Paradajz sos - kako ga spremate?

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
57.474
Naizgled jednostavan ali često potreban side dish - njegovo veličanstvo paradajz sos.

Malopre pričam sa kolegama i ispostavi se da ga svi prave na sasvim drugi način, pa rekoh da pitam kolege kuvare i koleginice kuvarice sa foruma kako ga rade, uz šta ga serviraju, imaju li neki trik?

san-marzano-tomato-sauce-2.jpg

Postan: Propržim crnu luk, dodam praziluk i beli luk. Stavim u to malo brašna, aleve, tucane i nalijem paradajz i malo vode u zavisnosti od toga koliko je koncentrisan paradajz. Ako je svež onda ne dodajem vodu.
Mrsan: Sve isto, samo što umesto praziluka propržim juneće mleveno meso.
Od začina: biber, možda malo bosiljka, vlašca ili majčine dušice.

Poslednja izmena:
I ja volim paradajz sos ali ne znam kako se tačno sprema, ja improvizujem.
Sem toga nikakve koristi od mene i da postavim recept jer ja LUK ne podnosim ni pržen ni kuvan (mogu samo svež da jedem) i iskreno to mi predstavlja baš veliki problem svugde i u skoro svakoj prilici. Svi stavljaju luk u sve maltene.

I ja volim paradajz sos ali ne znam kako se tačno sprema, ja improvizujem.
Sem toga nikakve koristi od mene i da postavim recept jer ja LUK ne podnosim ni pržen ni kuvan (mogu samo svež da jedem) i iskreno to mi predstavlja baš veliki problem svugde i u skoro svakoj prilici. Svi stavljaju luk u sve maltene.
Da, u Srbiji prvo propržiš seckani luk dok ne postane staklast, a onda odlučiš šta ćeš da kuvaš.... xD

Da, u Srbiji prvo propržiš seckani luk dok ne postane staklast, a onda odlučiš šta ćeš da kuvaš.... xD
E jednom sam ja pravio gulaš sa taštom, i to baš dosta ljudi je trebalo da dođe. Tašta iseckala brate jedno kg luka, sreća izašla na trenutak, ja sav luk kroz prozorčić (nisam smeo u kantu, videla bi ) i kad se vratila ja rekoh da ću sam da dovršim.
Ukratko: svi su bili oduševljeni kako sam napravio gulaš, ali najjače kad nisam umro od smeha je to što je tašta rekla: "Pa kažem ja, što više luka" a svi klimaju glavom 😇🤣

Klasican sos od paradajza se pravi ovako:

Ugreje se ulje, pa se doda brasno (npr. 3 varjace), proprzi se uz mesanje do drapkaste boje,
kada brasno zamirise na orasaste plodove.
Tada se doda pola varjacice slatke aleve paprike i odmah nalije paradajz iz flase (cca. 1/2l...)
Po ukusu se doda neki suvi zacin, malcice secera i uz mesanje dokuva dok ne postane gusto...
Moze da se doda kasika guste pavlake...

Servira se uz bareno meso, baren krompir, bareno povrce...
:zbalavi::zbalavi::zbalavi:

E jednom sam ja pravio gulaš sa taštom, i to baš dosta ljudi je trebalo da dođe. Tašta iseckala brate jedno kg luka, sreća izašla na trenutak, ja sav luk kroz prozorčić (nisam smeo u kantu, videla bi ) i kad se vratila ja rekoh da ću sam da dovršim.
Ukratko: svi su bili oduševljeni kako sam napravio gulaš, ali najjače kad nisam umro od smeha je to što je tašta rekla: "Pa kažem ja, što više luka" a svi klimaju glavom 😇🤣
Pa kako si dobio teksturu, miris i gustinu bez luka?

Pravi paradajz sos se pravi samo i jedino kad lično isečeš paradajz. Najukusniji paradajz sos se pravi od stare sorte "sandučar" ili slično i to u sezoni. Alternativa je spremanje sosa u zimnicu u flašama pa po potrebi da se uzima. Bez konzervansa, samo dobro prokuvan i slan.
Recept ide, prvo se malo prokuva ceo paradajz da bi mu se oljuštila tanka kora. Seče se potom na kockice. U posudi se zagreje mast ili ulje, ide klasika crni luk, šargarepa, na kraju čen belog, na samom kraju kašičica ljute tucane i malo bibera. Momentalno se doda isečen paradajz i onda se kuva dok se rasturi. Na kraju razmutiti vrlo malo brašna u vodi i dodati

Зависи који. Да ли онај уз месо и поврће из супе, или прелив за шпагете уз месо, печурке... или као домаћи кечап.
Сваки правим другачије.
Ja sam mislio na onaj koji ide kao prilog uz testenine - konkretno pravio sam njoke i prelivao sosom. Od toga je počela priča, ali svaki recept i iskustvo je dobrodošlo.

Ugreješ masnoću, smanjiš temperaturu, dodaš dobru kašiku brašna i lagano se krčka, više da peni.
Brašno ne sme da potamni ali treba dobro da bude uprženo i ostane belo, to se postiže niskom temperaturom.
Dodati 1/2 kašike ml. Paprike, brzo promešati i naliti malo vode uz mešanje da se ne stvore grudvice.
Naliti kuvanim paradajzom, malo posoliti, dodati pola kašičice šećera i ukuvati.
Ponekada dodam lovorov list ili origano.
Sos treba da ima gustinu jogurta, otprike, hlađenjem se još zgusne.

Ovaj sos može uz sve, može da se ukuvaju pržene ćufte u njemu, da se preliva preko šnicla i pire krompira, najbolne prija uz barenu junetinu i povrće iz supe.
Ovo poslednje je bački ručak ;)

Back