Ozbiljno pojeftinjenje komponenti

MisterXp

Primećen član
Poruka
575
Naime, primetio sam u zadnje vreme da su komponente za racunare ozbiljno pojeftinili, primera radi:

Ram koji sam kupio prosle godine koji je kostao 4950 RSD po sticku (kod svercera) je sada 2700 u radnjama. (A u radnjama tad kostao 5700)
SSD od 1TB koji sam platio 11000 RSD je sada 6500
Napajanje koje sam platio 15000 RSD je sada 11000

Nije mi krivo sto sam izgubio na vrednosti tako puno u tako malo vremena, ali sam se prosto iznenadio tim naglim padom. Da li je zbog inflacije pa ljudi manje kupuju ili neceg drugog ne znam, ali mi je drago da vidim da se cene polako kolko tolko vracaju na "staro". Graficke jos donekle vrte tu neku cenu, mada i one brzo padaju zbog opadanja zainteresovanosti ljudi oko kripta. A i nerealnih cena za nove graficke.

Iskreno se nadam ako cene nastavljaju da tone, spremam sledeci build sledece godine.

Niko ne kupuje taj novi škart pa su primorani da spuste cene. Ssd koji sam ja platio 2400 din sada je 1500 din. Ajde ssd još i da kupim stvarno mi je komp ubrzao kao nov u treptaju oka sve odradi. Ali sve ovo ostalo mogu samo gejmerima da uvale. A takvih je izgleda sve manje pocrkali od gladi ili korone.
Mozda su sverceri doprineli padu cena? Ovo su stvarno ozbiljna snizenja, cak u nekim situacijama jeftinije je kupiti u radnji nego kod svereca neke komponente sada... Da nije njih sad bi 1TB kostao 200 evra kakvi su nasi govna...

Nije pojeftinilo nego gubi vrednost izlaskom novih kako ne skapira to
Nije tacno ali si donekle upravu, da, utice izlazak novih i brzih komponenti za pad cena, ali ovo je ozbiljno velika razlika. Cak i nove serije rtx i amd-a padaju u nekim slucajevima i ispod MSRP jer su preterali sa cenama, misleci da ce budale da plate 1500 evra na jednu komponentu. Ovo mora biti neki uticaj pritiska od strane svercera, inflacije i kojekakvih cuda...

Hocu da kazem uprosto da sada dobrih 70% komponenti je jeftinije u ovlascenim radnjama nego kod sverecera, a i sam znas da sverceri nikad nemaju inventar, nego tek nakon porudzbine kupuju iz Madjarske i donose vamo.

Nije pojeftinilo nego gubi vrednost izlaskom novih kako ne skapira to
I to je sustina. SSD HD je zamenio NVme, VGA model od prosle godine je vec davna proslost, CPU se izbacuje svake godine sa sve boljim performansama itd.

A cene novih modela komponenti su svake godine sve vece, poskupljuju i ulazne komponente i rad u Kini/Vijetnamu, bar je tako na Aliexpressu i Amazonu.

Nije tacno ali si donekle upravu, da, utice izlazak novih i brzih komponenti za pad cena, ali ovo je ozbiljno velika razlika. Cak i nove serije rtx i amd-a padaju u nekim slucajevima i ispod MSRP jer su preterali sa cenama, misleci da ce budale da plate 1500 evra na jednu komponentu. Ovo mora biti neki uticaj pritiska od strane svercera, inflacije i kojekakvih cuda...

Hocu da kazem uprosto da sada dobrih 70% komponenti je jeftinije u ovlascenim radnjama nego kod sverecera, a i sam znas da sverceri nikad nemaju inventar, nego tek nakon porudzbine kupuju iz Madjarske i donose vamo.
I jos jedna stvar ovde sta je novo u razvijenim zemljama je djubre

Ali prosto neverovatno, moram ovo da dodam.

Asus ROG Strix Gold ROG-STRIX-750G 750W​

Koji je kostao 25k u nasim radnjama sad je magicnih 16k. Kod svercera ispod 22k nema to napajanje.
to je sumnjiva cena.

Aliexpress prodaje za $200, Amazon za $170 ali zato Newegg prodaje za $143, što znači da je cena nedavno pala.

Plašim se da ti što se prodaju kod nas za 16K nisu škart roba?

ja se nešto mislim da uzmem, ionako se premišljam da sklopim nov komp
Mislim da ti je sada vrlo dobra prilika. Da sam sad krenuo build, imao bih 3090 5800X3D 32GB i 2TB nvme memorije.

Ja sam radio build na najgorem momentu kad su sve cene bile vrh jer nisam mogao cekati vise.

Ali ajde sad. Ako bude sledece godine jos veci pad radicu full high end.

Back