Panoptikon, disciplina i identitet

Poruka
3.798
Ovo je verzije teme s pdf psihologija, tema se uklapa u “Esencijalizam- otkrivanje sebe ili…”
pa stoga ova verzija.

Kratki uvod​

Jeremy Benthamov Panoptikon, zamišljen kao model zatvora zasnovan na stalnoj mogućnosti nadzora, Michel Foucault (Mišel Fuko) koristi kao metaforu za razumevanje disciplinarne moći u modernom društvu. Prema Fukoovoj analizi, nadzor ne deluje prvenstveno kroz otvorenu prisilu, već kroz normalizaciju i internalizaciju društvenih normi, usled čega pojedinci postaju sopstveni nadzornici. Moć se na taj način ne nameće spolja, već se proizvodi unutar subjekta, oblikujući identitet, ponašanje i doživljaj slobode.

Na koji način panoptički nadzor utiče na formiranje identiteta pojedinca u savremenom društvu?

Da li je moguće govoriti o slobodi u društvu u kome je nadzor internalizovan, a prisila nevidljiva?

Da li je savremeni subjekt zaista slobodan, ili samo precizno prilagođen onome što se od njega očekuje?

Može li otpor prema normama ikada biti autentičan, ili je svaka pobuna unapred oblikovana istim sistemom protiv kog se navodno buni?

Da li digitalni nadzor (društvene mreže, algoritmi, ocenjivanje ponašanja) predstavlja novu formu panoptikona ili samo njegovo savršenije ostvarenje?

Da li je društvo bez normalizacije uopšte moguće — ili je svaka zajednica nužno zasnovana na disciplinovanju pojedinaca?

Puna verzija:
Jeremy Bentham je u 18. veku osmislio Panoptikon – model kružnog zatvora sa tornjem u sredini, iz kojeg jedan čuvar može nadzirati sve zatvorenike, dok zatvorenici ne mogu znati da li su u datom trenutku posmatrani. Upravo ta neizvesnost predstavlja ključni mehanizam (samo)regulacije ponašanja: vremenom se zatvorenici počinju ponašati kao da ih čuvar stalno posmatra.

Ovu metaforu Michel Foucault (Mišel Fuko) primenjuje na razumevanje modernog društva. Prema njegovom tumačenju, principi panoptičkog nadzora prisutni su u brojnim institucijama – od škola i bolnica, preko kancelarija, do administrativnih i birokratskih sistema. Kontrola se ne sprovodi otvoreno, već tiho i nevidljivo, što je čini izuzetno efikasnom. Pojedinci vremenom internalizuju nadzor i sami počinju da regulišu sopstveno ponašanje, čak i u odsustvu direktne prisile. Na taj način, pojedinac postaje sopstveni nadzornik i kontrolor.

Disciplinarna moć i proces normalizacije

Disciplinarna moć, u Fukoovom smislu, ne deluje prvenstveno kroz zabrane i kazne, već kroz normalizaciju. Ona podrazumeva uspostavljanje standarda ponašanja, znanja, zdravlja i produktivnosti, prema kojima se pojedinci procenjuju i oblikuju. Institucije definišu šta se smatra “normalnim”, a naučne i stručne discipline poput psihologije, medicine i pedagogije određuju šta je “zdravo”, “inteligentno” i “prilagođeno”.

Vremenom, ljudi počinju da se identifikuju sa tim normama, često potiskujući autentične impulse kako bi se uklopili u očekivane obrasce. Posledica tog procesa može biti osećaj otuđenja, unutrašnje praznine ili gubitka lične slobode. Pojedinac se neprestano meri, procenjuje i klasifikuje, što direktno utiče na identitet, samopouzdanje i osećaj lične vrednosti.

Stres i kognitivno opterećenje stalnog nadzora

Stalni nadzor – bilo da je fizički, digitalni ili internalizovan kroz samonadzor – proizvodi trajno kognitivno opterećenje. Mentalna energija se troši na prilagođavanje pravilima, kontrolu impulsa i izbegavanje grešaka. Takvo stanje može dovesti do hroničnog stresa, iscrpljenosti, anksioznosti i različitih psiholoških i egzistencijalnih simptoma.

