Quantcast

П Е Т Р О В А Р А Д И Н : Барокни градић по угледу на Мон Сен Мишел

Nina

Starosedelac
Supermoderator
Poruka
194.598
Adresa: Beogradska, Petrovaradin 21131Petrovaradinska tvrđava nalazi se u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin, na desnoj obali Dunava i obroncima Fruške gore. Prema ranijim saznanjima, na Petrovaradinskoj tvrđavi prvo ljudsko naselje postojalo je još 4500. godina pre nove ere, ali nakon arheoloških otkrića na samom početku istraživanja istorija ovog prostora pomerena je na period 19.000-15.000 godina pre nove ere.
Ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči - "Petra" na latinskom znači stena, "var" je na mađarskom grad, a "din" na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, "grad na steni čvrst kao vera".


Sadasnja tvrdjava izgradjena je u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Otomanskim carstvom.Kamen temeljac prilikom izgradnje tvrđave položio je austrijski princ Kroj.Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana
. (16533.-1707.), francuskog vojskovođe, arhitekte i pisca.koji nije imao priliku da poseti gradiliste tvrdjave. Građena je u vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla IV, Marije Terezije i Josifa II, po sistemu građenja markiza ... Po ovom sistemu građene su mnoge tvrđave u Evropi, a Petrovaradinska je najveća, prostire se na vise od 110 hektara i naočuvanija je. Posebnost ovog sistema su visoki i strmi bedemi, grudobrani i duboki minirani šančevi, sve opasano vodenim šančevima i kanalima sa pokretnim mostovima, kontrolnim kapijama.Petrovaradinska tvrđava građena je po planovima Kajzersferda i Marsilija a vojni graditelji su bili Vamberg, Gisenbir, Doksat, Manet i Šreder, sve ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine. Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika i domorišta kao i veliki bunar, kao rezerva snabdevanja vodom u slučaju duže opsade tvrđave. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada dobila je naziv Gibraltar na Dunavu.


Tvrđava se sastojala iz dva dela-spoljašnjeg i unutrašnjeg. Glavna kapija spoljašnjeg zida koja je imala mali pokretni drveni most sagrađena je tokom XV veka. Ispred spoljnog zida tvrđave nalazio se dubok rov. Spoljni zid je samo sa istočne strane imao sve polukule ojačane potpornim stubovima. Sagrađeni su bastioni, ravelini i kontragarde na gornjoj tvrđavi, a položeni su temelji stalnih objekata. Sagrađen je novi mostobran i malo utvrđenje na Velikom ratnom ostrvu. Bedemi donje tvrđave ozidani su 1711 godine. Konačan izgled Podgrađe dobija u periodu od 1753. do 1780. godine, kada je definitivno oblikovana Petrovaradinska trvđava i dogradjena Dunavska.
Poznate kapije tvrdjave su:Beogradska Kapija, Molinarijeva Kapija, Kapija Karla VI, Dvorska Kapija, Kapije šančeva i bedema, Leopoldova kapija.Po završetku radova 1780. godine, garnizon Tvrđave je brojao 4000 vojnika naoružanih sa 400 topova i barutnim magacinima koji su mogli da prime 20 tona baruta. Početkom XIX veka Petrovaradinska tvrđava bila je najjača i najsavremenije naoružana tvrđava Austrijske monarhije, Ali, upravo u trenutku kad je konačno završena, okolnosti su se promenile i njena uloga počela je da opada. Petrovaradin tada postaje administrativno-vojni i špijunsko-obaveštajni centar sa vojnom komandom, a Tvrđava postaje predstraža austrijske carevine prema Balkanu. Revolucionarni događaji iz 1848. godine osetili su se i u Petrovaradinu.Garnizon Tvrđave je prešao na stranu revolucionara Lajoša Košuta, pa su kontrarevolucionarne snage pod vođstvom bana Josipa Jelačića otvorile artiljerijsku vatru na grad i gotovo ga potpuno srušile. Između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji na Tvrđavi su smeštene kasarne, Vojno-vazduhoplovna škola i komanda Ratne rečne flotile.Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.
Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival “Exit”.


