Quantcast

П Е Т Р О В А Р А Д И Н : Барокни градић по угледу на Мон Сен Мишел

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.192
Барокни градић по угледу на Мон Сен Мишел
Фестивал уличних свирача од 1. до 3. септембра сели се под Петроварадинску тврђаву, а окупиће више од стотину извођача из Србије, региона и света
Аутор: Снежана Ковачевићпетак, 19.08.2016. у 08:15
Оживеће старе петроварадинске улице (Фото С. Ковачевић)


Нови Сад – Може ли Петроварадинска тврђава и њено барокно подграђе постати у будућности оно што је данас француска туристичка атракција Мон Сен Мишел? То мало острво у Нормандији на чијој стени се целом површином уздиже замак и самостан опасано је зидинама и каменим кућама и уједно је историјски градић са великим приходима од туризма. Колико је за Петроварадин далека и бајковита та будућност?

За почетак џез-поп састав из Њујорка
Традиционална фестивалска поворка кретаће се од улице Модене у Новом Саду, преко моста „Дуга“ до подграђа, а предводиће је уметнички двојац „VJ Suave“ из Бразила. Централни догађај свечаног отварања 1. септембра у 19.30 сати биће наступ темпераментног џез-поп састава „Moon Hooch“ из Њујорка. Током три дана наступиће и уметници из Велике Британије, Шпаније, Аустралије, Пољске, Мађарске, Хрватске, као и домаћи извођачи, најавили су организатори из Уметничке асоцијације „Инбокс“.

Али „српски Мон Сен Мишел“ макар је жеља Новосађанина Борислава Боре Бељанског, оснивача Фестивала уличних свирача који ће се први пут после 15 година одржати у петроварадинском подграђу.
Фестивал се сели преко Дунава, из центра Новог Сада претрпаног угоститељским баштама у Петроварадин, где ће од 1. до 3. септембра наступити више од 100 извођача ове врсте уметности из Србије, региона и света.
Тај простор сада оживи једино за време музичког фестивала „Егзит“, када кроз Градић, како га називају мештани, прође на десетине хиљада страних и домаћих гостију. И то је практично све што се тих неколико летњих дана ту дешава – пролазак реке људи који туда иду на концерте.
„Моја супруга је Францускиња, па смо били на полуострву или острву Мон Сен Мишел, светски познатом и по великој разлици у плими и осеци. На врху је самостан и замак са великим просторијама, где је увече игра светла и звука, платите 15-20 евра и погледате, али силаском у подграђе те тврђаве почиње сасвим други живот, са уметничким, туристичким, гастрономским укусима... Наше подграђе такође може да има такву атмосферу – то је барем моја аспирација“, прича Бељански.
Ако Нови Сад, како каже, иде у сусрет европској престоници културе 2021. године, онда треба прећи на дело: „Е ја сам на том делу, тој рампи да се нешто поради око тога и ово је наш допринос“.
Идеја пресељења фестивала у идилично, али оронуло подграђе Петроварадинске тврђаве родила се, према његовим речима, због жеље да се подигне свест о том делу града. „То је огроман задатак. Не можемо га ми поправљати, али желимо да се следеће године фестивал одржи у макар мање руинираном простору“, додаје Бељански.
У оквиру фестивала одржаће се регионални симпозијум „Јавни простор у граду – култура коришћења“ на „Брод театру“ на Београдском кеју. Удружење „Субурбијум“ из Петроварадина окупиће на том скупу 3. септембра стручњаке из Загреба, Ријеке, Љубљане, Котора, Сарајева, Скопља, Београда и Новог Сада. Идеја је да се одговори и на питање да ли „невидљива“ градитељска баштина може да постане видљива.
Из новосадске власти, која помаже одржавање Фестивала уличних свирача, поручују да је за град изузетно важно да има манифестације које оживљавају улице и тргове и чине да културно-уметнички садржаји допру до људи.
„Селидба у градић, у подграђе Петроварадинске тврђаве, сигурно ће бити право освежење. Петроварадинска тврђава је бренд нашег града и уверен сам да ћемо наћи начин да искористимо све њене потенцијале“, изјавио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.


- - - - - - - - - -

http://www.politika.rs/scc/clanak/361709/Barokni-gradic-po-ugledu-na-Mon-Sen-Misel

- - - - - - - - - -

Може ли Петроварадинска тврђава и њено барокно подграђе постати у будућности оно што је данас француска туристичка атракција Мон Сен Мишел?
 

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.421
Sigurno da može. i bolje ...jer nemam pojma za taj Mon Sen a Petrovaradin mi se svidŽa ( kad zaboravim da je to naselje i tvrđava zlotvora koji su rušili srpski grad Novi Sad iz čiste obesti).
Ali ko ih hbe, to je sad ionako naše a topovi na tvrđavi su , ako se ne varam, sada okrenuti prema Pešti a ne prema NS
 

Dragoljub69

Buduća legenda
Banovan
Poruka
26.839
Glavna ideja je da se izmesti saobraćaj iz podgrađa i da podgrađe bude pešačka zona...
To će biti moguće kad Žeželjev most bude gotov i kad se uradi zaobilaznica Petrovaradina za teretni saobračaj!
Naravno,kašnjenje sa Žeželjevim mostom je evidentno kašnjenje radova na zaobilaznici koji nisu ni početi!
Sam most i nema pravu svrhu bez te zaobilaznice!
Beogradske vlasti nisu za to previše zainteresovane-"imaju svoja pametnija" posla...
 

Сале!

Buduća legenda
Poruka
34.474
Glavna ideja je da se izmesti saobraćaj iz podgrađa i da podgrađe bude pešačka zona...
To će biti moguće kad Žeželjev most bude gotov i kad se uradi zaobilaznica Petrovaradina za teretni saobračaj!
Naravno,kašnjenje sa Žeželjevim mostom je evidentno kašnjenje radova na zaobilaznici koji nisu ni početi!
Sam most i nema pravu svrhu bez te zaobilaznice!
Beogradske vlasti nisu za to previše zainteresovane-"imaju svoja pametnija" posla...
не липши магаре до зелене траве
 

SSJ4

Ističe se
Poruka
2.340
Sad kad je grad dobio i titulu prestonice kulture i titulu prestonice mladih, valjda ce drzava da izdvoji neke pare da se obnovi podgradje. I ne samo to; otvaraju se pristupi evropskim fondovima, ali je pitanje da li ce ovi na vlasti to da iskoriste. U Podgradju ima stvarno bisera. Recimo crkva Sv. Juraja. Gradjena od 1701. godine. Prelepa gradjevina. Ali je treba i obnoviti. Nije propala, ali nije ni u punom sjaju. Poplocati sve ulice kamenom kockom, a ne jeftinim behatonom. Toliko kocke su izvadili iz ulica grada da do sad mogu tri podgradja da poplocaju. Evo ove godine su vadili mnogo kocke iz Antona Cehova.
 
Top