mnogo je cudovista medju nama
cesto cak imam utisak da vise nagrabuse oni koji su lazno optuzeni , dok se pravi zlostavljaci izvuku
ocigledno je da drzava treba da menja svoje modalitete rada
Drzava bas forsira stvaranje takvih cudovista i forsira ljude koji dovode do stvaranja takvih cudovista, ako je ovaj covek uopste takvo cudoviste..
Ostavljam mogucnost da nije pocinio ovo bas ovako kako se pise...
Usadjene vrednosti , tu ocigledno postoje, to je krivica porodice...ne kazem da su lose, mozda su idealizovane, zeli covek pristojnu zenu , ozeni ku.rvaju , zeli vaspitanu decu dobije od zene nove sponzorushe...itd itd..
Ali i inace Srbija kao izvrnuta vrednosna slika danas je vise nego jasna..
Ali nikom nece biti vidljiva jer ili su ljudi svikli na inverznu vrednosnu sliku , pa im je nenormano normalno a normalno nenormalno (znam koliko bece oci kad ja ugovaram cenu za nesto , jer ja pitam covek konkretno sta je spreman da uradi , da krsi zakon da ne krsi zakon , a ne da se dogovaram tako sto mu trazim tacke da mu ubijam cenu pa se natezemo i pravim ga glupanderom...sto je omiljeni pristup u ovih zadnjih godinu dana...od covida...do covida nisam primetio bas toliko carovanje ovo pristupa majmunisanja , ali sad je dominantan..primera koliko hoces).
Ja resenje ne vidim u menjanju drzave..jer drzava ide na ruku vecini i treba tako da bude..
Ali vidim potrebu da pojedinci pocnu da rade svesno i sistematski na svojoj sudbini i izborima..
Bukvalno se suvise pasivno shvata pojam drzavljanstva i nacionalnosti , a to ne sme tako u ova nova vremena..
Da navedem primer. Ja sam imao promenu profana tokom skolovanja, neki su bili dobri neki losiji , i tako mi se desi promena profana u osnovnoj skoli pred kraj koji ama bas nista nije radio svoj predmet, a za koji sam ja bio zainteresovan, tj matematika.
Malo je falilo da vacari maloletnice tj moje skolske drugarice, eto koliko je bio na ti sa djacima...a matorac od 50 a ne neko od 30 ili 40.
I posto postoje takmicenja koja su odredjenog formata, to sam ih koristio kao proveru svog znanja i odmah se pokazalo nula....Ne znam da li sam jedva prosao na regionalno , ili cak ni to...Suvise sam bio vaspitan da mi moj rad zavisi od usmerenja mentora, tj formata u kojem je drustvo oko mene.
Sta sam uradio? Promenio profana, to je znacilo promenio skolu , zamerio se odelenju, to mi jeste bilo zao , zamerio se novom odelenju , to mi nije bilo zao , ovo sa starima sam izgladio jer sam imao autoritet, nisam cajzla, a ovo sa novima je vremenom islo..
Novi profan je obican profan, tj profanka, koja radi i radi sa decom.Nista specijalno niti se trudi da bude specijalno nego da ides koliko to mozes, a ona samo usmerava...
I odmah 3 covek u Srbiji za to godiste, jedna sezona normalnog rada i pokaze se.
Od tada pouka koju sam ja izvukao je pojedinac ne sme da zavisi od okvira, narocito kad je u Srbiji... U prvoj srednje sam imao spavaca profana, nista ga nije interesovalo ali se radovao uspehu , tj nije bio zloban. Naravno metod sam radis za sebe, nesto kao Novak u tenisu , donosi rezultate kad imas talenat..i u 2 i u 3 i u 4...
Ne sme se ocekivati da ti drugi kreira uslove koji su pogodni za tvoju licnost i tvoju svest...narocito ne u zemlji Srbiji...to je apsurd..
Sad jos vidljiviji , nemamo nijednog gradjanina, ne znamo za pojam sta je gradjansko...
Jeste moja ljubimica , ne kao glumica, nego ovako kao javna licnost...Bojana Maljevic se trudi i izbacuje video materijale, i radi ovako gde kad moze da priblizi znacenje gradjanskog ljudima u Srbiji.
I ima tu jos ponekog, ali to su minorni , potrebni ali minorni ucinci...i dalje tvrdim da nema ni jednog gradjanina u Srbiji.
Geta su geta....ili komune...to mora pre ili kasnije da bude resenje pa ili ce biti na nivou mad max orginala nasilno kad sve drugo propadne ili pre , kad ce biti nesto drugo , nalik polisima u Grckoj...(i imati iste opasnosti kao polisi, tj mogucnost da drugi polisi zavide prvima i napadaju prve radi pljacke)