Zanimljivost:
Veliki filozof Rene Dekart (René Descartes), Josip Broz Tito i nobelovac Ivo Andrić samo su neke od istorijskih ličnost koje su, pre nego što su stekli svetsku slavu, silom ili milom, boravili na Tvrđavi. Dekart se priključio vojsci kao mladić, a njegov puk austrijske vojske, u kojem je bilo dosta najamnika, obreo se u okolini Petrovaradina. Dekart se nije dugo tu zadržao jer su Turci u datom trenutku bili vojnički slabi za napad, a ubrzo je napustio službu vojnog najamnika. U Petrovaradinskoj tvrđavi je nekoliko dana bio zatvoren i Josip Broz Tito, tada austrijski narednik, pošto se bez dozvole udaljio od svoje jedinice. Ivo Andrić je takođe nakratko tokom Prvog svedskog rata bio zatvrenik na Tvrđavi, zbog njegovih javno izrečenih političkih stavova. Na Tvrđavi je, pre odlaska u Rusiju a posle sloma Prvog srpskog ustanka, bio interniran i vožd Karađorđe.
delovi teksta i slike preuzeti sa wikipedije, luftike, novog sada, gastrotube, korso


 

dlugomir

Zaslužan član
Moderator
Poruka
109.019
Ne znam odakle podatak o samo 4000 austrijskih vojnika na Tvrdjavi. Ona je po formaciji trebala da prima 72.000 vojnika koji su bili smesteni pretezno u mrezi podzemnih kanala u 4 nivoa koja je duga skoro 20km. Najveci prostor Tvrdjave zapravo i jeste podzemni i on nekoliko puta prevazilazi ono sto mozete videti spolja. U muzeju na Tvrdjavi mozete angazovati vodica koji ce vam pokazati deo podzemnog prostora.
 

Nina

Starosedelac
Supermoderator
Poruka
194.598
Konačno i moj grad da dobije šansu!!! Najlepši grad i najkulturniji ljudi u Srbiji :cool:
Novi Sad je zasluzio da se pise o njegovim znamenitostima ali da li to treba ja da vam pisem koja nisam novosadjanka ?
Zato dragi moji novosadjani, pisite o svom lepom gradu u kome zivite..a ima toliko toga lepog u Novom Sadu :)
 

aetherius obscuritas

Ističe se
Banovan
Poruka
2.921
Novi Sad je zasluzio da se pise o njegovim znamenitostima ali da li to treba ja da vam pisem koja nisam novosadjanka ?
Zato dragi moji novosadjani, pisite o svom lepom gradu u kome zivite..a ima toliko toga lepog u Novom Sadu :)
ima puno lepog. pogotovo raznoraznog bosonogog sljama koji je juce sisao sa kruske a danas je ponosni "novosadjanin" sa sve svojim bosansko-medvedjim naglaskom :kafa:
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.192
Svi zaboravili na 325. rođendan Petrovaradinske tvrđave
Petrovaradinska tvrđava je u sredu, 18. oktobra napunila 325 godina, ali istoričari, vlast i mediji potpuno su zaboravili da obeleže ovaj datum.

- - - - - - - - - -

NOVI SAD 19.10.2017. | 08:55 > 09:19
Foto: 021.rs

Novosadski informativni portal svake godine podseća na rođendan i prati dešavanja oko "Gibraltara na Dunavu", ali smo ovaj put u sredu izostavili da pomenemo ovaj datum kako bi videli da li će se iko setiti 325. rođendana Tvrđave.

Izuzev nekoliko postova Novosađana na društvenim mrežama, ni u jednom mediju nije bilo pomena ovog važnog datuma, osim ako se izostave rubrike "na današnji dan" na pojedinim srpskim informativnim portalima.

Ovim je ponovo potvrđeno da se vlast, mediji i razna udruženja o jednom od najvrednijih spomenika ne samo u Novom Sadu nego i u ovom delu Evrope sete tek ponekad. Iako je ona objekat pod zaštitom države, u njeno održavanje se ulažu minimalna sredstva. Uglavnom najviše brinu pojedinci koji kao volonteri i dobrovoljci čiste katakombe.

Podsetimo, izradnja Tvrđave počela je 1692. godine, kada je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.
Poznata i kao "Gibraltar na Dunavu", Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa "pijanim satom" na Sat kuli obeležje Novog Sada.

Autor: 021.rs


- - - - - - - - - -

da se ne zaboravi :ok:
 
Top