Pad sa bicikla i rana na kolenu i laktu

Veliki pozdrav svima

Ukoliko prilikom pada oderemo kožu sa kolena i lakta, koje preporuke biste dali da rana što pre zaceli, da što pre prođe?

Pre dva dana sam pao sa bicikla, stavio sa zavoje preko rana, ali i dalje nešto curi iz rana jer lakat i koleno se po ceo dan pomera.

Kako što pre zaceliti rane?

Hvala na savetima
non stop su mi kao detetu kolena i laktovi bili u krastama. Vozio sam bajs i stalno padao Č:P
Nisam obraćao pažnju ni dirao uopšte Č:P

Nije pametno cistiti te otvorene rane sa alkoholom,vec sa Jodom.Ima da se kupi u apoteci.Drugo ako nisi iz grada,ili ako si iz predgradja,probaj nadji neku livadu i sigurno ima Bokvice.Preko Joda stavi bokvicu direktno na ranu i zavi zavojem.Ako primetis na bokvici prasinu,operi je pa onda stavi.To bi bilo najbolje ujutru ubrati kada je rosa,jer je rosa cistija od vode iz vodovoda.Kada prenoci,sutradan uberi i stavi drugu..Tako nekoliko dana,posle pusti ranu da zarasta na vazduhu,jer tako najpre zaraste i cuvaj krastu da ne ogulis pre nego sto sama spadne.

Oprao sam rane i namazao neku kremu koja je protiv infekcija rana. Posle sam previo rane narednog dana.
Imam zavoje na obe rane.
Problem je što se koleno i lakat (pogotovo desni) stalno pomeraju.
Takve Rane ne treba previjati... Ja sam imao sav od 20cm+, nosio sam steznik I zavoj 5 dana posle ponpreporuci lekara skinuo. Jedino sto sam stavljao je onaj flaster koji je protiv oziljaka I ukapirao ds je glupost. Na sredini trece nedelje skinuo savove

Veliki pozdrav svima

Ukoliko prilikom pada oderemo kožu sa kolena i lakta, koje preporuke biste dali da rana što pre zaceli, da što pre prođe?

Pre dva dana sam pao sa bicikla, stavio sa zavoje preko rana, ali i dalje nešto curi iz rana jer lakat i koleno se po ceo dan pomera.

Hvala na savetima
flaster-1.jpg

ako si bas njezan cvjetic
inace ti ne treba nista
malo ce curkati limfa i zacijelice za par dana

inace ti je tema antologijska 😆

Nisu u pitanju obicne ogrebotine već odrana koža (nekih 20 cm na laktu) i rana na kolenu zbog koje jedva hodam, idem deset puta sporije nego inače, a moram da idem da radim. Po prirodi posla moram da hodam.
Možda ako neke od vas sarkastika i cinika i dalje hrane mama i tata ne možete da shvatite šta znači kada si povređen, a sam si u inostranstvu.

Zato i pitam koji je najbrži način da se to zaceli, da zaraste. Da li je bolje pustiti da se sve osuši i bude krasta ili stavljati odmah zavoj. Kada stavim zavoj štitom od infekcije ali stalno nešto curi iz rane, nikako da stvrdne jer nema vazduha.
Kako čistiti rane itd.

Razumem želju pojedinaca da sve i svakoga ismevaju ali ne znam zašto se uopšte javljaju na ovakve teme kada već imaju toliko drugih "antologijskih" tema.

Nisam mogao da idem kod doktora jer sam nedavno preselio u inostranstvo i ovde nemam zdravstveno osiguranje.

Nisu u pitanju obicne ogrebotine već odrana koža (nekih 20 cm na laktu) i rana na kolenu zbog koje jedva hodam, idem deset puta sporije nego inače, a moram da idem da radim. Po prirodi posla moram da hodam.
Možda ako neke od vas sarkastika i cinika i dalje hrane mama i tata ne možete da shvatite šta znači kada si povređen, a sam si u inostranstvu.

Zato i pitam koji je najbrži način da se to zaceli, da zaraste. Da li je bolje pustiti da se sve osuši i bude krasta ili stavljati odmah zavoj. Kada stavim zavoj štitom od infekcije ali stalno nešto curi iz rane, nikako da stvrdne jer nema vazduha.
Kako čistiti rane itd.

Razumem želju pojedinaca da sve i svakoga ismevaju ali ne znam zašto se uopšte javljaju na ovakve teme kada već imaju toliko drugih "antologijskih" tema.

Nisam mogao da idem kod doktora jer sam nedavno preselio u inostranstvo i ovde nemam zdravstveno osiguranje.
zateze te i ok curi pa je nezgodno jer ostavlja fleke, ali ti zapravo nista nece biti
ako te nervira
probaj ovim flasterom u spreju, a znam i da je bio neki drugi sprej slicne namjene za sportiste
mislim da je bio antibiotski
pitaj u apoteci
ne sjecam se kako se zvao

ja sam imala slicnu oderotinu na bedru s vanjske strane
nije bilo zabavno, ali je proslo samo od sebe
nisam zatvarala nicim
zmu je imao isto od pada s bajsa na obe ruke
isto nicim nije pokrivao
samo je proslo

zateze te i ok curi pa je nezgodno jer ostavlja fleke, ali ti zapravo nista nece biti
ako te nervira
probaj ovim flasterom u spreju, a znam i da je bio neki drugi sprej slicne namjene za sportiste
mislim da je bio antibiotski
pitaj u apoteci
ne sjecam se kako se zvao

ja sam imala slicnu oderotinu na bedru s vanjske strane
nije bilo zabavno, ali je proslo samo od sebe
nisam zatvarala nicim
zmu je imao isto od pada s bajsa na obe ruke
isto nicim nije pokrivao
samo je proslo
A to je najgore što stalno curi a ja na poslu nosim belu košulju

a dobro to je bas sranje
probaj naci neki sprej za rane tu u apoteci
ako ima kod nas ima i tu gdje si sigurno neka opcija

https://www.oazazdravlja.rs/ostecena-koza-i-opekotine/7288-silben-nano-repair-sprej-za-rane-125ml
Pogledacu sutra, svakako. Nisam stigao ovih dana jer sam bio prezauzet. Kada završim posao apoteka je zatvorena. Sutra ujutro.
Najgore mi je što koleno ne mogu da savijam pa me to baš usporava.
U svakom slučaju , hvala na savetima

