ozbiljna tema ne svadjajte se na njoj

Slazem se, samo se bojim da bi nesto tako ozbiljno na "politici" odmah palo u vodu zbog cinjenice da su nas bombardovali... :cry:
Ali, ako je istina da je nezaposlenost 25% .... onda je revolucija izvesna. To je onda socijalni pokret.
Ako je geto postao neizdrziv za muslimane, isto. To je onda religijski bunt.
Ako je francuska drzava nemocna da reaguje i da resi uzroke problema... to ce dati podstrek i ostalima da se pobune po Evropi...
Sve u svemu, cekamo da hani dodje sa posla... :)

Sve u svemu, mnogo je razloga za tu temu... I sve u svemu, ja zaista ne znam gdje da je otvorim, buduci da, sve u svemu, to na politici nije moguce... A, sve u svemu, Svastara mi izgleda kao neozbiljno mjesto za takvu raspravu...
Sve u svemu, hocu da pricam o nemirima u Francuskoj...
TACKA!!!

Well, imam brata u Parizu. Ono sto sam cula od njega a jos posebno od njegove supruge koja je rodjena u Parizu za vreme mog boravka u julu tamo je sledece: svi ti 'jadni' alzirci se dovuku u Pariz, izrode gomilu dece koja onda padne drzavi na vrat jer im obezbedjuje besplatno skolovanje, besplatno zdravstvo i ostalo a mame i tate primaju socijalnu pomoc koja i nije bas tako mala i nista zivo ne rade.
E sad, koliko je to tacno ne znam, ali mogu da potvrdim da sam usla u jednu geto ulicu i to u centru Pariza a kao da sam usla u neki drugi svet (jer se, sto je za mene bilo neverovatno, bas u toj ulici nalazila specijalizovana prodavnica sa sirevima i vinima i to nevidjeno skupim, koja je naravno bila pljackana N-puta) i sve sto sam videla su bili frizerski saloni puni crnkinja koje se 'ulepsavaju', na ulicama gomila crnaca koja pokusava da ti uvali cigare, drogu, vuku se kao lenstine, nogu pred nogu, tako da na neki nacin i mogu da im verujem. I sada isti ti ljudi, kojih u Parizu bas ima nevidjeno mnogo, stavise, dok sam bila tamo prosto sam stekla utisak da sam u Africi a ne u Evropi, pale automobile, razbijaju taj isti grad koji ih je primio. Ako im se ne dopada, neka se po kratkom postupku vrate odakle su i dosli.

MRZIMO FRANCUSKU - FRANCUSKA MRZI NAS

PARIZ, 9. NOVEMBRA /SRNA/ - Divljamo jer mrzimo, jer smo ludi i svega nam je dosta - nemamo ni{ta i ni{ta nam se ne pru`a - ka`e Ra{id, jedan od demontranata, a prenosi londonski "Gardijan" u reporta`i o de{avanjima u Francuskoj.

Mladi demonstranti se svake no}i okupljaju u tamnim dijelovima parkinga u stambenom naselju Ru`mon u mjestu Sevran, 15 kilometara sjeverno od Pariza, dovoljno daleko od pogleda, ali blizu ulaza u zgrade gdje pobjegnu kada nai|e policija - pi{e u reporta`i.

U ovom naselju je, me|u prvima, izbilo nasilje koje je kasnije zahvatilo ve}i dio Francuske i traje ve} 13 ve~eri, tokom kojih je zapaljeno oko 6 000 automobila, desetine {kola, centara za okupljanje, a brojne prodavnice su uni{tene.

Demonstranti sa kojima je razgovarao novinar britanskog "Gardijana" tvrde da imaju veoma mnogo razloga za nasilje.

Osamnestogodi{njak Sila ima "preciznu metu" svog nezadovoljstva - a to su policajci, koji su, prema njegovim rije~ima, svi kao i Nikolas Sarkozi, ministar unutra{njih poslova, "koji treba da zatvori svoja usta ili da se izvini, jer njih demonstrante naziva `ivotinjama".

"Sarkozi nema nikakvog po{tovanja i zbog njega je situacija jo{ te`a, pa je svaki zapaljeni automobil jedna poruka vi{e za njega" - ka`e Sila.