Iluzija slobode u disciplinarnom društvu

U disciplinarnom društvu, pojedinac često veruje da je slobodan upravo zato što nema vidljive prisile. Međutim, ta sloboda je ograničena nevidljivim strukturama moći – pravilima, algoritmima, društvenim očekivanjima i normama. Psihološki efekat takvog sistema može biti osećaj nelagodnosti bez jasnog uzroka: granice postoje i oblikuju ponašanje, ali nisu lako prepoznatljive.

U Fukoovom razumevanju moći, identitet nije nešto što pojedinac jednostavno poseduje, već nešto što se neprestano proizvodi – kroz norme, institucije, diskurse i mehanizme nadzora. Panoptikon, u tom smislu, ne oblikuje samo ponašanje, već i način na koji pojedinac razume sebe.

Imitacija i otpor kao oblici iste strukture moći

U tom svetlu, imitacija i otpor predstavljaju dva načina na koja se moć manifestuje. Iako deluju suprotno, oba često potvrđuju isti normativni okvir. Imitacija podrazumeva prilagođavanje i internalizaciju norme, dok otpor funkcioniše kao njena negacija, ali i dalje ostaje definisan u odnosu na nju.

Primeri iz svakodnevnog i digitalnog života

Starleta u štiklama i punk devojka u martinkama na prvi pogled deluju kao suprotnosti, ali obe nose neudobnu obuću kao izraz identiteta. Njihov stil je performativan i oblikovan društvenim kodovima – bilo kroz glamur, bilo kroz njegovu negaciju.

Sličan mehanizam vidljiv je i u primeru oca i dva sina. Jedan sin sledi oca i postaje njegova preslikana verzija, dok drugi zauzima buntovničku poziciju i gradi identitet u suprotnosti prema njemu. Ipak, obojica ostaju “subjekti moći” koja ih oblikuje: prvi kroz internalizaciju norme, drugi kroz njeno odbacivanje. Čak i odbacivanje norme potvrđuje njeno prisustvo, jer se identitet u oba slučaja gradi u odnosu na nju.

Ovaj obrazac jasno se prepoznaje i u digitalnom prostoru. Influenser koji objavljuje “savršene” fotografije tela, hrane i vežbanja deluje u skladu sa dominantnim standardima lepote i zdravlja koje promoviše industrija. Njegovo ponašanje oblikovano je stalnim panoptičkim nadzorom – lajkovima, komentarima i brojem pratilaca. Sa druge strane, osoba koja se aktivno bori protiv “savršenog” izgleda, objavljujući “realistične” fotografije i kritikujući industriju, i dalje gradi identitet u odnosu na normu koju odbacuje.

Imitacija i negacija tako ostaju deo iste strukture moći, potvrđujući njenu sveprisutnost i efikasnost.

Puna verzija:
Jeremy Bentham je u 18. veku osmislio Panoptikon – model kružnog zatvora sa tornjem u sredini, iz kojeg jedan čuvar može nadzirati sve zatvorenike, dok zatvorenici ne mogu znati da li su u datom trenutku posmatrani. Upravo ta neizvesnost predstavlja ključni mehanizam (samo)regulacije ponašanja: vremenom se zatvorenici počinju ponašati kao da ih čuvar stalno posmatra.

Ovu metaforu Michel Foucault (Mišel Fuko) primenjuje na razumevanje modernog društva. Prema njegovom tumačenju, principi panoptičkog nadzora prisutni su u brojnim institucijama – od škola i bolnica, preko kancelarija, do administrativnih i birokratskih sistema. Kontrola se ne sprovodi otvoreno, već tiho i nevidljivo, što je čini izuzetno efikasnom. Pojedinci vremenom internalizuju nadzor i sami počinju da regulišu sopstveno ponašanje, čak i u odsustvu direktne prisile. Na taj način, pojedinac postaje sopstveni nadzornik i kontrolor.

