Pada li vlada sad za vikend?

Dust

Domaćin
Banovan
Poruka
4.184
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=11&nav_category=11&nav_id=492308

Beograd -- Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac izjavio da smatra da će "vlada preživeti" uprkos problemima, ali je rekao i da je neizbežna promena ritma i nova energija.

On je u Vestima B92 rekao da DS nema "apsolutnu vlast" u državi, iako je najodgovornija članica vladajuće koalicije.

Ipak, on nije želeo da govori o eventualnim kadrovskim promenama.

"Demokratska stranka je najodgovornija, ali nema apsolutnu vlast. Pogledajte gde su novac, infrastruktura, policija", rekao je Šutanovac, aludirajući da te resore drže druge stranke, Socijalistička partija Srbije i G17 plus.

Šutanovac, koji je ministar odbrane, rekao je da je Srbiji potrebna reforma poreskog sistema.

Štrajkuju zaposleni u javnom sektoru, ali ne i oni koji rade za minimalac u privatnom sektoru, što pokazuje da se novac isplaćuje i "u kovertama", rekao je Šutanovac navodeći razloge za reformu poreskog sistema.

Upitan da li je normalno da ministar ekonomije Mlađan Dinkić bojkotuje sednice vlade, on je rekao da smatra da to Dinkić ne čini, ali se složio da u slučaju da to stvarno radi, to ne bi bilo normalno.

Šutanovac tvrdi da su odnosi u vladajućoj koaliciji "korektni" i da nije tačno da odluke umesto premijera Mirka Cvetkovića donosi predsednik Srbije Boris Tadić.

Podsetimo, Dinkić je juče rekao da umesto premijera odluke donosi predsednik Srbije i da koalicioni partneri G17 plus postavljaju "poltrone" i nesposobne ljude na rukovodeća mesta.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=11&nav_category=11&nav_id=492270

G17 plus ponovo u "ulozi potresa"

Beograd -- U svim vladama nakon 5. oktobra, G17 plus je imao ministre. Lider stranke Mlađan Dinkić ponovo pokretač procesa koji mogu dovesti do krupnih promena u vlasti.
'Teško zamisliti da Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković ostanu zajedno u Vladi'
Jedino je Vojislav Koštunica odlučio da raspusti svoju drugu vladu, dok kabinet Mirka Cvetkovića polako postaje najdugotrajnija vlade.

Da li je to bila samo koincidencija ili sračunata politička akcija, tek G17 plus je dva puta bio zaslužan za prevremen prekid mandata Vlada.

2003. kada je posle ubistva premijera Zorana Đinđića rekonstruisana vlada na čije čelo dolazi Zoran Živković, G17 plus i demokrate otvoreno se sukobljavaju posle smene Mlađana Dinkića sa funkcije guvernera Narodne banke Srbije. Afera Bodrum, odnosno glasanje iz Turske za smenu Dinkića, dovelo je do neizbežnog raspleta.

Demokratska stranka gubi vlast na izborima 2003, a DSS Vojislava Koštunice formira novu vladu u koju ulazi G17 plus. Posle dve godine, iz Nemanjine ponovo odlazi G17 plus, nezadovoljna prekidom pregovora sa Evropskom unijom.

Evropska unija kao zajednički cilj tada je pomirila demokrate i G17 plus. Posle izbora 2007. zajedno ulaze u vladu i to sa Koštunicom na čelu. Nisu izdržali zajedno ni godinu dana, Koštunica raspušta kabinet zbog odnosa prema Kosovu i EU.

Dobri odnosi u drugoj Koštuničinoj vladi doveli su do toga da demokrate i G17 plus zajedno nastupe na izborima 2008, kada osvajaju većinu u parlamentu. Kabinet Mirka Cvetkovića je do nedavno, kada je Mlađan Dinkić tražio smenu državnog sekretara u ministarstvu finansija, vladao bez većih unutrašnjih sukoba.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da ministar ekonomije Mlađan Dinkić kritikama na račun rada Vlade Srbije, želi da trgne vladajuću koaliciju i da se izbori za rekonstrukciju za kakvu se zalaže.

"On zapravo pre svega želi da izazove neku vrstu politickog šoka u vladajućoj koaliciji i da ih mobiliše za poslednju deonicu koja im je ostala, ali je spreman da ide do kraja. Poznat je kao neko ko je voljan ili ume da zapreti i uveri svoje partnere da će da ide do kraja i oni se uvek povuku. Tako se povlačio Košutnica i demokrate i on to ume da odigra. Iz nekog razloga, svako trepne u tom odmeravanju sa njim", rekao je Vukadinović za B92.

Osvrćući se na njegovu izjavu da odluke donosi predsednik Srbije Boris Tadić, a ne premijer Mirko Cvetković, Vukadinović je istakao da Dinkić nije rekao "ništa što nije tačno" niti "nešto što se već ne zna".

"Ali se postavlja pitanje zašto u ovom tenutku i na način nakon kojeg je teško zamisliti da i on i premijer Mirko Cvetković ostanu na istom mestu", naveo je Vukadinović za Betu.

"U ovom trenutku mislim da je najizgledniji dogovor oko rekonstrukcije a tek onda na drugom mestu Dinkićevo povlačanje iz koalicije i treće pad vlade i novi izbori", naveo je on.
 

Top