Pa sta mislite o ovome,nek pogledaju iskusni i neiskusni

zeenmc

Aktivan član
Poruka
1.052
Nesto razmisljam,pocnem da shvatam da programiranje nije tesko samo treba da smislis u glavi kako da ga resis tj.napises trazeni program,(e sam to JE VEOMA TESKO algoritni standardni i kako se bese oni drugi zovu.
Nekapiram u mom slucaju ja ucim C(sam ucim kuci mada idem vanredno da zavrsim 4 godinu tj.nema ko da mi pomogne pa mi ide malo teze nego sto bi inace islo(ja bi se sad uplasio sta bi sve mogao da napisem da ima koda mi pomogne).
U Srednjim i na VETS pretpostavljam i na FAX-u da se uce matrice nizovi,pokazivaci....
Zasto je to bitno da napises program koji je ustanoviti koji je veci broj,od cega se niz sastoji..
Ja sam zagovornik Linux-a i kad otvorim npr. Source Kernel-a (nije bitna verzija)nista nemogu da skontam sta se tu trazi) zar nije bolje da se uci ono sto je zatrebati u zivotu nego nizovi,obim kruga i ostale gluposti.Ponavljam da sam ucim kuci uz pomoc knjiga Lasla Krausa (pa ce mozda neko reci da lupam ko BUDALA),i to ga ucim od Avgusta ove godine.

@zeenmc
Sto rece Incognito, svaka cast onome ko je tacno razumeo sta zapravo hoces.
Ne radi se ovde o tome da ti odredjujes sta je bitno ili nebitno da se uci. I ne uci se to sto pomnjes zbog toga sto je neko smislio za nepotrabno, vec da te postepeno uputi u vode programiranja.
Resavanje prostih zadataka pa prema slozenijim je normalan put.
Kako mislis da uopste budes u mogucnosti da ucis source bilo kog programa, ako neznas osnove? E zato ti treba pocetak od nizova preko baratanja elementima itd...
Tek kada to sve savladas, zacudices se koliko TEK treba da se uci.
Ovako, pitanje/konstatacija ti nije na mestu, pa predlazem da i nadalje ucis dok ne prodjes sve iz te knjige. KAd budes siguran u znanje koje ti ta knjiga moze dati, tada nastavi, videce da JOS ima da se uci, pa JOS i tako podugo.
Ne postoji programer koji zna SVE, uvek se nesto novo pojavi, u sta treba uloziti trud i savladati.
Zelim ti srecu i napredak u ucenju

E sad cu da ti navedem primer
Zavrsio sam pre pola godine Matematicki F. smer racunarstvo. Na fakultetu sam polagao Pascal, C, C++, Javu, Shemu, Lisp, Prolog, Perl, Yacc, Fortran, C za Linux, PHP, XML i jos bar par...
I svaki od njih na nacin koji si ti opisao niz, lista, pokazivac, drvo, graf, objekat ,klasa...

Prvi dan na poslu kazu mi Visual Basic. A ja za njega "nikad cuo".
E sad necu da se hvalim ali naucio sam ga za jedan vikend. I to ne kao Hello world, nego mogu ti napraviti kakvu hoces 2d igricu.
Sad za tebe jedno pitanje. Znas li kako?

Pa tako sto su ti te matrice, nizovi, algoritmi... kao azbuka, dok to ne naucis ti nemozes shvatiti sustinu programiranja, ili jos gore ako neshvatas da ti je ovo osnova, onda bolje idi i citaj Alana Forda, nego da gubis vreme sa Krausom, Cabarkapom, Milicevim .

I kad to shvatis u tri programerska pravca, mislim na proceduralni(C, Pascal), objektno orijentisani(C++, Java..) i funkcionalni(Lisp, Shema..), ne postoji programski jezik koji je vec smisljen ili koji ce tek biti smisljen, na koji se ti neces privici u rekordnom roku.

Tako da ako si resio da postanes programer Uzmi tog krausa i nauci ga napamet, a onda nadji neku zbirku zadataka, i radi dok ti se nesmuci, onda izadji napolje i povracaj, pa se ponovo vrati za kompijuter. I dobro si cuo ne knjigu nego kompijuter. I nemoj da sam ovo pisao za dzabe.

Pa ja sam neiskusan,tako da mozda sam nalupao puno gluposti,nekapiram neke stvari sa C programiranjem.
treba mi naredba koja bi brisala odredjen fajl

Program koji pisem treba da pita za moje ime ako je ime tacno nastavlja se bez brisanja a ako nije onda usledjuje brisanje navedenog fajl-a (putanja fajla se navodi vec u toku pisanja C programa)

c:audio/audio.exe

Imao sam druga sa identicnim problemom. U 4. raz gimnazije je radio VBasic i cudio se sto na faxu radi algoritme za testiranje prostih brojeva, trazi NZD i NZS, al je ocutao i pomisio u sebi: "valjda znaju sta rade, daj da jos malo trpim, pa se posle biti jasno sto se ovo radi". I bilo je tako. Ko sto rece lucass, sad mu je VB i ostalo smesno, tj nema vise prevelike razlike koji prog jez se koristi.

Mada, a sad neka izvinu svi koji ce se prepoznati i uvrediti: kad mi je jedan moj prijatelj (student bez iskustva) rekao da je poenta razumeti algoritme, a prog jez se nauci lako, ja sam mu rekao da se prog jez nauci za najmanje dve godine! To sto znas sintaksu, tipove i kontrolu toka je "vrh ledenog brega" - treba MISLITI NA PROGRAMSKOM JEZIKU, tj onaj kome je isti svaki prog jez kome je skontao sintaksu, nije skontao poentu prog jezika. E sad, neki ljudi i platu zaradjuju nakon sedmodnevnog iskustva sa nekim prog jez, ali to je vec druga prica o nacinu privredjivanja u Srbiji. Inostranstvo je vec druga prica i jako se razlikuje rad nekog ko je tamo i rad nekog ko iz Srbije radi za njih - nama se uvaljuju uglavnom stvari kod kojih cela ova prica nije ni bitna.

Back