Па докле више

gost 279852

Zainteresovan član
Poruka
500
Највише мрзим кад нека конобарица самовољно задржи за себе остатак кусура (Ситна крађа, утаја и превара
Члан 210). Ако је пиће нп 170 дин, ја дам новчаницу од 500, а она ми врати 300 динара. У иностранству се зна да се конобари, собари, и слични, раде за бакшиш. Овде код нас се ради за плату, међутим, мора да се бркне нешто са стране. Већина њих поткрада и своје газде, и то дебело. То што им дотични плаћају по 10 000 дин и нису пријављени, за санкционисање тога постоје одређене институције. Друга ствар, у понеким клубовима, сплавовима, дискаћима, цене одређеног пића варирају од секунде до секунде, тако да прва тура једног истог пива може коштати 150, друга 170, а трећа 200 дин. Одређени конобари користе сваку прилику: клинци, они који су попили, они који су са рибом па неће да се брукају за 50 дин, изгубљени рачун у гужви, итд. Трећа ствар је везана директно за поткрадање газде. Ради се о томе да кад на неким местима наручиш виски од 200 дин, зна се колико се виски точи, добијеш пола тога помешано са 5 коцки леда да се течност подигне, конобар, у сарадњи са шанкером, од 200 направи 400 дин. Да додам, неком можда звучи смешно 50 динара, ал рачунајте колико дотична особа може да згрне тако за један дан, вече, пута икс....

Ко има било шта да дода или одбије од овога....само изволте. :rtfm:

Poslednja izmena:
jao pa valjda im se ostavi, mozes 10 din da joj dash
mada negde valjda i ne
pa moze da joj kaze 200 i vratice mu 300?
cicija :hahaha:
ja ostavim sitnis i u prodavnici a kamoli u kafani
to je i stvar domaceg vaspitanja, bar mislim?
slazem se da ima konobara i konobarica koji deru i to nije u redu, ali ima i cicija oko kojih se obigrava celo vece i ne ostave ni cvonjka. prave stipse!

slazem se da ima konobara i konobarica koji deru i to nije u redu, ali ima i cicija oko kojih se obigrava celo vece i ne ostave ni cvonjka. prave stipse!

Pazi bogati, ne ostavi ni cvonjka, pa cicija i stipsa, a Ti koji ostaviš cvonjak, šta si, velikodušan?
Pa kada još se ispiraju usta sa time kako se ostavljaju cvonjci, da li je to stvar domaćeg vaspitanja?

Кева ми је једном причала да док је била млада и са друштвом у Словенији, бацила је папирић од жваке на улици. У том тренутку, једна словенка се сагиње, узима папирић, прошета једно 20 корака до канте и баци га. Наравно, то није могло да прође без грдње како је то некултурно итд. Колики је стандард у Словенији сада?? Ми у Србији дозвољавамо да нас пљачкају и јашу за наш динар и зато смо ту где јесмо - нигде!

ja radim honorarno za šankom pa mislim da nije ok da si sam uzimaš bakšiš...niti ja to volim da mi urade u kafiću ( mada mi se to nije nikad desilo)
Zna se, kad ti neko plati, vraćaš do dinara osim ako ti naglasi da zaokružiš.Pa kad mu vratim pare, ako ima dobru volju, nek mi ostavi ili za vreme vraćanja kaže ok je.
Nego nešto me začudilo a to je da sam primetila, ne samo na svom slučaju nego i kod kolega i koleginica koji rade sa mnom, bilo za stalno ili kao ja povremeno - da žene ostavljaju veće napojnice...i češće.
A i sama, otkako radim za šankom, uvek ostavljam napojnice. ranije recimo nisam imala taj običaj a sad već mahinalno ostavljam:lol:
osim ako su baš drski.
Što se tiče merenja pića, zato je bolje kad naručuješ na šanku...piće ti se sipa pred očima i nemaš frku oko toga da li će te zeznuti, gledaš šankera i znaš koliko ti se toči.

Ovde je, od samog kusura, mnogo važnije šta možeš da učiniš u takvom slučaju!? U ovoj državi - ništa! Možeš da se svađaš sa kelnerom ili da se ne svađaš.
Kriva je vlast - kao i uvek!
Kada bi se znalo da se zbog nevraćenog kusura gazda kažnjava zatvaranjem kafane (kao što zatvaraju zbog neizdavanja fiskalnog računa) - svi bi vraćali i više nego što treba.
Posle je tvoja volja da li ćeš dati bakšiš ili ne.

Ovde je, od samog kusura, mnogo važnije šta možeš da učiniš u takvom slučaju!? U ovoj državi - ništa! Možeš da se svađaš sa kelnerom ili da se ne svađaš.
Kriva je vlast - kao i uvek!
Kada bi se znalo da se zbog nevraćenog kusura gazda kažnjava zatvaranjem kafane (kao što zatvaraju zbog neizdavanja fiskalnog računa) - svi bi vraćali i više nego što treba.
Posle je tvoja volja da li ćeš dati bakšiš ili ne.

Ta stroga pravila onda prvo primeni na sebe samoga, i kada sledeći put nešto zgrešiš, kazni samoga sebe onako kako to želiš drugome.

Ta stroga pravila onda prvo primeni na sebe samoga, i kada sledeći put nešto zgrešiš, kazni samoga sebe onako kako to želiš drugome.
Zašto da ne?!

Ауууу има стипса које не би дале конобарици ни динара. Фуууј. Змија у џепу, ха.
Treba da razlikuješ da li se nekome daje ili sam uzima. Ako je usluga dobra daje se, ako je loša uzima sam(a) jer inače ne bi dobio/la.

Back