Disciplinarna moć i proces normalizacije

Disciplinarna moć, u Fukoovom smislu, ne deluje prvenstveno kroz zabrane i kazne, već kroz normalizaciju. Ona podrazumeva uspostavljanje standarda ponašanja, znanja, zdravlja i produktivnosti, prema kojima se pojedinci procenjuju i oblikuju. Institucije definišu šta se smatra “normalnim”, a naučne i stručne discipline poput psihologije, medicine i pedagogije određuju šta je “zdravo”, “inteligentno” i “prilagođeno”.

Vremenom, ljudi počinju da se identifikuju sa tim normama, često potiskujući autentične impulse kako bi se uklopili u očekivane obrasce. Posledica tog procesa može biti osećaj otuđenja, unutrašnje praznine ili gubitka lične slobode. Pojedinac se neprestano meri, procenjuje i klasifikuje, što direktno utiče na identitet, samopouzdanje i osećaj lične vrednosti.

Stalni nadzor – bilo da je fizički, digitalni ili internalizovan kroz samonadzor – proizvodi trajno kognitivno opterećenje. Mentalna energija se troši na prilagođavanje pravilima, kontrolu impulsa i izbegavanje grešaka. Takvo stanje može dovesti do hroničnog stresa, iscrpljenosti, anksioznosti i različitih psiholoških i egzistencijalnih simptoma.

U disciplinarnom društvu, pojedinac često veruje da je slobodan upravo zato što nema vidljive prisile. Međutim, ta sloboda je ograničena nevidljivim strukturama moći – pravilima, algoritmima, društvenim očekivanjima i normama. Psihološki efekat takvog sistema može biti osećaj nelagodnosti bez jasnog uzroka: granice postoje i oblikuju ponašanje, ali nisu lako prepoznatljive.

U Fukoovom razumevanju moći, identitet nije nešto što pojedinac jednostavno poseduje, već nešto što se neprestano proizvodi – kroz norme, institucije, diskurse i mehanizme nadzora. Panoptikon, u tom smislu, ne oblikuje samo ponašanje, već i način na koji pojedinac razume sebe.

Imitacija i otpor kao oblici iste strukture moći

U tom svetlu, imitacija i otpor predstavljaju dva načina na koja se moć manifestuje. Iako deluju suprotno, oba često potvrđuju isti normativni okvir. Imitacija podrazumeva prilagođavanje i internalizaciju norme, dok otpor funkcioniše kao njena negacija, ali i dalje ostaje definisan u odnosu na nju.

Primeri iz svakodnevnog i digitalnog života

Starleta u štiklama i punk devojka u martinkama na prvi pogled deluju kao suprotnosti, ali obe nose neudobnu obuću kao izraz identiteta. Njihov stil je performativan i oblikovan društvenim kodovima – bilo kroz glamur, bilo kroz njegovu negaciju.

Sličan mehanizam vidljiv je i u primeru oca i dva sina. Jedan sin sledi oca i postaje njegova preslikana verzija, dok drugi zauzima buntovničku poziciju i gradi identitet u suprotnosti prema njemu. Ipak, obojica ostaju “subjekti moći” koja ih oblikuje: prvi kroz internalizaciju norme, drugi kroz njeno odbacivanje. Čak i odbacivanje norme potvrđuje njeno prisustvo, jer se identitet u oba slučaja gradi u odnosu na nju.

Ovaj obrazac jasno se prepoznaje i u digitalnom prostoru. Influenser koji objavljuje “savršene” fotografije tela, hrane i vežbanja deluje u skladu sa dominantnim standardima lepote i zdravlja koje promoviše industrija. Njegovo ponašanje oblikovano je stalnim panoptičkim nadzorom – lajkovima, komentarima i brojem pratilaca. Sa druge strane, osoba koja se aktivno bori protiv “savršenog” izgleda, objavljujući “realistične” fotografije i kritikujući industriju, i dalje gradi identitet u odnosu na normu koju odbacuje.

Imitacija i negacija tako ostaju deo iste strukture moći, potvrđujući njenu sveprisutnost i efikasnost.
Што би рекао својевремено мој водник за стражу у касарни:
”Не чува стражу пушка, него страх!”

