Ovo su znaci da ste „intelektualno skromni“ (i zašto vas to čini pametnijim)

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
102.636
1. Grešku shvatate kao nešto na šta treba obratiti pažnju, a ne kao poraz
2. Često koristite frazu „Ne znam“ bez stida
3. Aktivno tražite perspektive koje protivreče vašim
4. Više slušate nego što govorite tokom ozbiljnih diskusija
5. Dajete priznanje drugima i priznajete ulogu sreće
6. Menjate mišljenje kada vam se predstave bolji dokazi
7. Više vas zanima proces nego pedigre

Intelektualno skromne ljude ne zanima odakle je ideja došla; zanima ih kako se do nje došlo. Podjednako su spremni da slušaju mlađeg pripravnika kao i višeg rukovodioca, pod uslovom da je logika ispravna.

Fokusiraju se na kvalitet obrazloženja i snagu dokaza, a ne na nazive poslova ili diplome osobe koja govori. Ova „meritokratija ideja“ im omogućava da iskoriste mnogo širi izvor mudrosti od onih koji slušaju samo ljude sa „pravim“ kvalifikacijama. Ignorišući društvenu hijerarhiju u korist intelektualne strogosti, često otkrivaju inovativna rešenja na najneverovatnijim mestima.

Ova navika ih stalno drži radoznalima i sprečava intelektualnu stagnaciju koja često pogađa ljude kada dostignu određeni nivo statusa ili autoriteta.

Za mnoge, promena mišljenja se smatra „promenom mišljenja“ ili nedostatkom uverenja, ali u carstvu visokog nivoa inteligencije, to je znak izuzetne mentalne snage.

Intelektualno skromna osoba nije vezana za svoja prošla mišljenja; ona je vezana za istinu. Kada se činjenice promene, ona menja mišljenje bez oklevanja.

Ova fluidnost joj omogućava da se prilagodi brzo promenljivim tržištima i tehnologijama na način na koji dogmatski mislioci ne mogu. Oni svoja mišljenja vide kao „rad u toku“, a ne kao „uklesana u kamenu“.

Ova spremnost za evoluciju znači da retko budu poslednja osoba koja stoji na brodu koji tone; oni su ti koji su videli curenje, priznali stvarnost situacije i prešli na bolji brod dok su drugi još uvek tvrdili da brod ne može potonuti.

Ne znam da li sam intelektualno skromna, ali pronalazim se u prethodnim postovima:

Fokusiraju se na kvalitet obrazloženja i snagu dokaza, a ne na nazive poslova ili diplome osobe koja govori

Intelektualno skromna osoba nije vezana za svoja prošla mišljenja; ona je vezana za istinu. Kada se činjenice promene, ona menja mišljenje bez oklevanja.

Intelektualno skroman ili narodski prost čovek. Čak je i Hristos rekao da je on došao da pozove proste ljude da naslede carstvo nebesko. I on je digo ruke od intelektualaca. Prost čovek uradi ono šta je Hristos govorio , ima iskustvo koje mu onda omogući da razume šta je to Hristos hteo da kaže,.
Dok intelektualac intelektualizuje rečeno i nikada ne razume poruku.

1. Grešku shvatate kao nešto na šta treba obratiti pažnju, a ne kao poraz
2. Često koristite frazu „Ne znam“ bez stida
3. Aktivno tražite perspektive koje protivreče vašim
4. Više slušate nego što govorite tokom ozbiljnih diskusija
5. Dajete priznanje drugima i priznajete ulogu sreće
broj 4 ne radim vise pricam nego sto slusam.

Intelektualno skroman ili narodski prost čovek. Čak je i Hristos rekao da je on došao da pozove proste ljude da naslede carstvo nebesko. I on je digo ruke od intelektualaca. Prost čovek uradi ono šta je Hristos govorio , ima iskustvo koje mu onda omogući da razume šta je to Hristos hteo da kaže,.
Dok intelektualac intelektualizuje rečeno i nikada ne razume poruku.

Molim vas, pročitajte uvodni post i par postova posle uvodnog.

