Pad industrijske proizvodnje 17,4%!

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Pad industrijske proizvodnje 17,4%
11:28 | Izvor: Tanjug
Beograd -- U prvoj polovini godine industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila je pad od 17,4 odsto u odnosu na isti period 2008, navodi Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u junu manja je za 14,1 odsto nego u junu prošle godine, a u odnosu na prosek 2008. godine manja je za 12 odsto.

Posmatrano po sektorima, u junu 2009, u odnosu na isti mesec lane, prerađivačka industrija zabeležila je pad od 19,9 odsto, vadjenje ruda i kamena pad od 5,7 odsto, a proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode rast od 13,4 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, pad u proizvodnji zabeležen je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju - 37,9 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije - 29,9 odsto, kapitalnih proizvoda - 21,5 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju - 8,2 odsto. Rast je zabeležen u proizvodnji energije za 6,5 odsto.

Što se tiče obima industrijske proizvodnje, zabeležen je pad kod 22 oblasti, čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje je 75 odsto, a rast kod sedam oblasti sa učešćem od 25 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u junu u odnosu na jun prošle godine imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, nameštaja, prehrambenih proizvoda i gume i plastike.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u prvih šest meseci 2009. godine u odnosu na isti period prošle godine imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambenih proizvoda, nameštaja i motornih vozila i prikolica.
 

Back
Top