Pad telekomovog monopola

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
Tender za drugog operatera fiksne telefonije za mesec danaMinistarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je da bi tender za drugog operatera fiksne telefonije trebalo da bude raspisan u narednih mesec dana i da će cela procedura biti završena do Nove godine.

Matićeva je istakla da je juče na sednici vlade donet zaključak o liberalizaciji fiksne telefonije, odnosno za otpočinjanje procesa izdavanja druge licence i da je predviđeno da posle vladinog zaključka nadležni ministar za telekomunikacije donese pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje licence, koji će biti donet u toku iduće nedelje.

"Biće ponuđena jedna licenca za operatera fiksne telefonije bez početne cene, odnosno cena će biti slobodno formirana na osnovu ponude zainteresovanih ponuđača, a onda će se sa onima koji najviše ponude ući u proces aukcije", rekla je Matićeva.
Ona je izrazila očekivanje da će se operatori koji su već prisutni na našem telekomunikacionom tržištu prijaviti i za ovu uslugu.
"Predviđeno je da se radi na postojećoj infrastrukturi, kako bi operater koji je dobio licencu mogao odmah da počne da nudi svoje usluge, a pošto je izgradnja telekomunikacione infrastrukture u našoj zemlji slobodna, što znači da svako može da gradi infrastrukturu, pretpostavlja se da će doći do izgradnje neophodnih kablova", ukazala je ministarka.

Ona je izrazila očekivanje da će konkurencija u toj oblasti dovesti do poboljšanja usluga, veće rasprostranjenosti fiksne telefonije, ali i do velikog broja različitih paketa usluga, koji će biti ponuđeni korisnicima u skladu sa njihovim potrebama.
"To je nešto slično kao što sada imamo u oblasti mobilne telefonije, gde svako za sebe može da izabere odgovarajući paket", rekla je Matićeva i izrazila očekivanje da će operateri početi da nude pakete fiksne, mobilne telefonije i Interneta, koji će biti pristupačniji nego što je to do sada bio slučaj.
Prema njenim rečima, tendersku proceduru vodi Republička agencija za telekomunikacije, kao što je to bio slučaj i sa mobilnim licencama do sada.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=114915
 

Back
Top