Kad god sam svesna da sam pod nekim nadzorom, mnogo sam sklonija da napravim greške koje inače ne bih.
U mom svetu ne postoji eksterno disciplinovanje, već samo moje lično nivelisanje svog delovanja u društvu. Drage volje mogu da napustim sistem koji mi ne odgovara, ili da ga prekrojim u svojoj glavi da mi ipak odgovara radi egzistencijalnih pitanja. Nisam ulizica, ne strepim od autoriteta, ali imam uvek dozu poštovanja prema pretpostavljenima čak i kad prelaze neke granice u pretpostavljanju. Vidim i shvatam frustracije većine oko sebe i prema tome prihvatam.
Moj nadzornik je od moje 8. godine, ničim pozvana ni izazvana, postala moja maćeha. Odupirala sam joj se i kao mala, i kao tinejdžer, i kao adolescent. Sad žena shvata da mi ne može ništa, pa prede kao mačka. Nema više skakanja po glavi ni oko čega. Ima samo pretenzija da mi uzima neki porez, tj. da joj dobrovoljno dam ponekad neki dinar.

Kad god sam svesna da sam pod nekim nadzorom, mnogo sam sklonija da napravim greške koje inače ne bih.
U mom svetu ne postoji eksterno disciplinovanje, već samo moje lično nivelisanje svog delovanja u društvu. Drage volje mogu da napustim sistem koji mi ne odgovara, ili da ga prekrojim u svojoj glavi da mi ipak odgovara radi egzistencijalnih pitanja. Nisam ulizica, ne strepim od autoriteta, ali imam uvek dozu poštovanja prema pretpostavljenima čak i kad prelaze neke granice u pretpostavljanju. Vidim i shvatam frustracije većine oko sebe i prema tome prihvatam.
Moj nadzornik je od moje 8. godine, ničim pozvana ni izazvana, postala moja maćeha. Odupirala sam joj se i kao mala, i kao tinejdžer, i kao adolescent. Sad žena shvata da mi ne može ništa, pa prede kao mačka. Nema više skakanja po glavi ni oko čega. Ima samo pretenzija da mi uzima neki porez, tj. da joj dobrovoljno dam ponekad neki dinar.
Foucaltov-a poenta je da disciplinarna moc nije monolitna vec da evoluira i da je zapravo internalizovana zapravo efikasnija od ocigledne i prisilne, kazes da u tvom svetu ne postoji eksterno disciplinovanje, vec samo licno nivelisanje, tu se zapravo vidi upravo mehanizam internalizacije: normu/pravila ne mora vise da sprovodi spoljasnji autoritet, jer je pojedinac vec razvio sopstvene kriterijume prilagodjavanja (takodje izlaska iz sistema ili njegovog "prekrajanja" u glavi pa i odluka da se sistem napusti ili reinterpretira ostaje reakcija na postojecu strukturu moci, a ne egzistencija izvan nje),
u slucaju macehe nekad je otpor bio direktan i otvoren, dok se danas odnos promenio- struktura nije nestala, su se pozicije moći pomerile. Nadzor nema istu formu- ali njegov trag ostaje u svesti (i pregovorima), i pokazujei kako se transformisu, umesto da nestanu.

Kada kazes da pod svesnim nadzorom gresis vise to pokazuje da nadzor ne proizvodi uvek samo "disciplinovano" ponasanje, vec i napetost, kognitivno opterecenje i otpor. Disciplinarna moc, panoptikon stvara sistem, okruzenje u kojem ljudi oblikuju svoje ponasanje prema onome sto se smatra "normalnim" ili ocekivanim.

Nikad neću biti "normalna i očekivana" persona.
Neočekivano ću doći na naplatu svima koji su me izmaltretirali.
Nema autoriteta iznad Boga.
Bog će sve to rešiti bez da ja uopšte razmišljam.
Mene neko da disciplinuje? Pa, to nije bilo. Divlja sam priroda. Mogu nekom da se naklonim i odlučim da treba da se srozavam/uzvisujem, a da mene kao "gotov proizvod" sad neko menja?!" Taj film nema da se gleda.