Karim /17/ tvrdi da ih policajci maltretiraju, vrije|aju neprestanim kontrolisanjem li~nih karata, voza~kih dozvola i nazivaju ih pogrdnim imenima.

On je istakao da su ga nedavno uhvatili da pu{i u vozu /priznaje da je pogrije{io/, ali navodi da ga je na sljede}oj stanici do~ekalo jo{ {est policajaca sa patrolnim kolima nakon ~ega su ga potpuno pretresli. Jedan od njih mu je, navodno, rekao "Idi ku}i Arapine, izem ti rasu...".

Jedan od demonstranata, koji nije `elio da otkrije svoj identitet, rekao je da je veliki navija~ engleskog prvoliga{a "Arsenala", podsje}aju}i da francuski fudbaler tamne boje ko`e Tijeri Anri uvijek posti`e fantasti~ne golove za mati~ni klub, ali nikad za reprezentaciju. On tvrdi da se ni Anri ne osje}a Francuzom.

Ovaj demonstrant poru~uje: "Mi mrzimo Francusku, a Francuska mrzi nas".

Demonstranti su saglasni u jednom - da pale automobile da bi ih drugi ~uli, te da je to solidarnost sa ostatkom ljudi koji nemaju dr`avljanstvo i cijelom "ni`om klasom". Oni ka`u da je "dobar osje}aj kada u~inite ne{to sa svojim bijesom".

"Ljudi, kojima smo zapalili automobile, shvati}e da ovo moramo uraditi. I na{i roditelji bi trebalo to da shvate, jer ne ~ine ni{ta ve} pate u ti{ini. Tonemo u izmet, a Francuska nam stoji na glavama. Na jedan ili drugi na~in zavr{i}emo u zatvoru i, kada je ve} tako, onda je bolje da to bude zbog stvarnog razloga" - rekao je Sila za "Gardijan".

VANREDNO STANJE U FR
ali vaspitani građani o tome ne zbore 8)
SVT-FRANCUSKA-NEREDI
Vlada uvodi policijski ccas

PARIZ, 8. novembra 2005. (Beta-AFP) - Francuska Vlada danas je
odobrila uvodjenje policijskog ccasa na podruccjima u kojima su
neredi, izjavio je francuski ministar unutrassnjih poslova Nikola
Sarkozi (Nicolas Sarcozy).

Vlada je donela tu odluku na sastanku Saveta ministara danas pre
podne, kojim je predsedavao predsednik ZZak SSirak (Jacques Chirac).

Tom odlukom se ponovo aktivira zakon iz 1955. godine o vanrednom
stanju. Taj zakon je usvojen za vreme rata sa Alzzirom.

Francuski premijer Dominik de Vilpen izjavio je sinoch da che u
mestima gde je potrebno biti uveden policijski ccas, a da che 9.500
policajaca i zzandarma biti poslato kako bi zaustavili nemire koji su
se rassirili po Francuskoj.

Neredi u Francuskoj izbili su 27. oktobra, posle pogibije dvojice
tinejdzzera africckog porekla, koji su, mislechi da ih policija
progoni, navodno poginuli od udara struje kada su pali na trafo
stanicu u pariskom predgradju.

Tokom protekle nochi u predgradjima francuskih gradova zapaljeno je
1.173 vozila, pretezzno u unutrassnjosti. Policija je privela 330
osoba.

Hani, to pitanje se logicno namece... Ja, odavde, mogu da pretpostavljam da jesu nesto uradili... Ali, ja odavde nisam upoznata sa stanjem u tim pariskim getoima...
Mogu samo da pretpostavljam da si manje-vise po pravilu kriv, cim zivis u tim naseljima... Svakako, moja pretpostavka moze da bude i pogresna...

Betty, gore sam te zezala malo, da ne bude zabune... Vidjela sam sta si u vrhu napisala... ;)

Ovo je prica o generacijama onih koji zive na teret drzave i od kriminala i o neuspjehu drzave da ih integrise u drustvo... Svakako prica i o onima koji su, zarad svojih ciljeva, (kojih?!) instrumentalizovali ove mlade ljude...

Nego, hani, samo da znas da ima neko ko bi da tebi i meni zajedno, ponudi nesto svoje... Na upotrebu... :mrgreen:

Back