Kako čistiti rane itd.

da li si ti cuo za bolovanje sa obzirom da nisi radno sposoban,ne mozes da hodas ? Otvoris bolovanje, mirujes,rana ce ti zarasti u procesu mirovanja i na vazduhu.Od primanja saveta na forumu nece ti se junacke rane zaceliti i to nemoj da dozivljavas kao ismejavanje.Povredjen si ,bolovanje i mirovanje
To ti nalaze zdrava logika za koju ti nisu potrebni saveti okoline

Pogledacu sutra, svakako. Nisam stigao ovih dana jer sam bio prezauzet. Kada završim posao apoteka je zatvorena. Sutra ujutro.
Zavisi koliko je rana duboka i da li ima upale . Kako sam razumela u pitanju je veća površina ?

Kako čistiti rane itd.

Slikaj ranu pa pošalji , možeš i na pp da bih ti rekla nešto konkretnije

нека буде да си само одерао кожу, па ће већ некако зацелити.
немој да те је блам него покажи у апотеци шта те је снашло,
јер има решења за такве одеротине.

нека ти је срећно, и да чим пре зацели.

Profesionalni vozac bicikla i teski padavicar sa istog....mada iskren da budem sve su bile oderotine, nisam imao , cak ni pri velikim brzinama i teskim padovima, nikakve prelome ili uganuca (ovo je vise zato sto voznja ojaca ligamente pa mozes i da iskrivis gaz a da ti ligamenti zadrze zglob u lezistu)...

Dakle kad se desi pad koji moze da odnese i 50% koze, ali da ptkozno tkivo ne bude u tom procentu osteceno , sto obicno i jeste slucaj....procedura je sledeca..

Operes sapunom, moze deciji on je ph7...
Uklone se sva strana tela, pesak, lisce, drvo...
Kratka dezinfekcija alkoholom neko koristi neko ne....usporava oporavak ali je kao sigurica da nece biti upalnih procesa.
Sada je telo prepuno sukrvice, limfe, i krvavih izvora manjeg inteziteta, jer ako ima da bas lije to je arterijski problem to mora prvo da se resava...
Ali ako ide kap u sekundi na vise mesta, nije strasno..
Uzima se cisti puder, talk, britanski puder za bebe, na kraju moze i oni nasi puderi, ali bolje sto cistiji.
Napuderise se cela povrsina povrede....naravno negde ces odmah da izbije krv i da prokapa, nije strasno , ne mora se tu dodavati dodatno pudera, eventualno jos jedno puderisanje....tj posipanje kao vanilin secer po kolacima...
Moze se koristiti neka gaza kao sredstvo za nanosenje pudera..
Zatim se stavljaju zavoji preko cele povredjene povrsine, tj osoba se uvije u zavoj.
I to je to.
Totalno se moze ignorisati svako pregibanje, pucanje krasti ili bilo cega sto se desava dok se krecete tako mumificirani...
Obavezno proceniti da li da se zavoji menjaju svaki dan, tj odmotati ih pogledati povrsinu , obicno je sva ukrastavljena i i formirana, i ponovo zamotati , pri tome se zavoj treba menjati cesce dok promena pudera iznutra nije potrebna tako cesto.
Promena se vrsi ispiranjem vodom pod mlazom i ponovnim puderisanjem....ako je bas potrebno...

Ali vecina ovih rana ako nije dijabetes ili ako je dete ce vrlo brzo da se sanira do nivoa gde nema gnoja, nego je sve limfa..ili vec pokorica za zarastanje.
Preko 27, zarastanje je 50% sporije, a preko 40 jos 50% sporije...

Ispod 18 godina zarastanje je tako brzo da se moze govoriti o dnevnom zarastanju...
Ne ostaju oziljci...
Sto nije slucaj sa babskim receptima sa kantarionovim uljem i slicnim receptima..

Veliki pozdrav svima

Hvala na savetima
Мени као малом ракије залију и прође о'ма.

Ako je samo povrsinska razderotina, najbrze ce da zaraste bez zavoja.
Povrsinsko je ako se ne sliva krv niz nogu, nego krv ostane tu gde ti je rana.

Dalje, ako zbog prirode posla moras da nosis pantalone preko kolena, ili je rizik da se rana bas zaprlja, onda dok radis nosi zavoj, a kada ne radis, lezi, bez zavoja, i kreci se minimalno.

I ne zavoj na ranu, nego sterilnu gazu, pa preko zavoj.

Ako mnogo peče već danima, onda je infekcija i dobro bi dosao antibiotik (moze cak i mast).

а да још једном прочиташ његов пост, па онда пиши о боловању.
napisao je da radi,ako radi po automatizmu je od prvog dana zdravstveno osiguran i ima pravo na bolovanje makar radio samo jedan dan.Mozda nije osiguran ako radi u Bocvani,ali ako radi na zapadu osiguran je.Jedino ako radi na crno pa to precutkuje.

Back