U čoveku mora da postoji neka ideja o "zajedničkoj dobrobiti" za koju bi se pretpostavka Panoptikona mogla zakačiti...
Mozda, nisam razmisljao iz tog ugla- uvek sam to pripisivao “tribalizmu” ljudskoj snaznok potrebi da pripada zajednici i strahu od odbacivanja (iz kojeg potice i strah od javnog govora)- do relativno nedavno sam covek nije mogao da opstane u svetu i izbacivanje tj biti ostrigovan je znacilo smrt.
Propaganda uspesno koristi tribalizam- npr tzv “FATE” - skracenica za focus, authority, tribalism, emotion odnosno fokus, autoritet, tribalizam/pripadnistvo plemenu, emocije.
Odnosno u praksi to izgleda ovako:
1. Fokus- Npr kreira se nekakva kriza, nekakvo stanje uzbune (prepoznajes situaciju)- ovo se radi zato da se privuce fokus osobe ili grupe
2. Autoritet- U procesu se pojavljuje ili pominje ili anagazuje neki autoritet koji uvek namece sebe kao spasioca ili osobu s resenjem (i polako namece svoj autoritet, preuzima vodstvo)
3. Tribalizam, pripadnost plemenu- u situaciji se subjekti manipulacije polako uvlace u ideju da su deo nekog plemena, grupe koja je u nekakvoj opasnosti- Mi levicari/desnicari, mi Mohijanci ili Shoshoni- poenta je da se subjekt ili subjekti osete kao deo gripe da pocinju da dele identitet
4.Emocije- subjekti ili grupi se evociraju nekake snazne emocije (opasnost, ponos itd…) i na ovaj nacin se moze lako manipulisati osobom jer ona postane deo grupe i to postane deo identiteta;
ova vrsta propafande je neverovatno jaka i ako se dobro primeni- niko nije otporan na nju.

Mozda, nisam razmisljao iz tog ugla- uvek sam to pripisivao “tribalizmu” ljudskoj snaznok potrebi da pripada zajednici i strahu od odbacivanja (iz kojeg potice i strah od javnog govora)- do relativno nedavno sam covek nije mogao da opstane u svetu i izbacivanje tj biti ostrigovan je znacilo smrt.
Propaganda uspesno koristi tribalizam- npr tzv “FATE” - skracenica za focus, authority, tribalism, emotion odnosno fokus, autoritet, tribalizam/pripadnistvo plemenu, emocije.
Odnosno u praksi to izgleda ovako:
1. Fokus- Npr kreira se nekakva kriza, nekakvo stanje uzbune (prepoznajes situaciju)- ovo se radi zato da se privuce fokus osobe ili grupe
2. Autoritet- U procesu se pojavljuje ili pominje ili anagazuje neki autoritet koji uvek namece sebe kao spasioca ili osobu s resenjem (i polako namece svoj autoritet, preuzima vodstvo)
3. Tribalizam, pripadnost plemenu- u situaciji se subjekti manipulacije polako uvlace u ideju da su deo nekog plemena, grupe koja je u nekakvoj opasnosti- Mi levicari/desnicari, mi Mohijanci ili Shoshoni- poenta je da se subjekt ili subjekti osete kao deo gripe da pocinju da dele identitet
4.Emocije- subjekti ili grupi se evociraju nekake snazne emocije (opasnost, ponos itd…) i na ovaj nacin se moze lako manipulisati osobom jer ona postane deo grupe i to postane deo identiteta;
ova vrsta propafande je neverovatno jaka i ako se dobro primeni- niko nije otporan na nju.
U svemu sam prepoznao Vučića...:whistling::mrgreen::cool:

Ovo je verzije teme s pdf psihologija, tema se uklapa u “Esencijalizam- otkrivanje sebe ili…”
pa stoga ova verzija.

Kratki uvod​

Jeremy Benthamov Panoptikon, zamišljen kao model zatvora zasnovan na stalnoj mogućnosti nadzora, Michel Foucault (Mišel Fuko) koristi kao metaforu za razumevanje disciplinarne moći u modernom društvu. Prema Fukoovoj analizi, nadzor ne deluje prvenstveno kroz otvorenu prisilu, već kroz normalizaciju i internalizaciju društvenih normi, usled čega pojedinci postaju sopstveni nadzornici. Moć se na taj način ne nameće spolja, već se proizvodi unutar subjekta, oblikujući identitet, ponašanje i doživljaj slobode.