Molim vas, pročitajte uvodni post i par postova posle uvodnog.
Jel znaš ti ovde na forumu inteligentnu a skromnu osobu. Ja je nisam našao. Zato govorim o skromnosti prostih ljudi koju je i Bog prepoznao kad je rekao ja sam došao da pozovem proste na spasenje. Nijedan jako inteligentan čovek se neće poniziti da prizna grešku nego brani svoje stanovište i kad vidi da nije u pravu. Upućuješ ma na prve postove misleći da ima inteligentnih a skromnih, a toga jednostavno nema

Inteligentni ljudi misle da razum dolazi od intelekta pa su oni automatski i razumni.
Biblija razlikuje dva razuma, Ljudski razum, razum inteligentnih ljudi. i razum koji je po Bogu.
Razum koji je po Bogu kaže: ako ti neko udari šamar okreni mu i drugi obraz.
Ni jedan inteligentan čovek se neće složiti da je to razumno. A to mnogo govori o skromnosti inteligentnih ljudi.
https://forum.krstarica.com/threads/razum.919537/

Ko je pratio moje pisanje zna da često citiram onu kletvu;

Ovako veli Gospod: da je proklet čovjek koji se uzda u čovjeka i koji stavlja tijelo sebi za mišicu, a od Gospoda otstupa srce njegovo. Jeremija 17,5

Pogledajmo Poslanicu korinćanima 8,1. A za meso što je klato idolima znamo, jer svi razum imamo. Razum dakle nadima, a ljubav popravlja.

Pavle kaže da razum nadima, a ljubav popravlja; što jasno govori da Pavle ne razlikuje ljudski razum baziran na intelektu od razuma koji je po Bogu, jer Bez razuma koji je po Bogu nema prave ljubavi.

Hajde da na primeru objasnim šta to znači:

Majke znaju da iz ljubavi prema deci, želeći da dete bude srećno, daju deci stvari koje za decu nisu zdrave. Razni slatkiši, koka kola i slično. Redovno viđam situaciju na kasi gde majka kupije detetu lizalicu ili neki drugi slatkiš koji samo narušavaju dečije zdravlje.

Često možemo čuti reči; Ja sam srećna kada je moje dete srećno.

A da li je prava ljubav kada dajemo deci stvari koje narušavaju njihovo zdravlje?

Zato je prava ljubav stvar razuma, da se detetu da ono šta je detetova osnovna životna potrebna a ne ono u čemu dete uživa.

Na ovom primeru mi možemo jasno videti da ljubav bez razuma nije prava ljubav.

Bog nas voli ljubavlju u kojoj je puno razuma dajući nam uvek ono šta je najbolje za nas, ali mi želimo nešto drugo, mi bi da uživamo u životu pa nam se to šta nam Bog kao dobar roditelj daje često ne sviđa.

Evo ja ovde dovodim u pitanje i Pavlov razum jer od Pavla nisam napravio idola čije se mišljenje ne dovodi u pitanje, nego sam osluškujući Božiji glas video ovu grešku kod Pavla. A tu grešku ne bih video da se ne oslanjam na gospoda i umom svojim ne odstupam od njega.

Zato se nikada ne treba pouzdati u čoveka već samo u Gospoda Boga svog, jer samo tako čovek neće biti prevaren.

Jel znaš ti ovde na forumu inteligentnu a skromnu osobu

Kada otvaram teme, ne posvećujem ih forumašima. Dajem primere iz stvarnog života.

I poznajem intelektualno skromne ljude. To su ljudi koji mogu da razgovaraju sa onima koji imaju više obrazovanje od njih, ali i sa onima koji imaju niže obrazovanje.
Ne hvale se svojim znanjem, ne osećaju potrebu da se hvale.

@Гром

Još jednom vas molim da teme na ovom potforumu ne posmatrate samo iz ugla religije, već i iz ugla psihologije.

Na forumu učestvuju i ljudi koji nisu pravoslavne vere, već i drugih vera i religija. Takođe, na forumu pišu i ateisti.

Back