Palme koje hodaju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
332.949
shutterstock_1379591138-1-1-1-1-1-1-1.jpg


Mit je drveće koje govori, koji je stvorio J.R.R. Tolkin u “Gospodaru prstenova“. “Palme koje hodaju“ su stvarne i polako se kreću svojim korenima u potrazi za boljom pozicijom da dobiju sunčevu svetlost.U pitanju su palme sa korenjem nalik stubovima izdugnutim visoko iznad tla u džunglama Centralne i Južne Amerike latinskog naziva Socratea exorrhiza.Tokom decenija, pokretanje ovih stabala bila je tema debate među naučnicima. Biolog Gerardo Avalos, direktor Centra za istraživanje održivog razvoja Kostarike, 2005. je rekao da su šetnje drvećem samo mit, jer im korenje ne dozvoljava da se pomeraju, a deblo je i dalje na istom mestu.

Međutim, paleobiolog Peter Vršanski sa Instituta za nauku o Zemlji Bratislavske akademije nauka je 2015. godine tvrdio da je sam posmatrao i zabeležio ovu pojavu.
Kako je objasnio za Bi-Bi-Si, ova vrsta palme „šeta” uz pomoć korena.

Kako tlo erodira, socratea ekorrhiza proizvodi nove i dugačke korene koje traže čvrsto tlo. Koreni mogu doseći do 20 metara.
Nakon što se koreni slegne u novo zemljište, drvo se naginje ka novom mestu u procesu koji može da traje i do dve godine.

One "jure" sunčevu svetlost kroz šumu koristeći desetak stubastih korena koji izviru iz njihovih uzdignutih stabala.
Staro korenje takođe izlazi iz zemlje i kreće se napred. Na ovaj način traži sunčevu svetlost i čvršće tlo u trci za opstanak.

Međutim, šta tačno omogućava ovu magiju, nauci još nije poznato. Biolozi kažu da im koren omogućava da bolje podupire i stabilizuje stabljiku,
tako da mogu dostići veću visinu, a samim tim i više sunca, ali još nije poznato koje im specifično svojstvo omogućava kretanje

palme-koje-hodaju.jpg


(B92 i ostali mediji )
 

Back
Top