на нама у Србији. То није бреме које носи Мандић и његово је као председнику НОВЕ да пре свега мисли о Србима у Црној Гори, а као председнику скупштине ЦГ о свим њеним грађанима.
Kad Adrijhan ode u Zg da proslavlja pobedu HDZ ,a i kad Kenana ode u Ankaru da proslavlja pobedu AK Partije onda ni mukajet .
Jakov svakim danom pokazuje koliki je jadov .
 
Igor Damjanovic
4 ч ·
♥️МОЖЕМО НАПОКОН ДА ОДАХНЕМО❗
Марко Милачић је први пут за последњих пола године, од параламентарних избора, данас показао знаке живота❗ Жив је људи♥️ и даље је предсједник партије Права Црна Гора 🤡 и видимо само да је конвертовао матерњи језик из "црногорског" на претходном попису 2011. у српски🤡
*Ако моћна Права Црна Гора (1,1% у коалицији са Дајком и Вукшићем) не промијени Устав 🇲🇪 неће нико 🤣🙈🤣🙈 Баш генијалан стратешки потез Милана Кнежевића да са Марком склопи споразум🤣🤡🤣...
1703189618982.png
 
Igor Damjanovic
4 ч ·
♥️МОЖЕМО НАПОКОН ДА ОДАХНЕМО❗
Марко Милачић је први пут за последњих пола године, од параламентарних избора, данас показао знаке живота❗ Жив је људи♥️ и даље је предсједник партије Права Црна Гора 🤡 и видимо само да је конвертовао матерњи језик из "црногорског" на претходном попису 2011. у српски🤡
*Ако моћна Права Црна Гора (1,1% у коалицији са Дајком и Вукшићем) не промијени Устав 🇲🇪 неће нико 🤣🙈🤣🙈 Баш генијалан стратешки потез Милана Кнежевића да са Марком склопи споразум🤣🤡🤣...
Pogledajte prilog 1468497

E, al' vidi ovo čudo, Marko se javio,Iz političkog mrtvila, kao da se vratio.Predsjednik Prave Crne Gore, još je tu,A jezik mu promijenjen, kao u stripu.

Prvo crnogorski, sad srpski, kako mu drago,Da li su ga čarobnjaci iz politike preobrazili, ko zna.Ustav nek' mijenjaju, kako Knežević kaže,Možda nešto iskamči, u ovoj političkoj graje.
 

Back
Top