Pad helikoptera sa iranskim predsednikom... - Atentat Mosada?!

Koja teorija vam je najverovatnija?


  • Ukupno glasova
    45

SA 20 GODINA POSTAO TUŽILAC, NA VLAST DOŠAO U VREME NAJVEĆE KRIZE Ko je predsednik Irana Ebrahim Raisi, za kojim TRAGA cela država (FOTO, VIDEO)​


Ministar unutrašnjih poslova Irana, Ahmad Vahidi potvrdio je danas da je helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem navodno imao incident pri sletanja u istočnom Azerbejdžan, dok je opsežna potraga za putnicima u toku.

Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi "Tasnim", dok "Irna" prenosi na da je na teren upućeno 16 spasilačkih ekipa, ali zbog neprohodnosti terena i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno jake magle, akcija traganja i spasavanja će potrajati.
Među putnicima helikoptera, osim Ebrahima Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi agencija "Irna".

Ko je predsednik Raisi i kako je došao na vlast​

Ebrahim Raisi je predsednik Islamske Republike od juna 2021. godine, usled čega je nasledio kolegu Hasana Rohanija, dok je prilikom stupanja na vlast — preuzeo Iran za vreme duboke socijalne krize i ekonomije "zategnute" američkim sankcijama, zbog spornog nuklearnog programa, navodi "Gardijan".
Kada je došao na vlast, kako piše "Skaj njuz", Raisi je naredio pooštravanje zakona o moralu, nadgledao je krvavo gušenje antivladinih protesta.
SAD ga delimično sankcioniše zbog njegove umešanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. godine, na kraju krvavog iransko-iračkog rata, piše "Skaj njuz".
Iran je doživeo talas masovnih protesta izazvanih smrću Mahse Amini u septembru 2022. godine, devojke koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je navodno nosila "neprikladan" hidžab. U martu 2023. godine regionalni rivali Iran i Saudijska Arabija potpisali su iznenadni sporazum kojim su obnovljeni diplomatski odnosi.
Izraelski rat protiv Gaze ponovo je doveo do porasta regionalnih tenzija, a niz eskalacija dovele su do toga da je Teheran lansirao stotine projektila i raketa direktno na Izrael iz Irana u aprilu 2024. godine. Iran je takođe naoružavao Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Raisi, rođen 1960. godine u severoistočnom iranskom svetom gradu Mešhadu, rano je došao do visoke funkcije. Sa samo 20 godina, nakon islamske revolucije 1979. godine koja je srušila monarhiju koju podržavaju SAD, imenovan je za glavnog tužioca grada Karadža, pored Teherana.
Bio je glavni tužilac Teherana od 1989. do 1994. godine, zamenik šefa pravosudne vlasti deceniju od 2004. godine, a potom i državni glavni tužilac 2014. godine.

Prva potvrda Irana​

Podsećamo, stigla je potvrda iz Irana da je danas sa iranskim predsednikom imao navodni "incident pri sletanja", posle otvaranja brane Kiz Kalasi, na kojem je bio prisutan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Raisi i njegova pratnja su se vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno sletanje'' zbog lošeg vremena, prenela je agencija "Tasnim".
- Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju - rekao je Vahidi, ministar unutrašnjih poslova Irana.
Navodi se da su neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.
 
Nemaš ti pojma! Glava Iranske Države je Husein Ibn Ali, Mučenik iz Karbale!
Predsednici se menjaju, ali samo je Jedan što govori u Ime Allahovo!!

bobbycord-meme.gif
 

Back
Top