Париз-Сиднеј

Будући експерт

Početnik
Banovan
Poruka
46
занима ме на овако дугачким летовима(преко 15 сати) колико људи чини летачку посаду. на колико сати се мењају пилот и копилот а на колико инжењер лета? мени делује логично да они могу провести максимално 6 сати на дужности, дакле по три пилота, копилота и инжењера за лет из наслова, а шта кажу прописи?

Propisi su prilicno komplikovani, variraju (FAA i JAR se npr razlikuju) i tesko je dati poptpuno precizan odgovor. U svakom slucaju, danas letacku posadu cini skoro iskljucivo par. Inzenjeri leta se mogu naci samo na 747-200 (skoro iskljucivo cargo varijante), kao i 707 i DC-8, barem sto se dugolinijskog saobracaja tice. U savremenim avionima postoji crew rest area i to su uglavnom udobni kreveti, najcesce se nalaze iza cockpita i iznad putnickog dela. Grubo, FAA propisi za dugolinijski saobracaj izgledaju ovako:

maximum 12 sati na duznosti za vreme od 24 sata
maximum 20 sati na duznosti za vreme od 48 sati
1 obavezan slobodan dan u toku nedelje
maximalno 1000 sati naleta u toku kalendarske godine

Mislim da sam negde procitao da se ocekuje poostrenje propisa tokom 2009. godine i da se mnogi tome protive.

значи за ову релацију из наслова би ишла највероватније два пара, ако сам добро разумео?

некако ми је то ризично да смена траје 12 сати. да ли је тако и за путнички саобраћај?

значи за ову релацију из наслова би ишла највероватније два пара, ако сам добро разумео?

некако ми је то ризично да смена траје 12 сати. да ли је тако и за путнички саобраћај?

Da, dva para, znaci dva kapetana (PIC) i dva, najcesce, prva oficira...naravno, moze da bude i vise od dva kapetana samo mora da se zna ko je PIC (Pilot In Command).

Smena ne traje 12 sati, vec ne sme da se bude na duznosti vise od 12 sati ukupno u toku od 24 sata.

Propisi su prilicno komplikovani, variraju (FAA i JAR se npr razlikuju) i tesko je dati poptpuno precizan odgovor. U svakom slucaju, danas letacku posadu cini skoro iskljucivo par. Inzenjeri leta se mogu naci samo na 747-200 (skoro iskljucivo cargo varijante), kao i 707 i DC-8, barem sto se dugolinijskog saobracaja tice. U savremenim avionima postoji crew rest area i to su uglavnom udobni kreveti, najcesce se nalaze iza cockpita i iznad putnickog dela. Grubo, FAA propisi za dugolinijski saobracaj izgledaju ovako:

Mislim da sam negde procitao da se ocekuje poostrenje propisa tokom 2009. godine i da se mnogi tome protive.

ovo za 1000 sati max godisnje naleta, proveri ponovo :rtfm:

To što si napisao za inžinjere nije tačno. Njih ima skoro svim ruskim avionima (izuzev Tu-204, Tu-334 i Sukhoi Superjet 100). Airbus-ovi avioni nemaju inžinjere, za razliku od nekih Boeing-ovih (707, 727, 747-100, 747-200, 747-300). Od ostalih aviona inženjere imaju DC-10, L-1011 TriStar i DC-8.

Neki mlazni avioni prve generacje (posebno Ruski) imaju i više od 3 člana pilotske posade. Npr. De Havilland Comet ima 4. Stariji ruski avioni mogli su imati dva inženjera leta, radio operatera i navigatora. Takvi su Tu-104, An-124, An-225. Možda ste primetili one staklene nosne kupole na Tu-104, Tu-124, Tu-134. To je, ako niste znali, to je radno mesto navigatora leta. Kakav divan pogled!:super:

Back