Na koji način panoptički nadzor utiče na formiranje identiteta pojedinca u savremenom društvu?

Da li je moguće govoriti o slobodi u društvu u kome je nadzor internalizovan, a prisila nevidljiva?

Da li je savremeni subjekt zaista slobodan, ili samo precizno prilagođen onome što se od njega očekuje?

Može li otpor prema normama ikada biti autentičan, ili je svaka pobuna unapred oblikovana istim sistemom protiv kog se navodno buni?

Da li digitalni nadzor (društvene mreže, algoritmi, ocenjivanje ponašanja) predstavlja novu formu panoptikona ili samo njegovo savršenije ostvarenje?

Da li je društvo bez normalizacije uopšte moguće — ili je svaka zajednica nužno zasnovana na disciplinovanju pojedinaca?

Delimično se slažem da panoptički nadzor oblikuje identitet tako što pojedince pretvara u sopstvene nadzornike. Ljudi su uvek bili sopstveni nadzornici. To je cena posedovanja mozga koji može da predviđa, da se seća i da uči iz posledica. Ne vidim razlog da ovu staru činjenicu smatramo nečim radikalno novim.
Ali onda moram da pitam, u odnosu na šta tačno merimo gubitak slobode? U odnosu na koje istorijsko ili psihološko stanje koje je ikada zaista postojalo?

Kažeš da je prisila danas nevidljiva i internalizovana. Naravno da jeste. Ali ako je svaka internalizacija automatski porobljavanje, onda sloboda nikada nije ni bila opcija za bića poput nas. Međutim, slobodu ne treba da tražimo u odsustvu uzroka, već u sposobnosti da razloge razumemo, vagamo i po njima postupamo..Zato se ne bih pitao da li je savremeni subjekt zaista slobodan ili samo prilagođen, jer to je lažna dilema. Prilagođenost je uslov slobode, a ne njena negacija. Pitanje je da li imamo kognitivne alate da prepoznamo kada nam norme pomažu, a kada nas vode u ćorsokak.

Otpor? Ako se pod tim misli na neku mitsku, čistu pobunu izvan svih diskursa, takva stvar nikada nije postojala. Ali ako se misli na sposobnost da preispitamo pravila igre i da ih menjamo iznutra, onda je to nešto što ljudi rade stalno.

Što se tiče digitalnog nadzora, ne vidim svemogućeg stražara u kuli. Postoje loše dizajnirani sistemi koji eksploatišu predvidive slabosti ljudske psihologije i tu ne treba genealogija sumnje, već bolja kognitivna pismenost i pametnija institucionalna rešenja.

Ideja društva bez normalizacije mi zvuči kao ideja jezika bez gramatike. Možemo sanjati o njemu, ali ne možemo u njemu govoriti niti u njemu živeti.
E, sad pitam: ako odbacimo sve norme zato što su proizvod moći, po kom kriterijumu ćemo uopšte znati da je neki oblik nadzora loš, a neki prihvatljiv?

E, sad pitam: ako odbacimo sve norme zato što su proizvod moći, po kom kriterijumu ćemo uopšte znati da je neki oblik nadzora loš, a neki prihvatljiv?
Nigde se ne govori da treba odbaciti sve norme, niti da su sve norme porobljavajuce- radi se o tome pre svega da se prepoznaje kako funkcionisu strukture moci, odnosno napravio bih delomicnu analogiju s C.G. Jungovom radom na senci- cilj je pre svega da se stvari iz podsvesti dovedu u svest- i samim time si vise u kontroli i manje podlozan manipulaciji.

da malo stavimo vestacku inteligenciju, kao orudje u nasim rukama, moze?

Ideja da Bog sve vidi (sveznanje) stoljećima je služila kao moralni kompas, ali iz perspektive psihologije, taj koncept stvara specifično kognitivno opterećenje. Kada vjerujete u stalnu prisutnost promatrača (bilo da je to Jahve, Svevišnji ili Ha-Satan kao tužitelj), vaš mozak radi u stanju trajnog "nadzora".
Evo kako to utječe na kogniciju:
  • Efekt Panoptikuma: Psihološki, ovo je slično konceptu Panoptikuma Jeremyja Benthama, gdje zatvorenici ne znaju gleda li ih stražar, pa se stalno ponašaju kao da su pod nadzorom. To troši mentalnu energiju na samoregulaciju i stalno preispitivanje vlastitih misli (ne samo djela).
  • Kognitivni napor: Stalni osjećaj nadzora povećava razinu kortizola i aktivira amigdalu. Umjesto da mozak fokusira resurse na kreativnost ili rješavanje problema, dio kapaciteta uvijek je zauzet "unutaršnjom policijom" koja provjerava jesu li misli u skladu s božanskim očekivanjima.
  • Moralna tjeskoba: Za razliku od ljudskog nadzora, Božji nadzor prodire u "dušu živu" (Post 2,7). To stvara opterećenje jer nema privatnosti čak ni u vlastitom umu, što može dovesti do vjerskog opsesivno-kompulzivnog poremećaja (skrupuloznosti).
Paradoks olakšanja:
Zanimljivo je da za mnoge vjernike ovo opterećenje prelazi u olakšanje. Ako je promatrač Jahve (Bog koji voli), tada kognitivni teret "nošenja samoga sebe" prelazi na Boga. Umjesto straha od nadzora, javlja se osjećaj sigurnosti jer "Onaj koji je oblikovao prah" razumije čovjekovu slabost.
Smatrate li da je ovaj osjećaj stalnog nadzora kroz povijest više služio kao alat društvene kontrole ili kao metoda za razvoj osobne discipline?

Međutim, slobodu ne treba da tražimo u odsustvu uzroka, već u sposobnosti da razloge razumemo, vagamo i po njima postupamo.
apsolutno!
ja sam odavno na to uzrok vs razlog razmisljao, samo u religioznoj konotaciji, i onda podela: mi vs oni https://forum.krstarica.com/threads/dalekoistocne-religije-hinduizam-budizam-taoizam.5512/post-83999
- njihov fokus ka uzroku (a ne razlogu, cime preferiraju tupavost, a ne bistrinu, što je i osnovni razlog da je kolevka nauke zapad) jer su usmereni ka traženju uzroka mireci se sa bilo kakvim posledicima, mireci se sa samim sobom eliminacijom vlastite odgovornosti, gradeci sami sebe posledicom;
- a mi znamo sve uzroke,
.Zato se ne bih pitao da li je savremeni subjekt zaista slobodan ili samo prilagođen, jer to je lažna dilema. Prilagođenost je uslov slobode, a ne njena negacija. Pitanje je da li imamo kognitivne alate da prepoznamo kada nam norme pomažu, a kada nas vode u ćorsokak.
ako samo funkcionisemo u zadatom domenu, onda je to corsokak, a ako strukturisemo, gradimo, onda je nebo granica, dakle, pitanje je ambicije, domena, da li nam je zadat, ili ga tek zadajemo mi, slobodni, a ko bi drugi?

dakle, da se manemo prvobitnog uzroka, a da razlozno razlozimo, obrazlozimo razlog naseg postojanja, sto rekoh kolegi @Banovic Strahinja , da sazna zasto, a ne kako, sada mu samo ponovih to isto

Poslednja izmena:
napravio bih delomicnu analogiju s C.G. Jungovom radom na senci- cilj je pre svega da se stvari iz podsvesti dovedu u svest- i samim time si vise u kontroli i manje podlozan manipulaciji.
po toj analogiji proizilazi da je podsvest kontrolni mehanizam... sa kojom kvantifikujemo svest - znaci., po meni, sve pogresno, nema sta da se prcka po podsvesti, pa ni po svesti, ili jesi, ili nisi svestan necega, da ili nel isto ti rekoh za prosvetljenje, ili jesi ili nisi prosvetljen, pa za religiozne, ili je neko svet ili nije, ne moze biti vise ili manje, nema svetijih, jer Bog Duha ne daje na meru, vec ili jesi ili nisi
kod manipulacije, povodom necega konkretno, ili jesi, ili nisi izmanipulisan, kada placas karticima, ne brojis kusur, nema mogucnosti da si zakinut :mrgreen: nema kusura, nema ni zvake umesto kusura

Back